Ο εικαστικός κόσμος του συλλέκτη Χρύσανθου Πανά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο εικαστικός κόσμος του συλλέκτη Χρύσανθου Πανά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το ταλέντο να δημιουργούν αισθητική γύρω τους. Να φτιάχνουν περιβάλλοντα που να «στεγάζουν» ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας. Ο Χρύσανθος Πανάς διαθέτει αυτό το χάρισμα ίσως γιατί εξ απαλών ονύχων έμαθε να βλέπει την ομορφιά. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από τη γέννηση ή την αναβίωση εμβληματικών χώρων στο κέντρο και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι συλλέκτης έργων τέχνης. Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μια έκθεση με τίτλο «Greek Caleidoscope», που παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό δικά του σπουδαία έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Φασιανός, ο Μόραλης, ο Ακριθάκης, αλλά και νεότερων, όπως ο Απόστολος Γεωργίου.

Η σχέση του με την τέχνη ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια χάρις στη γιαγιά του, Μαριάνθη Πανά, η οποία ήταν ζωγράφος. Ολόκληρη η οικογένεια του πατέρα του όμως είχε καλλιτεχνική κλίση. Μάλιστα η ξαδέλφη του, Ηβη Πανά, ήταν διακεκριμένη πιανίστα και δασκάλα της Μαρίας Κάλλας. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας γνώρισε σε νεαρή ηλικία τον Βασίλη Φωτόπουλο, που ήταν ζωγράφος, σκηνογράφος και σκηνοθέτης βραβευμένος με Οσκαρ. Η περιέργειά του τον ώθησε να επισκέπτεται συνέχεια χώρους τέχνης, όπως η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, οι Νέες Μορφές, η Γκαλερί 7. Τα συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό τον έφερναν στο κατώφλι μεγάλων μουσείων που φιλοξενούσαν αναδρομικές ζωγράφων, φωτογράφων και γλυπτών. Το 1990 αγόρασε το πρώτο του έργο, ενώ αργότερα, με συνοδοιπόρο τον αδελφό του, Σπύρο, συνεργάστηκαν με γνωστές γκαλερί για να κάνουν εκθέσεις στους χώρους τους. Ολα αυτά τα ερεθίσματα διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο γούστο, το οποίο φαίνεται τόσο στο σπίτι του όσο και στο Athénée ή στο Island. Ακόμη και οι πολύ επιμελημένες εκδόσεις που έχει κάνει δείχνουν πώς αντιλαμβάνεται την αρμονία των εικόνων.

Ο εικαστικός κόσμος του συλλέκτη Χρύσανθου Πανά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης-1
Η Σταυρούλα Σαλούτση, η Αννα Χατζηνάσιου, ο Χριστόφορος Καπαρουνάκης και ο Σπύρος Πανάς στα εγκαίνια της έκθεσης. Φωτ. panoulis

Το σημαντικό είναι ότι δεν θέλησε τα έργα που συγκέντρωσε να τα χαίρεται μόνον ο ίδιος και έτσι δημιούργησε έναν ιστότοπο, το Relatedart, όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, και μάλιστα το διαδικτυακό αυτό βήμα να χρησιμεύει για δανεισμούς για μελλοντικές εκθέσεις από άλλους φορείς. Η έκθεση στο Ιδρυμα Κακογιάννη, που περιέχει εκατό από τα συνολικά 220 έργα, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε μια πρώτη ξενάγηση από τον ίδιο τον συλλέκτη, ενώ ακολούθησαν το καλωσόρισμα της προέδρου του ιδρύματος, Ξένιας Καλδάρα, και του μέλους του καλλιτεχνικού γνωμοδοτικού συμβουλίου του ιδρύματος, Ντόρας Βυζοβίτου. Και οι δύο τόνισαν την αξία των εικαστικών τεχνών στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας αλλά και τη συμβολή του Χρύσανθου Πανά στην ενίσχυση των Ελλήνων καλλιτεχνών εδώ και δεκαετίες. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης είχε η έμπειρη Μαρία Παναγίδου.

Ο εικαστικός κόσμος του συλλέκτη Χρύσανθου Πανά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης-2
Η δική μας Θάλεια Καραφυλλίδου, επικεφαλής της Vogue. Φωτ. panoulis

Πώς, όμως, βλέπει ο ίδιος ο συλλέκτης την έκθεση; «Προσωπικά, η δεκαετία των ’80s είναι και η δεκαετία της εφηβείας μου. Οταν, λοιπόν, οι συνομήλικοι φίλοι μου έψαχναν παθιασμένα για το επόμενο συλλεκτικό μοντέλο μινιατούρα αυτοκινήτου για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους ή την αφίσα του αγαπημένου τους ηθοποιού ή συγκροτήματος για να την κρεμάσουν στο δωμάτιό τους, εγώ, παρά την εμμονή μου με τη μουσική, ονειρευόμουν το πρώτο έργο τέχνης που θα αποκτούσα. Και το 1989, στα τελειώματα της εφηβείας μου, τα κατάφερα! Και μάλιστα με αυτοχρηματοδότηση. Με το χαρτζιλίκι μου, αγόρασα από την γκαλερί Αδυτο ένα έργο του Χρήστου Θεοφίλη, ενός αρκετά ανατρεπτικού για την εποχή καλλιτέχνη. Η έκθεση αυτή είναι ένα οδοιπορικό, ένα ταξίδι στην ελληνική τέχνη κυρίως από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα μέσα από τη δική μου ματιά. Ηθελα να μοιραστώ αυτήν την πορεία και την ξεχωριστή μου σχέση με το καθένα από τα έργα». Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 16/1/23.

Ο εικαστικός κόσμος του συλλέκτη Χρύσανθου Πανά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης-3
Η Δάφνη Ζουμπουλάκη και ο Ανδρέας Μεταξάς. Φωτ. panoulis

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT