Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης συσφίγγει τους δεσμούς με την πατρίδα

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης συσφίγγει τους δεσμούς με την πατρίδα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τρεις δεκαετίες το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης προωθεί δυναμικά τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα στην Ελβετία. Ιδρυτής του θεσμού ήταν ένας επαγγελματίας ηθοποιός, ο Γιώργος Σταγκάκης, μαθητής και συνεργάτης για ένα διάστημα του Καρόλου Κουν στο Θέατρο Τέχνης και μετέπειτα του Ελεύθερου Θεάτρου και του ΚΘΒΕ. Αυτός συσπείρωσε ανθρώπους της ελληνικής παροικίας από διαφορετικά επαγγέλματα (επιστήμονες, γιατροί, τραπεζιτικοί, φοιτητές) που βγήκαν στο σανίδι ως ερασιτέχνες ηθοποιοί. Οι παραστάσεις γίνονταν στην ελληνική γλώσσα, αλλά σταδιακά ενσωματώθηκαν υπέρτιτλοι καθώς και μέρη στα γαλλικά και στα γερμανικά που αποδίδονταν από μέλη του θιάσου που ήταν Ελβετοί.

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης συσφίγγει τους δεσμούς με την πατρίδα-1
Στο έργο έπαιξαν και Ελληνες και Ελβετοί ηθοποιoί.

Η σεζόν 2021-2022 υπήρξε μακράν η πλέον παραγωγική και εξωστρεφής για το ΘΕΓ, με το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας, Δόξα και μοναξιά» της Ιωάννας Παπανδροπούλου-Berthoud, το οποίο εστιάζει στη ζωή του ανθρώπου που ενώνει άρρηκτα την Ελλάδα με την Ελβετία. Ηταν η συμβολή του θεσμού στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που συνεορτάστηκε και στην Ελβετία. Στις παραστάσεις συμμετείχαν Eλληνες και Ελβετοί που θυσίασαν τον ελεύθερο χρόνο τους για να κάνουν πρόβες και να φτάσουν τις ερμηνείες τους στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Oντως κέρδισαν το χειροκρότημα στις δύο παραστάσεις που δόθηκαν στη Λωζάννη και στις πέντε στη Γενεύη το 2021. Μέσα στο 2022 το έργο παρουσιάστηκε στο Φριβούργο στις 11 Φεβρουαρίου και μία ακόμη παράσταση δόθηκε στη Γενεύη στις 28 Σεπτεμβρίου. Η δημοφιλία του ήταν τέτοια ώστε η γενική πρόβα μετετράπη σε κανονική παράσταση έπειτα από απαίτηση του ελληνικού και ελβετικού κοινού.

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης συσφίγγει τους δεσμούς με την πατρίδα-2
Η παράσταση περιόδευσε στην Ελλάδα και στην Ελβετία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΘΕΓ, ακολούθησε περιοδεία στην Ελλάδα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2022, σε τρεις πόλεις: στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας, γενέτειρας του Καποδίστρια, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας και στο μεγάλο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Oπως εξηγεί ο πρωταγωνιστής Δημήτρης Δημητριάδης, εκ των παλαιότερων μελών του θιάσου, «επρόκειτο για μια εξαιρετική εμπειρία για τα 25 μέλη του θιάσου. Με επαγγελματική πειθαρχία και δεξιότητα, όλοι μαζί πέτυχαν το κατόρθωμα έξι παραστάσεων σε επτά ημέρες χάρη στην αυστηρή και λεπτομερή προετοιμασία και στην ανεκτίμητη υποστήριξη των τοπικών αρχών», αφήνοντας περιθώρια να δοθούν και άλλες παραστάσεις στη χώρα μας το 2023.

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης συσφίγγει τους δεσμούς με την πατρίδα-3
Ο θίασος μπορεί να έρθει και το 2023 στην Ελλάδα.

«Στόχος του δίγλωσσου θεατρικού μας έργου για τον Ιωάννη Καποδίστρια ήταν να τιμήσουμε τη μνήμη του», προσθέτει στη στήλη. «Ηταν γιατρός, διπλωμάτης, πολιτικός και παιδαγωγός. Είχε αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία της ουδετερότητας της Ελβετίας, της “δεύτερης πατρίδας” του, κυρίως όμως στην αναγέννηση της Ελλάδας, ως πρώτος κυβερνήτης το 1828».

Η τράπεζα Eric Sturdza της Γενεύης ήταν ο κύριος χορηγός των παραστάσεων στην Αθήνα με την υποστήριξη του Iδρύματος Μποδοσάκη και των κ. Γιώργου Κούκη και Charles Pictet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT