Oταν ο οσκαρικός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν έδωσε συμβουλές στους 18άρηδες

Oταν ο οσκαρικός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν έδωσε συμβουλές στους 18άρηδες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ελληνική δημόσια εκπαίδευση η Γ΄ Λυκείου είναι το άλμα στον βατήρα των Πανελλαδικών. Η χρονιά τελειώνει με τη μεγαλύτερη αγωνία που μπορούν να βιώσουν οι μαθητές: θα καταφέρουν να περάσουν τον πήχυ για το πανεπιστήμιο ή όχι; Για τα ξενόγλωσσα ιδιωτικά σχολεία, αντιθέτως, η αποφοίτηση είναι ολόκληρο τελετουργικό για τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή και τις ευθύνες της, ένα rite de passage που πρέπει να έχει το σωστό κατευόδιο από ανθρώπους πεπειραμένους, καλούς συμβουλάτορες.

Οπως ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, τον οποίον είχαν την τύχη να ακούσουν οι μαθητές που αποφοίτησαν από το American Community Schools της Αθήνας σε μια μοναδική βραδιά που αποχαιρέτησαν το σχολείο τους.

Τι είπε ο σκηνοθέτης της οσκαρικής ταινίας «Descendents» («Οι απόγονοι») στα παιδιά που ετοιμάζονται να μπουν με φούρια στο επόμενο στάδιο της ύπαρξής τους; Ο απόφοιτος του Στάνφορντ που σπούδασε πρώτα ιστορία και ισπανική λογοτεχνία ως βάση για τη μετέπειτα πορεία του, τους εξήγησε ότι αυτήν την περίοδο διάγουν την πιο όμορφη, δημιουργική ωστόσο εύθραυστη φάση της νιότης τους, «μια χρυσή στιγμή που όλα μπορεί να γίνουν, μια στιγμή που μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα», τόνισε.

Oταν ο οσκαρικός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν έδωσε συμβουλές στους 18άρηδες-1
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης έδωσε το «παρών». 

«Είμαι εδώ για να σας πω ένα πράγμα: ναι, μπορείτε να διαλέξετε να κάνετε ό,τι θέλετε», τους είπε. Μιλώντας στους δεκαοκτάρηδες ο Πέιν, γιος και εγγονός Ελλήνων που μεγαλούργησαν στην εστίαση και έτσι κατάφεραν να του δώσουν το προνόμιο της μόρφωσης, μίλησε με πάθος για την αγάπη του για τον κινηματογράφο και επέμεινε: «Αν είναι να θυμόσαστε κάτι από την αποψινή βραδιά, είναι να μην ακούσετε τη συμβουλή των γονιών σας να κάνετε κάτι χρήσιμο και όχι να κάνετε την τρέλα σας. Γενικά να μην ακούτε τους γονείς σας, ειδικά τους Ελληνες γονείς σας», υπογράμμισε με χιούμορ.

«Διότι σας αγαπούν πάρα πολύ και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ακράδαντα ότι το να αποκτήσετε οικονομική εξασφάλιση από νωρίς θα σας οδηγήσει στην ευτυχία. Αν συμφωνείτε με αυτό έχει καλώς. Εγώ πάντως θα σας έλεγα να ακούσετε τον εαυτό σας. Να ταξιδέψετε, να ανακαλύψετε ό,τι αγαπάτε. Και αν αποτύχετε; Δεν έγινε και κάτι. Πάλι μπορεί να γίνετε γιατροί ή δικηγόροι», είπε και κέρδισε τον θαυμασμό των παιδιών.

Oταν ο οσκαρικός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν έδωσε συμβουλές στους 18άρηδες-2
Η δρ Πέγκυ Πελώνη είπε στα παιδιά: «Οι επιτυχίες σας είναι και δικές μας».

Οι απόφοιτοι είχαν την τύχη να ακούσουν και άλλους ομιλητές, όπως τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη που τους υπενθύμισε πως έχουν την τύχη να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα, τον Τιμ Ανανιάδη, που είναι μέλος του Δ.Σ. του σχολείου και την επικεφαλής του σχολείου τους, την πρόεδρο, δρα Πέγκυ Πελώνη: «Βρίσκομαι κοντά στους μαθητές από την πρώτη στιγμή που περνούν το κατώφλι του ACS μέχρι να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου», είπε και τους αποχαιρέτησε με ευχές για τη σταδιοδρομία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT