Οταν ο Μανώλης Χάρος εμπνεύστηκε από τον Διονύσιο Σολωμό

Οταν ο Μανώλης Χάρος εμπνεύστηκε από τον Διονύσιο Σολωμό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιος εκπαιδευτικού που έμαθε εξ απαλών ονύχων να αγαπά το διάβασμα, συνεπώς ισόβιος λάτρης της λογοτεχνίας, ο Μανώλης Χάρος αν δεν ήταν τόσο προικισμένος ζωγράφος θα έβρισκε δίοδο στο γράψιμο. Με έναν περίεργο τρόπο, όμως, πάντα καταφέρνει να συνδυάσει και τα δύο. Παλαιότερα είχε ασχοληθεί με τον Αίσωπο και τους μύθους του. Σε μία από τις πρόσφατες εκθέσεις του στο Μουσείο Μπενάκη, άντλησε έμπνευση από τον Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, τον Ιούλιο Βερν, τον Εζρα Πάουντ, τον Ιταλο Καλβίνο, τον Πλάτωνα, τον Ντοστογιέφσκι, τον Τόμας Μαν, μετουσιώνοντας αναγνώσματα σε εικόνες. Τώρα ήρθε η δημιουργική σπίθα από τον Διονύσιο Σολωμό και το πεζό έργο του «Διάλογος», γραμμένο το 1824, στο οποίο υπερασπίζεται με θέρμη τη δημοτική γλώσσα. Διακόσια χρόνια μετά, ο επίσης Επτανήσιος ζωγράφος έρχεται να πιαστεί από το κείμενο αυτό και να δημιουργήσει ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και artist books σε μια έκθεση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό.

Οταν ο Μανώλης Χάρος εμπνεύστηκε από τον Διονύσιο Σολωμό-1
Η Μαρία Γεωργοπούλου με τον Σίμο Ζένιο και τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη.

Είναι ευτύχημα που το εικαστικό αυτό αφιέρωμα δεν έγινε πέρυσι μέσα στην ομοβροντία παρουσιάσεων, μελετών, εκδόσεων και εκθέσεων για το 1821 και την Επανάσταση. Eχοντας όλες αυτές τις παλιές και νέες γνώσεις που αποκομίσαμε συλλογικά πέρυσι, μπορούμε να εκτιμήσουμε διαφορετικά τις ζωγραφιές του Χάρου που παρουσιάζονται στη Βιβλιοθήκη με επιμέλεια της επικεφαλής της, Μαρίας Γεωργοπούλου, αλλά και του δρα Σίμου Ζένιου, αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι δημιουργίες του ζωγράφου και χαράκτη πλαισιώνονται από χειρόγραφα του Σολωμού, σπάνιες εκδόσεις, έντυπα, βιβλία, αποκόμματα περιοδικού Τύπου, επιστολές και μεταφράσεις, που είτε ανήκουν στη Γεννάδειο είτε προέρχονται από την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία Αθηνών και το Μουσείο Σολωμού.

Οταν ο Μανώλης Χάρος εμπνεύστηκε από τον Διονύσιο Σολωμό-2
Η Φράνκα και η Κατερίνα Χάρου με τον Κρίτωνα Πουλή στα εγκαίνια της έκθεσης.

Πόθος για ελευθερία

Στόχος της έκθεσης είναι να μας κάνει να δούμε ξανά τον εθνικό μας ποιητή και την εποχή του, τα επαναστατικά της ζητούμενα, τον πόθο των ανθρώπων για ελευθερία σε κάθε έκφανση της ζωής. Το αφιέρωμα έχουν στήσει η Βιβή Γερολυμάτου και ο Ανδρέας Γεωργιάδης, και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30/6. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2023, στις 7 μ.μ., διάλεξη του Σίμου Ζένιου με τίτλο «Η ποίηση και τα κοινά (της): Εντάσσοντας τον Σολωμό στην Εποχή των Επαναστάσεων», στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall.

Οταν ο Μανώλης Χάρος εμπνεύστηκε από τον Διονύσιο Σολωμό-3
Ο Παρασκευάς Καρασούλος με τη Βιβή Γερολυμάτου και τον Ανδρέα Γεωργιάδη.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT