Τα Κουφονήσια πλημμυρίζουν με τζαζ, ροκ και κλασική μουσική

Τα Κουφονήσια πλημμυρίζουν με τζαζ, ροκ και κλασική μουσική

Λιλιπούτεια αλλά θαυματουργά με τον τρόπο τους, τα Κουφονήσια έχουν τους δικούς τους φανατικούς επισκέπτες για τα μοναδικά κρυστάλλινα νερά τους αλλά και τη γοητεία του περίκλειστου χώρου τους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιλιπούτεια αλλά θαυματουργά με τον τρόπο τους, τα Κουφονήσια έχουν τους δικούς τους φανατικούς επισκέπτες για τα μοναδικά κρυστάλλινα νερά τους αλλά και τη γοητεία του περίκλειστου χώρου τους. Ωστόσο, τα τελευταία 8 χρόνια εκτός από τους κλασικούς «ταγμένους» έρχεται να προστεθεί μία ακόμα δυναμική ομάδα: οι φιλόμουσοι. Χάρις στο φεστιβάλ που ίδρυσε το 2016 ο αρχιμουσικός και πιανίστας Κορνήλιος Μιχαηλίδης έχουν συσπειρωθεί στο Ανω Κουφονήσι, Ελληνες και ξένοι που συνδυάζουν τις διακοπές τους με μια σειρά από ρεσιτάλ από μοναδικούς μουσικούς και επιλεγμένα έργα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου.

Τα Κουφονήσια πλημμυρίζουν με τζαζ, ροκ και κλασική μουσική-1
Ο Aβι Αβιτάλ με το μαντολίνο του.

Ταυτόχρονα οι κάτοικοι ανακαλύπτουν τη μαγεία που μπορεί να ασκεί η κλασική μουσική, όταν αυτή ερμηνεύεται στη μυσταγωγία της μικρής κλίμακας. Είναι το στοίχημα που κέρδισε δυναμικά ο Μιχαηλίδης: δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις για να νιώσει τη μέθεξη της μουσικής. Με σχέσεις αγάπης και όχι καταγωγής με το νησί –στο οποίο παραθερίζει από όταν ήταν παιδί– ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης μεταμόρφωσε μια σειρά από άτυπες συναυλίες σε έναν ισχυρό μουσικό θεσμό που δεν αρδεύει μόνον τους θερινούς μήνες αλλά φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στους ντόπιους. Με πρωτοβουλία του και την ευγενική υποστήριξη του Qualco Foundation και του Virginia Wellington Cabot, τελώντας υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ τα παιδιά του Κουφονησίου έχουν πλέον την ευκαιρία να διδαχθούν πιάνο, κιθάρα και μουσική θεωρία. Η διδασκαλία γίνεται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με διά ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως μαθήματα. Τα μουσικά όργανα και ο εξοπλισμός προσφέρονται δωρεάν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος για τη νέα γενιά των νησιωτών, όταν η μόνη μουσική που ακούγεται στον δημόσιο χώρο τους είναι από beach bar και ταβέρνες. Φέτος το πρόγραμμα που ετοίμασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, αγκαλιάζοντας την τζαζ, τη ροκ αλλά και συνθέσεις μπαρόκ, ανοίγει στις 18 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου.

Τα Κουφονήσια πλημμυρίζουν με τζαζ, ροκ και κλασική μουσική-2
Ρεσιτάλ από περασμένη χρονιά. Δεξιά, ο δυναμικός καλλιτεχνικός διευθυντής Κορνήλιος Μιχαηλίδης.

Η 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ φιλοξενεί πέντε μοναδικές συναυλίες με δεκαεπτά σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων συμμετέχει η βιολονίστα Λία Πέτροβα, οι πιανίστες Ντέιβιντ Λάιβλι, Νεφέλη Μούσουρα, Τάσος Παππάς και Χρίστος Παπαγεωργίου, ο σαξοφωνίστας Τζες Γκίλιαμ, ο Αβι Aβιτάλ που παίζει μαντολίνο, ο βιολιστής Σίμος Παπάνας κ.ά. Ο Μιχαηλίδης είναι μία από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Ελλήνων αρχιμουσικών. Μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια, έλαβε λαμπρές σπουδές, φλέρταρε με την αεροπορία (ξέρει να πιλοτάρει), θέλησε να γίνει αεροναυπηγός αλλά τον κέρδισε το πόντιουμ. Πιστεύει απόλυτα στον κοινωνικό ρόλο της μουσικής, ως μετασχηματιστή της κοινωνίας ιδιαίτερα σε μια εποχή που χάνουμε το νόημα και μαζί τα ιδανικά. Και το αποδεικνύει στην πράξη.

Τα Κουφονήσια πλημμυρίζουν με τζαζ, ροκ και κλασική μουσική-3
@Javier del Real
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT