Νέα εποχή για το νοσοκομειακό συγκρότημα Αιγινήτειου – Αρεταίειου

Νέα εποχή για το νοσοκομειακό συγκρότημα Αιγινήτειου – Αρεταίειου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το δεξί μπαίνει το 2023 στο εμβληματικό συγκρότημα του Αιγινήτειου και Αρεταίειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών χάρις στη νέα δομή του: προσετέθησαν τρεις όροφοι, ενώ έγινε ανακατασκευή του ισογείου για την εγκατάσταση κλινικών και άλλων τμημάτων ώστε να υλοποιούνται προγράμματα εκπαίδευσης νευρολογικού και ψυχιατρικού αντικειμένου του Αιγινήτειου. Σπουδαίο νέο είναι πως βρίσκεται ήδη σε λειτουργία το πρώτο –στον τομέα της δημόσιας νοσηλείας– σύστημα Ρομποτικής Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας (Cyberknife) στο υπόγειο. Παράλληλα με τις προαναφερθείσες εργασίες, οι οποίες άλλαξαν τη μορφή και την εικόνα του συγκροτήματος, έγινε προμήθεια εξοπλισμού, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της νέας τριώροφης πτέρυγας και προμήθεια της νέας επιγραφής, των επίπλων και των συστημάτων σκίασης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τι είναι όμως το Cyberknife και πώς βοηθάει τους ασθενείς; Πρόκειται για ένα σύστημα με τεράστια ευελιξία λόγω του ρομποτικού βραχίονα στον οποίο είναι προσαρτημένος ο γραμμικός επιταχυντής. Διαθέτει εξαιρετική ακρίβεια στη στόχευση των όγκων καθώς η μηχανική στόχευση του ρομπότ έχει σφάλμα μικρότερο από ±0.06 χιλιοστά. Διαθέτει μοναδική δυνατότητα παρακολούθησης του στόχου σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσει κακοήθεις και καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης για τους οποίους απαιτείται εξαιρετική ακρίβεια στη στόχευση και την ακτινοβόληση, επειδή βρίσκονται κοντά σε κρίσιμες περιοχές που πρέπει να προστατευθούν από την ακτινοβολία.

Η προμήθεια του συστήματος Cyberknife έγινε με τη δωρεά της μεγάλης ευεργέτιδος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ελένης Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου, την οποία τίμησε δημόσια για την πολύτιμη προσφορά της ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος κατά την τελετή εγκαινίων λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων. «Η δωρήτρια», ανέφερε, «συνεχίζει τη σημαντική παράδοση των μεγάλων ευεργετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για το έθνος».

Το αίτημα για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων μας πάει, βεβαίως, αρκετά χρόνια πίσω. «Πολλά ήταν τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν σε διάφορες φάσεις του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανέγερση έγινε σε οικόπεδο που αγόρασε το ΕΚΠΑ για τον σκοπό αυτό. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του καθηγητή Δημήτρη Βασιλόπουλου, καθώς και των καθηγητών Γεωργίου Παπαδημητρίου, Ελευθερίου Σταμπουλή, Ιωάννη Ευδοκιμίδη, Χαράλαμπου Παπαγεωργίου, Λεωνίδα Στεφανή και Νικολάου Στεφανή. Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω τη συμβολή του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Βασιλόπουλου, ο οποίος αφιέρωσε σημαντικό μέρος από την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στη ριζική ανακαίνιση του Αιγινήτειου και ήταν αυτός που οραματίστηκε και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανέγερση αυτού του κτιρίου, τη λειτουργία του οποίου εγκαινιάζουμε σήμερα», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

Κατά τον χαιρετισμό της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επεσήμανε τον μείζονα ρόλο του νοσοκομείου, τόσο στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών όσο και στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής.

Νέα εποχή για το νοσοκομειακό συγκρότημα Αιγινήτειου – Αρεταίειου-1
Η δωρήτρια Ελένη Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT