Η ομορφιά της Υδρας υφασμένη στον αργαλειό και πλεγμένη στο βελονάκι

Η ομορφιά της Υδρας υφασμένη στον αργαλειό και πλεγμένη στο βελονάκι

Παρότι η Υδρα είναι πολυζωγραφισμένη και πολυφωτογραφημένη, η Μαίρη Γκλάντστοουν (Mary Gladstone) βρήκε έναν μοναδικό τρόπο να την υμνήσει καλλιτεχνικά…

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τέτοιο επίθετο είναι σχεδόν σίγουρο πως η μοίρα θα την κατηύθυνε προς την Ελλάδα, αν και η εικαστικός Μαίρη Γκλάντστοουν (Mary Gladstone), συγκυριακά συνώνυμη με τον φιλέλληνα Βρετανό πολιτικό Ουίλιαμ Γλάδστον, γεννήθηκε στο Κεντ όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Αργότερα παντρεύτηκε Ελληνα και δεν σκόπευαν να ζήσουν στην πατρίδα μας, όμως ένα πρόβλημα υγείας του πεθερού της ανάγκασε το ζευγάρι να μετακομίσει. Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν εκτός όλων των άλλων ελληνικών καλλονών, πρωτοανακάλυψε και την Υδρα, ένα νησί όπου βρέθηκε πάλι από τύχη να κατοικεί μόνιμα το 1990. Ηταν η εποχή που ξεκίνησε να δίδει μαθήματα ακουαρέλας. Ενδιαμέσως είχε διδάξει καλές τέχνες στο Βρετανικό Σχολείο της Αγίας Αικατερίνης της Αθήνας.

Η ομορφιά της Υδρας υφασμένη στον αργαλειό και πλεγμένη στο βελονάκι-1
Η έκθεση εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο.

Παρότι η Υδρα είναι πολυζωγραφισμένη και πολυφωτογραφημένη, η Μαίρη βρήκε έναν μοναδικό τρόπο να την υμνήσει καλλιτεχνικά: με υφαντά, πλεκτά και κεντήματα, τα οποία παρουσιάζει αυτήν την περίοδο στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας (ΙΑΜΥ). Πρόκειται για 40 τρυφερά έργα που θέλγουν το μάτι και μας παραπέμπουν σε εκείνες τις παλιές ημέρες που η υπομονή και η προσήλωση ήταν ανάμεσα στα προσόντα ενός καλλιτέχνη χειροτέχνη. Η τεχνοτροπία της είναι μοναδική, διότι πολύ συχνά σε μια σύνθεση συνδυάζει τμήματα και με τις τρεις τεχνικές. «Η αλήθεια είναι ότι δεν σκόπευα να αφιερωθώ στα νήματα. Ομως κάποια στιγμή που ζωγράφιζα με χρώματα με έπιαναν τρομεροί πονοκέφαλοι από το νέφτι. Πήρα λοιπόν την απόφαση να κάνω κάτι διαφορετικό και σιγά σιγά πήγα στο πλέξιμο και μετά σε έναν μικρό αργαλειό», λέει στη στήλη.

Οντως τα έργα της έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς καταφέρνει να συνταιριάζει διάφορα τμήματα, δίνοντας διαφορετικές υφές στην επιφάνεια του έργου. «Η Mαίρη αναμειγνύει τα χρώματα εναλλάσσοντας και ταιριάζοντας άψογα αισθητικά τα σκούρα καφετιά με τα φαιά, τις ώχρες, τα κίτρινα, τα πορτοκαλί, τα μπλε, τα ροδιά, τα κόκκινα, δημιουργώντας με τη δική της σφραγίδα μία παγκόσμια συναρπαστική γλώσσα εικαστικών έργων πάνω σε υποστρώματα πλεχτά ή υφαντά ιδιαίτερης αφής, χρώματος και σχήματος», λέει η Ντίνα Αδαμοπούλου, επικεφαλής του ΙΑΜΥ της Υδρας, που εδώ και χρόνια παρουσιάζει ωραίες εκθέσεις και αφιερώματα.

Η ομορφιά της Υδρας υφασμένη στον αργαλειό και πλεγμένη στο βελονάκι-2
H Γκλάντστοουν ζει μόνιμα στην Υδρα από τη δεκαετία του 1990. Στα έργα της συνδυάζει κέντημα, ύφανση και βελονάκι.

Η ομορφιά της Υδρας υφασμένη στον αργαλειό και πλεγμένη στο βελονάκι-3

Το συγκινητικό με την Γκλάντστοουν είναι πως λόγω του μέσου που επέλεξε να εκφραστεί, έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον οικισμό και τη φύση της Υδρας όπως θα τον αναπαριστούσε μια υφάντρα ή μια κεντήστρα με στωικότητα και όχι με ένα κλικ του φακού ή με βιαστικές πινελιές. Αλλωστε, όπως επισημαίνει και η ίδια, αυτά τα 40 έργα χρειάστηκαν περίπου 12 χρόνια ακαταπόνητης δουλειάς για να γίνουν. Η έκθεση εγκαινιάζεται επίσημα αυτό το Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT