Το ελληνικό ντιζάιν στα καλύτερά του, κερδίζει βραβεία εντός και εκτός συνόρων

Το ελληνικό ντιζάιν στα καλύτερά του, κερδίζει βραβεία εντός και εκτός συνόρων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 Μαΐου, το G Design Studio έγινε το πρώτο δημιουργικό γραφείο από την Ελλάδα που κέρδισε τον ακριβοθώρητο τίτλο Boutique Design Studio of the Year στα ADC Annual Awards της Νέας Υόρκης. Αλλά τα καλά νέα για το ελληνικό ντιζάιν δεν σταματούν εδώ. Πριν από λίγες ημέρες, ο γνωστός σχεδιαστής Γιάννης Καρλόπουλος τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο στα European Design Awards (EDA) για τον πλήρη ανασχεδιασμό των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, είχαμε την τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας (ΕΒΓΕ) 2023, τον σημαντικότερο θεσμό της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας: στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση βρέθηκαν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής γραφιστικής, του branding, της εικονογράφησης και του σχεδιασμού ψηφιακών εφαρμογών. Συνολικά 64 διαφορετικά γραφεία μοιράστηκαν 126 διακρίσεις (40 βραβεία και 86 έπαινοι) σε 40 κατηγορίες. Αλλά μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το γραφείο Semiotik Design Agency που κέρδισε το Μέγα ΕΒΓΕ (γραφείο της χρονιάς). Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που τη σημαντική αυτή διάκριση κέρδισε γραφείο της Θεσσαλονίκης.

Με τη διαφορά ότι, όπως λέει στην «Κ» ο ιδρυτής και creative director του γραφείου, Δημήτρης Κολιαδήμας, πολύ σύντομα κατεβαίνουν… Αθήνα. «Ναι, εν μέσω της μετάβασής μας στην Αθήνα και μετά είκοσι χρόνια σταδιοδρομίας, κοιτώντας πίσω αναλογίζομαι πόσες φορές ξεπεράσαμε τα όρια της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και της χώρας, μέσα από διεθνείς συνεργασίες και έργα που αναγνωρίστηκαν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τη γνώση, την έρευνα, την κατανόηση και την τεκμηρίωση ως οδηγούς που αναδεικνύουν την ουσία όσων κάνουμε χωρίς στεγανά. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις πόλεις με τη συνεισφορά τους και όχι οι πόλεις τους ανθρώπους. Η αποδοχή αυτή δίνει τη δύναμη πίσω στους δημιουργούς και στους επαγγελματίες για δράση και εξέλιξη σε μια σκηνή που δεν ορίζεται και δεν περιορίζεται γεωγραφικά».

Το ελληνικό ντιζάιν στα καλύτερά του, κερδίζει βραβεία εντός και εκτός συνόρων-1
O Δημήτρης Κολιαδήμας κέρδισε το βραβείο Μέγα ΕΒΓΕ. [ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ]

Το αίμα που έγινε μελάνι

«Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου…». Με γνώμονα το απόσπασμα από την εισαγωγή της «Ασκητικής», o Γιάννης Καρλόπουλος ξεκίνησε τη σχεδιαστική προσέγγισή του στη νέα εκδοτική γενιά των βιβλίων του Καζαντζάκη, εκεί όπου η «κόκκινη γραμμή» από «αίμα» γίνεται μελάνι. «Το σίγουρο είναι πως δεν προέκυψε μονομιάς ο ανασχεδιασμός του συνόλου του έργου του Καζαντζάκη», σημειώνει ο Γιάννης Καρλόπουλος, creative director του δημιουργικού γραφείου Karlopoulos & Associates, σχεδιαστής με τεράστια εμπειρία στη δημιουργία οπτικού υλικού πολιτιστικού περιεχομένου. «Πρώτη μέριμνα, εκτός από την ίδια την “αναγνωρισιμότητα” των εξωφύλλων, ήταν η δημιουργία μιας ανεξάρτητης οπτικής γλώσσας, όπου κάθε τίτλος – βιβλίο θα αποτελεί και ένα στοιχείο αυτής, ένα γραμμικό σύμβολο».

Το ελληνικό ντιζάιν στα καλύτερά του, κερδίζει βραβεία εντός και εκτός συνόρων-2
Ο Γιάννης Καρλόπουλος τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο στα EDA για τον ανασχεδιασμό των βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη (εκδόσεις Διόπτρα).

Το ελληνικό ντιζάιν στα καλύτερά του, κερδίζει βραβεία εντός και εκτός συνόρων-3
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT