Η UNESCO τίμησε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την 25ετή προσφορά της

Η UNESCO τίμησε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την 25ετή προσφορά της

Σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, λουσμένο με μπλε και λευκά φώτα, προς τιμήν των χρωμάτων της σημαίας μας, έγινε την Παρασκευή 16 Ιουνίου μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση για την πατρίδα μας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, λουσμένο με μπλε και λευκά φώτα, προς τιμήν των χρωμάτων της σημαίας μας, έγινε την Παρασκευή 16 Ιουνίου μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση για την πατρίδα μας. Παρουσία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, προσωπικοτήτων του πολιτισμού όπως ο Ζαν Μισέλ Ζαρ και η Νάνα Μούσχουρη, της πρέσβειρας της Ελλάδας στην UNESCO Μαρίας Διαμαντοπούλου, με πολλούς επίσης πρέσβεις καλής θελήσεως να βρίσκονται στο κοινό, τιμήθηκε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τα 25 χρόνια της προσφοράς της στον οργανισμό.

Η UNESCO τίμησε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την 25ετή προσφορά της-1
Η Μπριζίτ Μακρόν και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, στο βήμα της εκδήλωσης, εξήραν την επί 25 χρόνια προσφορά της κ. Βαρδινογιάννη. Φωτ. PANOULIS

Η τιμητική τελετή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γενικής διευθύντριας Οντρέ Αζουλέ, που είχε θελήσει να διοργανώσει τη βραδιά αυτή όταν η τιμώμενη είχε πάρει το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα, μια διάκριση με διεθνή εμβέλεια που ξεχωρίζει όσους εργάζονται για τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, τα οποία ενσάρκωσε κατά τον 20ό αιώνα ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης. Ομως η πανδημία καθυστέρησε την απονομή του και έτσι επελέγη το ορόσημο του ενός τετάρτου του αιώνα ώστε να αποδοθούν τα εύσημα στην Ελληνίδα που έκανε σκοπό της ζωής της να βοηθάει τους αδύναμους, τα παιδιά που μάχονται τον καρκίνο και να θέτει τον εαυτό της στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη.

Η τελετή ξεκίνησε με ένα βίντεο που αποτύπωνε τα πλούσια πεπραγμένα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην UNESCO τα τελευταία 25 χρόνια και ύστερα τον λόγο πήρε η Οντρέ Αζουλέ, η οποία, μάλιστα, επέλεξε να πει και ορισμένες λέξεις και φράσεις στα ελληνικά: «Είναι πολύ λίγες οι προσωπικότητες παγκοσμίως που μπορούν να φέρουν κοντά την κοινωνία των πολιτών, τους καλλιτέχνες, τους επιστήμονες, τους φορείς και τις κυβερνήσεις, όπως εσείς. Αυτό που έχω διαπιστώσει στα χρόνια της θητείας μου είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε ακόμα και βουνά για το κοινό καλό», υπογράμμισε. Αμέσως μετά οι κυρίες Μακρόν και Μητσοτάκη ανέβηκαν μαζί στη σκηνή.

Σε προσωπικό τόνο η σύζυγος του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε στη φιλία που τη συνδέει με την τιμώμενη και ανακάλεσε την επίσκεψή της στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων: «Ηταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πως όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος στην Ελλάδα για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι. Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε σήμερα στον κόσμο. Είστε ένα φως για εμάς, είσαι ένα φως για εμένα, Μαριάννα, και το γνωρίζεις. Οταν οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και ακούω τη φωνή σου στο τηλέφωνο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί έχεις αυτή την ικανότητα να κάνεις τη ζωή πιο όμορφη. Σ’ ευχαριστώ, Μαριάννα!».

Η UNESCO τίμησε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την 25ετή προσφορά της-2
Η Νάνα Μούσχουρη και ο πρέσβης μας στο Παρίσι Δ. Ζεβελάκης. Φωτ. PANOULIS

Η UNESCO τίμησε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την 25ετή προσφορά της-3
Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ. Φωτ. PANOULIS

Η κυρία Μητσοτάκη τόνισε πως με την προσφορά της η κ. Βαρδινογιάννη κάνει τον κόσμο καλύτερο: «Το εξαιρετικό της έργο έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία και μας κάνει πολύ πολύ περήφανους!» τόνισε. Την ώρα που η τιμώμενη ανέβηκε στο βάθρο όλοι είχαν σηκωθεί όρθιοι και τη χειροκροτούσαν. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τους παριστάμενους και είπε: «Σήμερα είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είμαι τόσο συγκινημένη και μου είναι δύσκολο να βρω τις κατάλληλες λέξεις». Στη συνέχεια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της UNESCO, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Αμίν Κουιντέρ, παρουσίασε ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα θαύματα της ελληνικής μουσικής» με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και άριες της Μαρίας Κάλλας, τις οποίες ερμήνευσε η ελληνικής καταγωγής σοπράνο Σαρλότ Πανουκλιά. Ακολούθησε επίσημο δείπνο στο ιστορικό μουσείο Hotel de la Marine, στην Place de la Concorde, με τη Νάνα Μούσχουρη να κλέβει την παράσταση και να τραγουδά προς τιμήν της αγαπημένης της φίλης: «Χάρτινο το φεγγαράκι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT