Με λαμπρότητα έγινε η τελετή αφής των Special Olympics στο Ζάππειο Μέγαρο

Με λαμπρότητα έγινε η τελετή αφής των Special Olympics στο Ζάππειο Μέγαρο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρίες. Μόνον με ειδικά χαρίσματα, πολλές φορές αόρατα στα μάτια μας αλλά απολύτως υπαρκτά. Χρέος μας είναι να φτιάξουμε τις συνθήκες ώστε αυτά τα άτομα να ανθίσουν, να διδάξουν όλους εμάς κουράγιο, ανθεκτικότητα, στόχο. Τα Special Olympics πρωτοάνοιξαν τον δρόμο για την προσέγγιση αυτή, ήδη από τη δεκαετία του 1968 όταν η Γιούνις Κένεντι Σράιβερ ίδρυσε τον θεσμό, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει να σε αποκλείει η κοινωνία επειδή αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα. Η ίδια της η αδελφή είχε υποστεί λοβοτομή από τους πανίσχυρους Κένεντι και αντιμετωπιζόταν ως ντροπή για την οικογένεια. Μισό και πλέον αιώνα αργότερα τα Special Olympics αποτελούν τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση αυτού του είδους.

Με λαμπρότητα έγινε η τελετή αφής των Special Olympics στο Ζάππειο Μέγαρο-1
[ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ]

Προχθές στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε από την Αθήνα η Φλόγα της Ελπίδας για το ταξίδι για τους Παγκόσμιους Αγώνες του 2023 που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στη Γερμανία, το διάστημα 17 έως 25 Ιουνίου. Θα πάρουν μέρος 192 εθνικές αποστολές με 7.000 αθλητές σε 24 αθλήματα. Σπουδαίο ρόλο παίζουν οι προπονητές αλλά και οι εθελοντές που προγυμνάζουν, συμπαραστέκονται, δίνουν το παράδειγμα για το τι μπορούν να πετύχουν οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 71 αθλητές, 22 προπονητές, 2 αρχηγούς αποστολής, 4 άτομα διοικητικό προσωπικό και έναν γιατρό. Μετά τη λαμπρή τελετή αφής, ομάδες δρομέων από σχολεία της Αθήνας, τη γερμανική πρεσβεία και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) συνόδευσαν τους λαμπαδηδρόμους σε μια διαδρομή 12 σταθμών στην πρωτεύουσα μέχρι το γήπεδο της ΓΣΑ. «Ειδικά σε αυτούς τους αγώνες υπάρχουν μόνο νικήτριες και νικητές. Οι μεγαλύτεροι νικητές είναι η συμπερίληψη και η κοινωνική συμμετοχή», τόνισε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα. Ο Ερνστ Ράιχελ παρέλαβε εξ ονόματος της διοργανώτριας χώρας τη Φλόγα της Ειρήνης από δύο αθλήτριες των Special Olympics, την Ελληνίδα Βάσω Κατσούδη και τη Γερμανίδα Νατάσα Βέρμελσκιρχεν.

Με λαμπρότητα έγινε η τελετή αφής των Special Olympics στο Ζάππειο Μέγαρο-2
Εντυπωσιακή χορογραφία από το Ζάππειο Μέγαρο. Δεξιά, ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ (τέταρτος από δεξιά) κρατάει τη δάδα με τον Σβεν Αλμπρεχτ, ομοσπονδιακό διευθύνοντα σύμβουλο των Special Olympics Γερμανίας, παρουσία του Διονυσίου Κοδέλλα (πρώτος από αριστερά). [ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ]

Ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas, πρέσβης Διονύσιος Κοδέλλας, υπογράμμισε με τη σειρά του πως «η φιλοσοφία αυτών των Αγώνων περικλείεται σε μία και μοναδική λέξη, τη συμπερίληψη, η οποία ενέπνευσε τους πρώτους οργανωτές και μας εμπνέει μέχρι σήμερα». Ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης συνόψισε το πνεύμα των Αγώνων σε μια φράση: «Κάθε αθλητής που παίρνει μέρος έχει ήδη διακριθεί ανεξάρτητα από την έκβαση της αθλητικής αναμέτρησης». Τον λόγο πήρε και ο Ντέιβιντ Εβαντζελίστα, πρόεδρος των Special Olympics Ευρώπης και Ευρασίας, που αναφέρθηκε σε κάτι καίριο που δεν πρέπει να ξεχνάμε: είναι οι πρώτοι αγώνες μετά την πανδημία, κάτι που τους κάνει ακόμα πιο σημαντικούς. Αν εμείς βιώσαμε τον αποκλεισμό εκείνο το διάστημα, οι άνθρωποι με αναπηρία πραγματικά τον ένιωσαν στον πολλαπλάσιο βαθμό. Αυτό κάνει την αθλητική τους εορτή ακόμα πιο σπουδαία…

Με λαμπρότητα έγινε η τελετή αφής των Special Olympics στο Ζάππειο Μέγαρο-3
[ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT