Μια βραδιά στο Ηρώδειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Κάλλας

Μια βραδιά στο Ηρώδειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Κάλλας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oύτε η καλοκαιρινή βροχή δεν τους πτόησε! Το Ηρώδειο γέμισε για να τιμήσει την υπέρτατη ντίβα της όπερας, τη Μαρία Κάλλας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, με δύο μεγάλα αστέρια στη σκηνή, τον Ρομπέρτο Αλάνια και την Αλεξάντρα Κούρζακ. Ο λόγος για τη μεγάλη βραδιά, που διοργανώθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου από τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας. Πρόκειται για έναν θεσμό που ιδρύθηκε το 2012 από μια ομάδα μελετητών της ζωής και του έργου της σοπράνο αλλά και συλλεκτών προσωπικών της αντικειμένων. Η πρωτοβουλία συσπείρωσε και πολλούς θαυμαστές της και μουσόφιλους που ήθελαν επιτέλους να δουν την Ελλάδα να τιμά το τέκνο της μέσα από την παγκόσμια κληρονομιά που έχει αφήσει. Μέγας στόχος του συλλόγου είναι η προβολή της ελληνικής ρίζας της Κάλλας που άφησε τη σφραγίδα της στον 20ό αιώνα, η διατήρηση της μνήμης της αλλά και η δημιουργία και ο εμπλουτισμός ενός μουσείου.

Μια βραδιά στο Ηρώδειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Κάλλας-1
Η Αλεξάντρα Κούρζακ και ο Ρομπέρτο Αλάνια. [PHOTO PANOULIS]

Θα στεγαστεί σε ένα εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως 44, και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του σε λίγο καιρό. Ολα τα έσοδα της βραδιάς διετέθησαν υπέρ της αποπεράτωσής του. Στο μουσείο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της και να μάθει για τη ζωή της. Θα παρουσιάζονται όλοι οι σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, οι άνθρωποι που την καθόρισαν, τα προσωπικά της αντικείμενα, οι αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης μαζί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές. Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα «La divina», ενώ θα διαθέτει και βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης καθώς και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες. Παράλληλα όμως, μέσα από το μουσείο αυτό θα γίνει και ενίσχυση του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συναφών φορέων που προβάλλουν την όπερα, η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, η θέσπιση και χορήγηση βραβείων και υποτροφιών στη μνήμη της Κάλλας.

Μια βραδιά στο Ηρώδειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Κάλλας-2
Ο καλός φίλος της στήλης, Πάνος Μανιάς. [PHOTO PANOULIS]

Το κοινό αποθέωσε τους δύο ερμηνευτές. Παρουσίασαν αποσπάσματα από όπερες που καθιέρωσαν τη Μαρία Κάλλας ως τη σημαντικότερη υψίφωνο στην ιστορία της παγκόσμιας όπερας, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Νάιντεν Τοντόροβ. Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Κάλλας, Λιάνα Σκουρλή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της προσπάθειας του συλλόγου.

Μια βραδιά στο Ηρώδειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Κάλλας-3
Η Λιάνα Σκουρλή (αριστερά) και η Πατρίτσια Φαλτσινέλι. [PHOTO PANOULIS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT