Ντεφιλέ με παραδοσιακές ενδυμασίες από το Λύκειο των Ελληνίδων στη γαλλική πρεσβεία

Ντεφιλέ με παραδοσιακές ενδυμασίες από το Λύκειο των Ελληνίδων στη γαλλική πρεσβεία

«Πρέπει να σας ομολογήσω ότι αυτή εδώ η εκδήλωση απόψε έγινε χάρη σ’ ένα μικρό “πραξικόπημα”», είπε με χιούμορ ο Πατρίκ Μεζονάβ καλωσορίζοντάς μας στο κατάφωτο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να σας ομολογήσω ότι αυτή εδώ η εκδήλωση απόψε έγινε χάρη σ’ ένα μικρό “πραξικόπημα”», είπε με χιούμορ ο Πατρίκ Μεζονάβ καλωσορίζοντάς μας στο κατάφωτο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. «Μαζί με τον Γερμανό πρέσβη Ερνστ Ράιχελ αποφασίσαμε να βοηθήσουμε την πρωτοβουλία του συνδέσμου που έχουν σχηματίσει οι σύζυγοι και οι σύντροφοι των πρέσβεων που ζουν στην Αθήνα. Και έτσι παραχώρησα την πρεσβευτική κατοικία για να γίνει σήμερα ένα ωραίο ντεφιλέ με παραδοσιακές ενδυμασίες του Λυκείου των Ελληνίδων». Στη διοργάνωση πρωτοστάτησαν η Αν Ντεκρί Ράιχελ, απερχόμενη πρόεδρος του συνδέσμου, και η Νάντια Σαρτάουι Μεζονάβ (η οποία είναι και πολιτιστική ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας), με στόχο να κάνουν ευρύτερα γνωστό στον διπλωματικό κόσμο τον σπουδαίο θεσμό του Λυκείου, το οποίο ιδρύθηκε το 1911 από την Καλλιρρόη Παρρέν. Και φυσικά η ιδέα τους είχε απόλυτη επιτυχία!

Ντεφιλέ με παραδοσιακές ενδυμασίες από το Λύκειο των Ελληνίδων στη γαλλική πρεσβεία-1
Από δεξιά, η Κατερίνα Δασκαλάκη, η Ελένη Τσαλδάρη και η Μίρκα Γόντικα. Φωτ. ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΟΜΙΝΗΣ

Το κατώφλι του αρχοντικού της Βασιλίσσης Σοφίας πέρασαν πολλοί διπλωμάτες με τα έτερα ημίσεά τους, ανάμεσα στους οποίους ο Βρετανός Μάθιου Λοτζ, o πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Αρθουρ Σπύρου, ο Κύπριος Κυριάκος Κενεβέζος κ.ά. Η σύζυγος του υπουργού Εξωτερικών Δάφνη Δένδια έδωσε και εκείνη το «παρών» για έναν επιπλέον (από τον προφανή) λόγο: η αδελφή του Νίκου Δένδια, Χαρά, είναι γενική διευθύντρια του Λυκείου των Ελληνίδων και έχει προσφέρει πολλά εδώ και χρόνια. Η πρόεδρος του Λυκείου, Ελένη Τσαλδάρη –με μια εκπληκτική παλιά ασημένια πόρπη στη μέση, κληρονομιά από τον παππού της–, με την Κατερίνα Δασκαλάκη φρόντιζαν να είναι όλα έτοιμα για να βγουν οι 12 νέοι και νέες με τις στολές.

Ντεφιλέ με παραδοσιακές ενδυμασίες από το Λύκειο των Ελληνίδων στη γαλλική πρεσβεία-2
Εντυπωσιακή παραδοσιακή ενδυμασία, με τη Μαρία Πασσά Κώτσου στο μικρόφωνο να περιγράφει στα αγγλικά. Φωτ. ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΟΜΙΝΗΣ

Προτού ξεκινήσει το ντεφιλέ, ο Γάλλος πρέσβης υπογράμμισε πως αυτή ήταν η καλύτερη αφορμή για να αναδειχθεί ο ρόλος των συντρόφων των διπλωματών με τους οποίους μοιράζονται τη ζωή τους και πολύ συχνά υποβάλλονται στο ίδιο απαιτητικό πρόγραμμα και υφίστανται τις ίδιες δυσκολίες δίχως να παίρνουν τα εύσημα για την υπομονή ή τη στήριξη. Σίγουρα πάντως όλοι απόλαυσαν τη βραδιά, με τις ηπειρώτικες, θεσσαλικές, θρακιώτικες και καρπάθιες φορεσιές να κλέβουν την παράσταση, τις οποίες έβαλαν με χάρη οι θαυμάσιοι εθελοντές της χορευτικής ομάδας του Λυκείου. Βέβαια υπήρχε μια εξαίρεση όπου το βλέμμα των προσκεκλημένων έφυγε από τις κεφαλοδεσιές, τις φουστανέλες, τις περίτεχνα κεντημένες φούστες: το εκπληκτικό κιμονό που φόρεσε η σύζυγος του Ιάπωνα πρέσβη Γιασουνόρι Νακαγιάμα ήταν χάρμα οφθαλμών. Ολοζώντανη ήταν και η περιγραφή κάθε ενδυμασίας στα αγγλικά από την αντιπρόεδρο του Λυκείου, Μαρία Πασσά Κώτσου, η οποία είναι και ξεναγός.

Ντεφιλέ με παραδοσιακές ενδυμασίες από το Λύκειο των Ελληνίδων στη γαλλική πρεσβεία-3
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης.

Πώς όμως έγινε αυτή η συνεργασία μεταξύ του Λυκείου και του συνδέσμου: «Το Λύκειο από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του είχε τμήμα Διεθνών Σχέσεων, που ανάμεσα σε άλλα βοηθούσε τις συζύγους των νέων πρέσβεων στην Αθήνα να τακτοποιηθούν στην Ελλάδα με πολλά πρακτικά θέματα, όπως λ.χ. τα σχολεία των παιδιών τους. Με τα χρόνια αυτό ατόνησε, μιας και όλα τα διαδικαστικά έγιναν πιο εύκολα. Πλην όμως σκεφτήκαμε ότι θέλαμε να συσφίξουμε ξανά τις σχέσεις μας με τους ξένους διπλωμάτες. Και ως εκ θαύματος μας προσέγγισαν οι κυρίες Ράιχελ και Μεζονάβ για την εκδήλωση αυτή, έπειτα από πρωτοβουλία τού επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Νίκου Χριστοδούλου». Μικρή ηρωίδα της βραδιάς η μουσικός Αγγελική Παρδάλη, η οποία, αν και είχε ένα μικρό τροχαίο ερχόμενη στην εκδήλωση, ανέκτησε την ψυχραιμία της και έπαιξε πολύ ωραίο σαντούρι.

Μάθημα ρεπορτάζ

Είναι ένα καταπληκτικό ανάγνωσμα για τα νέα παιδιά που θα ήθελαν σήμερα να γίνουν δημοσιογράφοι στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί το νέο βιβλίο του Nίκου Γκατζογιάννη, του χαρισματικού συγγραφέα και αριστοτεχνικού γραφιά σπουδαίων εντύπων των ΗΠΑ, είναι ένα υποδειγματικό μάθημα ρεπορτάζ και έρευνας σε συνθήκες συχνά αντίξοες και χωρίς τη βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας. Το βιβλίο του «Αποστολές από την πατρίδα» (εκδ. Καστανιώτη) αποτυπώνει συναρπαστικές ανταποκρίσεις που έκανε στην Ελλάδα από το 1969 έως το 2022. Παρελαύνουν όλοι οι «πρωταγωνιστές» της δημόσιας ζωής, από τους εξόριστους της χούντας έως την Αθηνά Ωνάση, τον Ανδρέα Παπανδρέου τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και τα κορυφαία γεγονότα όπως η εξάρθρωση της 17Ν και οι Ολυμπιακοί της Αθήνας. Το βιβλίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα. Μίλησαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Αλέξης Παπαχελάς και ο ίδιος ο Νίκολας Γκέιτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT