O Παντελής Χανδρής φιλοτεχνεί ένα εικαστικό σύμπαν στη Citronne

O Παντελής Χανδρής φιλοτεχνεί ένα εικαστικό σύμπαν στη Citronne

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συμβαίνει όταν ένας χαρισματικός γλύπτης, ένας ανήσυχος ιστορικός τέχνης και μια δραστήρια γκαλερί ενώνουν τις δυνάμεις τους; Αποδεικνύει πως μπορούμε να δούμε στην Αθήνα μια εξαιρετική έκθεση, μια πρόταση –στην ουσία– για το πώς γίνονται τα πράγματα με αρτιότητα και πάθος. Ο λόγος για την ατομική του Παντελή Χανδρή (1963) στην αίθουσα τέχνης Citronne στο Κολωνάκι που εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό με εκατοντάδες άτομα να δίνουν το «παρών» στο ωραίο κολωνακιώτικο διαμέρισμα της Πατριάρχου Ιωακείμ όπου βρίσκεται το αθηναϊκό παράρτημα της Citronne. Τίτλος της έκθεσης «Orbital Objects», αντικείμενα δηλαδή που βρίσκονται σε τροχιά. Ο Χανδρής φτιάχνει ένα δικό του σύμπαν με γλυπτά τα οποία περιστρέφονται γύρω από το κεντρικό έργο που είναι μια λευκή παγωμένη ακίνητη φλόγα.

O Παντελής Χανδρής φιλοτεχνεί ένα εικαστικό σύμπαν στη Citronne-1
Η Τατιάνα Σπινάρη και ο Παντελής Χανδρής. [Πανουλής]

Στόχος του είναι να φτιάξει έναν εικαστικό πλανητικό κόσμο με τα γλυπτά αλλά και τα ζωγραφικά αντικείμενα, προκαλώντας το βλέμμα του θεατή αλλά και ένα στοχασμό για το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν. Το συγκινητικό στοιχείο με τον καλλιτέχνη αυτό είναι η τόλμη του να πειραματίζεται και να εξελίσσεται. Ηδη από πολύ νεαρή ηλικία είχε καταξιωθεί με τα ανθρωπόμορφα και τα ζωόμορφα γλυπτά του, θα μπορούσε να αναπαράγει συνεχώς αυτήν την επιτυχημένη ενότητα. Είναι όμως πάντοτε σε μια αναζήτηση και έτσι δεν διστάζει να αλλάξει, να πάει σε άλλους δρόμους κρατώντας την εσωτερική του συνοχή. Μέσα από τη δουλειά του αποτίει και έναν φόρο τιμής στους καλλιτέχνες που αγαπά αλλά ξανοίγεται και σε καινούργιες φόρμες έκφρασης.

O Παντελής Χανδρής φιλοτεχνεί ένα εικαστικό σύμπαν στη Citronne-2
Μ. Σιάκκα, Θ. Δεσποτόπουλος, Κ. Τσακίρη, Ν. Πολλάλης. [Πανουλής]

Ο Χριστόφορος Μαρίνος, γεννημένος το 1975, που υπογράφει το κείμενο του καταλόγου είναι ίσως ο πιο δημιουργικός επιμελητής της γενιάς του. Εχει δώσει τα διαπιστευτήριά του χάρις στη γερή θεωρητική του σκευή αλλά και την ικανότητά του να στήνει ωραίες εκθέσεις. Από την Gazon Rouge στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, έχει κάνει τη δική του πορεία αναζήτησης και ωρίμανσης και οι επιλογές του πάντα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η δρ Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη έχει και αυτή βάλει ένα λιθαράκι για την εξέλιξη της εικαστικής σκηνής. Ξεκίνησε με μια αίθουσα τέχνης στον Πόρο το 2006 όπου κάθε καλοκαίρι παρουσίαζε ωραίες ατομικές ή ομαδικές, ενώ συνεργάζεται με το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού ώστε να παρουσιάζονται και εκεί έργα σύγχρονης τέχνης σε συνομιλία με τα αρχαία σπαράγματα. Παράλληλα, άνοιξε γκαλερί και στην καρδιά της Αθήνας το 2018 για να συνεχίζει τη δραστηριότητά της και τους χειμερινούς μήνες. Η έκθεση του Χανδρή θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Ιουνίου και αξίζει να τη δείτε.

O Παντελής Χανδρής φιλοτεχνεί ένα εικαστικό σύμπαν στη Citronne-3
Η Κατερίνα Κοσκινά και ο Γιάννης Αδαμάκος στα εγκαίνια. [Πανουλής]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT