Ο ευρωπαϊκός Τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ στη βασιλική κηδεία

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ στη βασιλική κηδεία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Uno, dos, tres!» έλεγε και ξαναέλεγε κάνοντας πρόβα στον ήχο ο Ισπανός ρεπόρτερ στριμωγμένος –ακριβώς δίπλα μου– ανάμεσα στον συμπατριώτη του οπερατέρ και στα κιγκλιδώματα έξω από τη Μητρόπολη. Ηταν έτοιμος να δώσει ζωντανή ανταπόκριση για την άφιξη του βασιλιά Φελίπε και της συζύγου του Λετίθια, αλλά και τη σπανιότατη κοινή εμφάνιση του Χουάν Κάρλος με τη Σοφία, δίπλα στο φέρετρο του Κωνσταντίνου. Οι Ισπανοί και οι Δανοί λόγω των συγγενικών διασυνδέσεων των βασιλέων τους με την ελληνική βασιλική οικογένεια είχαν στείλει πολλούς δημοσιογράφους στην Αθήνα με live αναμεταδόσεις. Ολα όμως τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα, τα πρακτορεία, αλλά και τα έντυπα, έστρεψαν έστω και για λίγες ώρες το βλέμμα τους στην Ελλάδα για να καλύψουν την τελευταία πράξη της ζωής ενός βασιλιά δίχως στέμμα, όπως έγραψε και ο Guardian.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ στη βασιλική κηδεία-1
Σύσσωμη η οικογένεια του Κωνσταντίνου στην κηδεία. [EPA/YANNIS KOLESIDIS]

«Για λίγες ώρες στην Αθήνα τη Δευτέρα, ο Κωνσταντίνος Β΄, ο βασιλιάς που βασίλεψε μόλις τρία χρόνια πριν αναγκαστεί να εξοριστεί, ήταν και πάλι βασιλιάς των Ελλήνων, ή τουλάχιστον χιλιάδων πρώην υπηκόων του» έγραψε η βρετανική εφημερίδα. Στην ισπανική El Pais, η κάλυψη της κηδείας ήταν το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο μέχρι αργά χθες. Εστιάζει στη συμπαράσταση του Ισπανού βασιλιά στη μητέρα του Σοφία, η οποία πενθούσε τον αγαπημένο της αδελφό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύναξη των εστεμμένων στη Μητρόπολη ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με προεξάρχουσα, βέβαια, εκείνη που αφορούσε τον αποχαιρετισμό στη βασίλισσα Ελισάβετ. Αλλα ισπανικά ΜΜΕ σχολίαζαν πώς ο Φελίπε απέφυγε επιμελώς να ποζάρει στις φωτογραφίες μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος από το 2020 ζει μακριά από την πατρίδα και την οικογένειά του.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ στη βασιλική κηδεία-2
Ο Χουάν Κάρλος στην Αθήνα με τη Σοφία και την Ειρήνη. [REUTERS/Stoyan Nenov]

To BBC αναφέρθηκε στον βίο του τέως Ελληνα μονάρχη και στο πώς έχασε τον θρόνο του, επισημαίνοντας ότι είναι ο νονός του πρίγκιπα της Ουαλλίας Ουίλιαμ και πώς ο Κάρολος δεν κατάφερε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο οίκος των Ουίνδσορ εκπροσωπήθηκε από την πριγκίπισσα Αννα, που ήρθε στην Αθήνα για την κηδεία. Το γαλλικό περιοδικό Point De Vue, το οποίο κατεξοχήν ασχολείται με τα σπουδαιότερα γεγονότα των μεγάλων βασιλικών οίκων της Ευρώπης, είχε εκτενές διαδικτυακό αφιέρωμα στον εκλιπόντα. Το ενδιαφέρον του συντάκτη στράφηκε στον σταυρό που φορούσε η Αννα-Μαρία, ένα βαρύτιμο κόσμημα το οποίο είχε φορέσει για πρώτη φορά στους γάμους της με τον Κωνσταντίνο το 1964. Σύμφωνα με το περιοδικό, επρόκειτο για ένα δώρο που δέχθηκε η πριγκίπισσα της Δανίας κατά την ενηλικίωσή της από τους γονείς της και έκτοτε επέλεγε να το βάλει σε ξεχωριστές περιστάσεις, όπως όταν συνάντησε τον Ποντίφικα το 1966 ή στον γάμο του γιου της Νικόλαου το 2010. Ειδικό αφιέρωμα έκανε και το περιοδικό Tatler, επισημαίνοντας τους συγγενικούς δεσμούς που κάνουν τους εστεμμένους της Ευρώπης να ανήκουν σε μια διευρυμένη οικογένεια.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ στη βασιλική κηδεία-3
Μια εγκάρδια αγκαλιά ανάμεσα στον βασιλιά Φελίπε και στον Παύλο. [REUTERS/Louiza Vradi]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT