Το εκρηκτικό εικαστικό κίνημα του Nouveau Realisme αναβιώνει στο Μουσείο Γουλανδρή

Το εκρηκτικό εικαστικό κίνημα του Nouveau Realisme αναβιώνει στο Μουσείο Γουλανδρή

Είναι μια έκθεση γεμάτη ζωντάνια, με χρώματα και μορφές που προκαλούν ψυχική ευεξία, αλλά και που ωθούν τον επισκέπτη να εισέλθει στο ανατρεπτικό σύμπαν της τέχνης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια έκθεση γεμάτη ζωντάνια, με χρώματα και μορφές που προκαλούν ψυχική ευεξία, αλλά και που ωθούν τον επισκέπτη να εισέλθει στο ανατρεπτικό σύμπαν της τέχνης. Αλλωστε, η ομάδα των καλλιτεχνών που συναπάρτισαν το κίνημα του Nouveau Realisme, έργα των οποίων παρουσιάζονται εδώ και λίγες ημέρες στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, είχε θέσει εξαρχής αυτό το ζητούμενο: να δουν την πραγματικότητα με το δικό τους βλέμμα, να την ξαναφτιάξουν στα μέτρα τους. Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης που έγιναν την περασμένη Τρίτη έφεραν πολύ κόσμο στην οδό Ερατοσθένους, με την πρόεδρο του Δ.Σ. Φλερέτ Καραδόντη και τον γενικό διευθυντή Κυριάκο Κουτσομάλλη να υποδέχονται τους επισήμους στην είσοδο.

Το εκρηκτικό εικαστικό κίνημα του Nouveau Realisme αναβιώνει στο Μουσείο Γουλανδρή-1
Ο Νικόλαος Κατσίκης και η Φλερέτ Καραδόντη-Κατσίκη. Φωτ. NDP PHOTO AGENCY

Πρόκειται για την πρώτη περιοδική διεθνούς εμβέλειας έκθεση που διοργανώνει το μουσείο, για να συστήσει εν τω βάθει στο ελληνικό κοινό ένα εκρηκτικό, επαναστατικό εικαστικό κίνημα της δεκαετίας του ’60, μεταξύ Dada και Pop Art. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με διεθνείς φορείς μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Πομπιντού, και θα διαρκέσει έως τις 9 Απριλίου 2023. Η συνέργεια αυτή φανερώνει την ισχύ του Ιδρύματος Γουλανδρή, που χάρις στην εκπληκτική μόνιμη συλλογή του και τις επαφές με άλλα μουσεία του εξωτερικού μπορεί να φέρει στην Αθήνα σπουδαία έργα.

Στην έκθεση, την οποία επιμελούνται η πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Man Ray, Μάριον Μέγερ, και η υπεύθυνη της συλλογής του Ιδρύματος Γουλανδρή Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, παρουσιάζονται πάνω από 50 έργα καλλιτεχνών που άφησαν το αποτύπωμά τους. Οπως ο Ιβ Κλάιν, που έφυγε νεότατος από τη ζωή αλλά πρόφτασε να συνδέσει το όνομά του με το αιώνιο μπλε, η Νίκι ντε Σαν Φαλ, ο Αρμάν, το ζεύγος Κριστό, ο Ντανιέλ Σπερί και άλλοι. Ο κρίκος που συνέδεσε όλους αυτούς τους εικαστικούς ήταν ο περίφημος κριτικός τέχνης Πιερ Ρεστανί. Το κίνημα αναπτύχθηκε σε ένα χρονικό μεταίχμιο κατά το οποίο η καλλιτεχνική δημιουργία έπαψε να λέγεται πλέον μοντέρνα και απέκτησε το επίθετο σύγχρονη.

Το εκρηκτικό εικαστικό κίνημα του Nouveau Realisme αναβιώνει στο Μουσείο Γουλανδρή-2
Ο Κυριάκος Κουτσομάλλης (αριστερά) με τον Αντώνη Κομνηνό. Φωτ. NDP PHOTO AGENCY

Η έκθεση αναδίδει κέφι, αλλά κλείνει περιπαικτικά το μάτι στην εποχή μας, όπου η πολιτική ορθότητα, οι αόρατοι αλλά παντοδύναμοι κανόνες, ο ναρκισσισμός της ατομικότητας θέτουν τους όρους τους. Σε αντιδιαστολή μάς ξαναγυρίζει πίσω στους δημιουργούς που τόλμησαν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να κάνουν τέχνη με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος με τη σύζυγό του, ο πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα Στεφάν Εστερμαν, ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Γεραρής, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνά Δεσύπρη, ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργος Μαγγίνης, οι ιδρυτές του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη, η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου, ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης, οι συλλέκτες Αντώνης Κομνηνός, Αντώνης και Αζια Χατζηιωάννου και Σωτήρης Φέλιος, ξένοι και Ελληνες γκαλερίστες, καλλιτέχνες και ιστορικοί τέχνης.

Το εκρηκτικό εικαστικό κίνημα του Nouveau Realisme αναβιώνει στο Μουσείο Γουλανδρή-3
Αντώνης και Αζια Χατζηιωάννου με την καλλιτέχνιδα Αφροδίτη Λίτη. Φωτ. NDP PHOTO AGENCY
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT