Oι απανταχού Ελληνες ετοιμάζονται να υποδεχθούν το πνεύμα των Χριστουγέννων

Oι απανταχού Ελληνες ετοιμάζονται να υποδεχθούν το πνεύμα των Χριστουγέννων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους Ελληνες της διασποράς οι μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας είναι μια ευκαιρία να αισθανθούν εγγύτερα στην πατρίδα. Από τη Νότιο Αφρική ώς το Τορόντο και από τη Μελβούρνη μέχρι το Μόναχο, τα κάλαντα τους ενώνουν ψυχικά με τη γενέτειρα των γονιών και των παππούδων, σαν να περνάει άθικτη η σκυτάλη της παράδοσης από γενιά σε γενιά. Στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη –όπου έγινε πρόσφατα «αλλαγή φρουράς» από τον δραστήριο Στράτο Ευθυμίου στον Συμεών Τέγο– είχαν πριν από λίγες ημέρες μια πολύ ωραία γιορτή: μαθητές από 11 ελληνικά σχολεία κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας, συνοδευόμενοι από δασκάλους και γονείς, επισκέφθηκαν τον νέο γενικό πρόξενο και τη σύζυγό του Μαρία, για να τους ευχηθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια και τα παιδιά, με τη συνοδεία στο πιάνο του μουσικοδιδασκάλου Παναγιώτη Λιαρόπουλου, έψαλαν κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Επίσης, στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του προξενείου και το καθένα από αυτά πήρε δώρο το παραδοσιακό ελληνικό καραβάκι των Χριστουγέννων. Παρών στην εορταστική εκδήλωση ήταν και ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος.

Oι απανταχού Ελληνες ετοιμάζονται να υποδεχθούν το πνεύμα των Χριστουγέννων-1
Ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης.

Στη γειτονική Νέα Υόρκη, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος επίσης ανέλαβε φέτος τα καθήκοντά του, καλωσόρισε και αυτός παιδιά της ομογένειας «σ’ έναν χώρο που όλοι οι Ελληνες πρέπει να αισθάνονται σαν σπίτι τους», όπως τόνισε. Η σάλα γέμισε από τις χαρούμενες παιδικές φωνές μιας και το «παρών» έδωσαν μαθητές από τρία ελληνικά σχολεία: το Cathedral, το Fantis School και το Hellenic Charter School.

Στην Πόλη

Το πνεύμα των Χριστουγέννων βέβαια παραμένει ιερό στην Πόλη και στο Ζωγράφειο, ένα από τα πιο ιστορικό σχολεία των Ρωμιών. Ο διευθυντής του Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της κοινότητας. Και αν κάποτε οι μαθητές γύριζαν σε όλα τα ελληνικά σπίτια για να πουν τα κάλαντα και να πάρουν τα λαχταριστά κεράσματα, εδώ και 12 χρόνια βγαίνουν στη μεγάλη Οδόν του Πέραν για να τραγουδήσουν εκεί. Οπως μάλιστα προσέθεσε ο διευθυντής –που συνοδεύει τα παιδιά με το ακορντεόν του–, φέτος θα εμφανιστούν και στη Χαλκηδόνα. Ο συμβολισμός της δημόσιας παρουσίας είναι καίριος: Οι Ελληνες της Πόλης φυλάνε Θερμοπύλες.

Oι απανταχού Ελληνες ετοιμάζονται να υποδεχθούν το πνεύμα των Χριστουγέννων-2
Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος με τους μαθητές.

Εορτασμοί και στην πιο μακρινή ήπειρο όπου πριν από λίγες ημέρες έγιναν τα 38α Κάλαντα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου. Με λιακάδα και ζέστη λόγω Νοτίου Ημισφαιρίου στον υπαίθριο χώρο του Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννη στο Πρέστον της Μελβούρνης, όλοι οι επιφανείς ομογενείς, οι εκκλησιαστικές αρχές, οι σύλλογοι παρευρέθησαν σε μια συγκινητική εκδήλωση.

Oι απανταχού Ελληνες ετοιμάζονται να υποδεχθούν το πνεύμα των Χριστουγέννων-3
Aπό τον εορτασμό στη Βοστώνη. [Κώστας Ντέβες/Νέος Κόσμος]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT