Μια βραδιά Γιάννη Ρίτσου στη Σορβόννη με τη λαμπερή παρουσία της Ιρέν Ζακόμπ

Μια βραδιά Γιάννη Ρίτσου στη Σορβόννη με τη λαμπερή παρουσία της Ιρέν Ζακόμπ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε μια σημαίνουσα εκδήλωση στην Πόλη του Φωτός, για τα ελληνικά γράμματα και τη διαχρονική ακτινοβολία τους, εισέρχεται το 2023. Πρόκειται για μια βραδιά-φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο, την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και τον πολιτιστικό οργανισμό Delphys. Θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Ρισελιέ του πανεπιστημίου την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Γαλλίδα ηθοποιός Ιρέν Ζακόμπ, η αξέχαστη πρωταγωνίστρια των ταινιών του Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα» και «Τρία χρώματα: η κόκκινη ταινία», αλλά και της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου», και ο διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι. Εδώ και πολλά χρόνια, ο τελευταίος με ακαταπόνητο ενθουσιασμό και δουλειά προάγει με αξιώσεις τον ελληνικό πολιτισμό στη Γαλλία.

Μια βραδιά Γιάννη Ρίτσου στη Σορβόννη με τη λαμπερή παρουσία της Ιρέν Ζακόμπ-1
Η Γαλλίδα σταρ του κινηματογράφου, Ιρέν Ζακόμπ.

Η βραδιά θα αρχίσει με μια διάλεξή του σχετικά με την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής ποίησης, που αποτελείται, ως επί το πλείστον, από μονολόγους ηρώων της ελληνικής μυθολογίας. Υστερα, θα ακολουθήσει θεατρικό αναλόγιο με την Ιρέν Ζακόμπ, η οποία θα ερμηνεύσει τον μονόλογο «Ελένη». Πρόκειται για ένα έργο του 1970, μέσα από το οποίο ο Γιάννης Ρίτσος μεταφέρει τον μύθο της Ελένης στη σύγχρονη πραγματικότητα και του αποδίδει νέους συμβολισμούς σε μια εποχή απομυθοποίησης, όπως είναι η περίοδος της δικτατορίας στην Ελλάδα. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε τώρα, η γραφή του Ρίτσου ανοίγει δρόμο στον στοχασμό. Η βραδιά πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, καθώς και του Ιδρύματος Jan Michalski.

Μια βραδιά Γιάννη Ρίτσου στη Σορβόννη με τη λαμπερή παρουσία της Ιρέν Ζακόμπ-2
Ο δραστήριος και εργατικός Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια διακεκριμένη Γαλλίδα ηθοποιός συμμετέχει σε εκδήλωση στην οποία πρωταγωνιστεί η Ελλάδα. Τον περασμένο Ιανουάριο, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι είχε διοργανώσει, πάλι σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών της Σορβόννης και τον πολιτιστικό οργανισμό Delphys, βραδιά με θέμα τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας τον 19ο αιώνα. Τότε είχε στείλει ηχογραφημένο χαιρετισμό στα γαλλικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ συμμετείχαν ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, ο Ζαν Λικ Μαρτινέζ, ομότιμος πρόεδρος-διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου και πρέσβης της Γαλλίας για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, και η Φανί Αρντάν, η οποία απήγγειλε ποιήματα του Βίκτωρος Ουγκώ για την Ελλάδα, καθώς και αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT