«Εξαιρετικοί Ελληνες», ένα βιβλίο για ό,τι μας κάνει υπερήφανους

«Εξαιρετικοί Ελληνες», ένα βιβλίο για ό,τι μας κάνει υπερήφανους

Oταν η Ελλάδα περνούσε τις πιο σκοτεινές ημέρες της οικονομικής κρίσης, ανακάλυψε εκ νέου το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο της ελληνικής διασποράς

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν η Ελλάδα περνούσε τις πιο σκοτεινές ημέρες της οικονομικής κρίσης, ανακάλυψε εκ νέου το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο της ελληνικής διασποράς. Ανέδειξε ως ανθεκτικά πρότυπα επιτυχίας τους συμπατριώτες μας που είχαν ακροβολιστεί –με τη σκληρή δουλειά και την αξία τους– στα υψηλότερα πόστα του επιχειρείν, της επιστήμης, του αθλητισμού, της πολιτικής, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τότε, ειδικά για τον ελληνισμό των ΗΠΑ, βγήκαν και κάποιες εκδόσεις γραμμένες από Ελληνες με μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες. Πριν από λίγο καιρό όμως γεννήθηκε ένα βιβλίο που εκκινεί από ένα γνήσιο τέκνο της ομογένειας, τον Αντι Μανάτο, έναν άνθρωπο με πολιτική επιρροή στην Ουάσιγκτον που έχει βρεθεί να δίνει μάχες υπέρ του ελληνισμού αλλά και της Κύπρου στην πλέον δύσκολη πολιτική κονίστρα στον κόσμο. Η συνεισφορά της έκδοσης αυτής είναι σπουδαία, διότι μας δείχνει ποιες μορφές ξεχωρίζουν οι ίδιοι οι Ελληνοαμερικανοί ως πλέον επιδραστικές στη διαμόρφωση της δικής τους ταυτότητας.

«Εξαιρετικοί Ελληνες», ένα βιβλίο για ό,τι μας κάνει υπερήφανους-1
Ο Αντι Μανάτος στο βήμα της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη.

Πρόεδρος της εταιρείας Manatos & Manatos αλλά και κινητήριος δύναμη του Washington OXI Day Foundation, ο λομπίστας αφιέρωσε τον χρόνο της καραντίνας για να συγγράψει το βιβλίο «Οι εξαιρετικοί Eλληνες: Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα και η φιλοσοφία τους για τη ζωή, από την αρχαιότητα έως σήμερα». Η έκδοση, που είναι στα αγγλικά, αναδεικνύει τις κατακτήσεις μας από την αυγή του χρόνου έως την εποχή μας, ενώ περιλαμβάνει επίσης σύντομα δοκίμια για αυτό το θέμα από μερικούς εκ των επιφανέστερων Ελληνοαμερικανών. Η παρουσίασή του πρωτοέγινε στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης με τον δραστήριο πρόξενό μας Ντίνο Κωνσταντίνου, αλλά τη Δευτέρα το βράδυ διοργανώθηκε και μια εξαιρετική βραδιά στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη, ώστε να το γνωρίσει και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

«Εξαιρετικοί Ελληνες», ένα βιβλίο για ό,τι μας κάνει υπερήφανους-2
Νότης Μηταράκης, Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Τριβουλίδης.

Εδωσαν το «παρών» πολιτικοί και επιχειρηματίες, αλλά η πιο γλυκιά παρουσία ήταν τα έξι εγγόνια του Μανάτου (το μεγαλύτερο είναι 17 ετών) που ανέλαβαν το δύσκολο έργο να παρουσιάσουν τον παππού τους στο κοινό. «Στις ΗΠΑ, εμείς οι Ελληνες έχουμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τα δικά μας επιτεύγματα με αυτά των άλλων εθνοτήτων. Εκεί φαίνεται το πόσα έχουμε καταφέρει. Αυτό το εγχείρημα λοιπόν στοχεύει στο να δώσει στους νεαρούς Ελληνοαμερικανούς, στους νεαρούς ομογενείς από όλο τον κόσμο αλλά και στη νέα γενιά των Ελλήνων να καταλάβουν τη βαρύτητα της κληρονομιάς αλλά και των βημάτων που έκαναν όσοι διακρίθηκαν για να φθάσουν στην κορυφή», είπε ο συγγραφέας.

«Εξαιρετικοί Ελληνες», ένα βιβλίο για ό,τι μας κάνει υπερήφανους-3
Τα έξι εγγόνια του Αντι Μανάτος μιλούν για τον παππού τους.

«Τόσο ο πατέρας μου όσο και εγώ είχαμε την ευκαιρία μέσα από τη δουλειά μας να συνεργαστούμε με μερικά από τα καλύτερα ελληνικά μυαλά σε όλο τον κόσμο, κάτι που τον ενέπνευσε να κάνει αυτό το βιβλίο, ως ένα απάνθισμα της προσφοράς του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», συμπλήρωσε ο γιος του, Μάικ Μανάτος, που ήρθε με σύσσωμη την οικογένεια να καμαρώσει τον πατέρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT