Τα δέκα χρόνια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας εορτάστηκαν στη Νέα Υόρκη

Τα δέκα χρόνια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας εορτάστηκαν στη Νέα Υόρκη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την οικονομική κρίση, οι δεσμοί μας με τη διασπορά ενδυναμώθηκαν. Βρήκαμε νέα πρότυπα στους προκομμένους συμπατριώτες του εξωτερικού. Τότε γεννήθηκαν εκτός συνόρων ορισμένοι θεσμοί στήριξης προς την Ελλάδα, αρωγοί μας στα δύσκολα. Σήμερα –μιας και η χώρα έχει ξεπεράσει πολλά από τα οικονομικά προβλήματά της– υπάρχει πια άλλη στόχευση. Λαμπρό παράδειγμα το Hellenic Initiative, ελληνιστί η Ελληνική Πρωτοβουλία, που δημιουργήθηκε το 2012 και ενεργοποίησε τους Ελληνες αλλά και τους φιλέλληνες ανά τον κόσμο με άξονα τις ΗΠΑ. Μέσα σε μία δεκαετία κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 6,5 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενών στην πατρίδα μας. Σε αυτά προσθέστε σχεδόν άλλα 12 εκατομμύρια δολάρια με στόχο την ενθάρρυνση του επιχειρείν και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται μακράν για τον πιο επιτυχημένο φιλανθρωπικό οργανισμό στον τομέα του, με δικτύωση σε 45 χώρες και με τους πιο σπουδαίους ομογενείς στις τάξεις του.

Τα δέκα χρόνια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας εορτάστηκαν στη Νέα Υόρκη-1
Ο Αλμπερτ Μπουρλά ανάμεσα στον Αντριου Λιβέρη (αριστερά) και στον Τζορτζ Στάμας.

800 προσκεκλημένοι

Στο φετινό φιλανθρωπικό γκαλά του ΗΙ, στις αρχές Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, έδωσαν το «παρών» πολλοί από τους επιφανέστερους Ελληνες διεθνώς. Η εκδήλωση έγινε στο περίφημο Cipriani Wall Street, ένα αρχιτεκτόνημα με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, το οποίο υπήρξε κάποτε στέγη του Χρηματιστηρίου και του τελωνείου. Εκεί συγκεντρώθηκαν 800 προσκεκλημένοι σε μια βραδιά που εορτάστηκαν τα δέκα χρόνια δράσης, αλλά και που τιμήθηκε ένα άξιο τέκνο της Ελλάδας, ο Αλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής της Pfizer. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο τελευταίος υπογράμμισε: «Τα επόμενα χρόνια η επιστήμη και η τεχνολογία θα συνεχίσουν να ανοίγουν νέους δρόμους. Και οι χώρες που εστιάζουν στην καινοτομία θα δουν να έρχεται γρήγορα και σταθερά η οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει μία από τις χώρες αυτές και πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική διασπορά ανά την υφήλιο μπορεί να αναβαθμίσει το επιχειρηματικό οικοσύστημα της πατρίδας».

Τα δέκα χρόνια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας εορτάστηκαν στη Νέα Υόρκη-2
Η Ελλη Κοκκίνου έκλεισε τη φιλανθρωπική βραδιά.

Αυτά είπε ο Αλμπερτ Μπουρλά έχοντας βέβαια ως παράδειγμα τι έκανε η δική του εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, όπου δημιουργήθηκε κόμβος καινοτομίας με σκοπό να δώσει κίνητρα σε χαρισματικούς Ελληνες επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα μας.

Ο Ελληνοαυστραλός Αντριου Λιβέρης, ένας από τους πιο διακεκριμένους ομογενείς, ο οποίος ίδρυσε το ΗΙ και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τόνισε με τη σειρά του πως η δουλειά υποδομής που κάνει η οργάνωση για να βοηθήσει την Ελλάδα θα συνεχίσει για τις επόμενες γενιές και επαίνεσε τον Θεσσαλονικιό Μπουρλά ως πρότυπο Ελληνα που δεν ξεχνάει την καταγωγή του όσο υψηλά και αν φτάσει.

Τα δέκα χρόνια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας εορτάστηκαν στη Νέα Υόρκη-3
Ο τέως επικεφαλής της Paramount Pictures, Τζιμ Γιαννόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΗΙ, Τζορτζ Στάμας, με τη σειρά του επέλεξε να μιλήσει για όλους όσοι έχουν πιστέψει και υποστηρίξει τον θεσμό τη δεκαετία που πέρασε. Η βραδιά, στην οποία συγκεντρώθηκε το ποσό -ρεκόρ των 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων, έκλεισε με εμφάνιση της Ελλης Κοκκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT