Συγκινητική τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη σε ανθρώπους που τίμησαν την ελληνική ναυτιλία

Συγκινητική τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη σε ανθρώπους που τίμησαν την ελληνική ναυτιλία

Ο Γιώργος Προκοπίου έκανε λίγα δευτερόλεπτα στο βήμα για να βγάλει τα γυαλιά του από την εσωτερική τσέπη του σακακιού για να διαβάσει την ομιλία του

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Προκοπίου έκανε λίγα δευτερόλεπτα στο βήμα για να βγάλει τα γυαλιά του από την εσωτερική τσέπη του σακακιού για να διαβάσει την ομιλία του. Ισως ήταν η απαραίτητη μικρή παύση για να τιθασέψει κι αυτός τη συγκίνησή του, την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, στον ιστορικό χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όταν έλαβε το σπουδαιότερο από τα Βραβεία Ευκράντη, για τη συνολική προσφορά του στη ναυτιλία. Αλλά και η εισαγωγή του ήταν βαθύτατα ταπεινή, δείχνοντας ότι η μακρά επιτυχημένη πορεία σε μια τόσο ανταγωνιστική κονίστρα μόνον τυχαία δεν έρχεται: «Εγώ πρέπει να τιμήσω τη ναυτιλία και όχι εκείνη εμένα», ήταν η πρώτη του κουβέντα, κάνοντας ύστερα μια σύντομη αναδρομή στις μεγάλες χαρές και προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 50 χρόνια που καταπιάστηκε με το θαλάσσιο επιχειρείν.

Συγκινητική τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη σε ανθρώπους που τίμησαν την ελληνική ναυτιλία-1
Ο βραβευθείς Κων. Καρούσης, η Καλλιόπη Καρούση και ο Ιωάννης M. Ξυλάς.

Είχε προηγηθεί η εισαγωγή για τη βράβευσή του από τον αγαπημένο του φίλο Θανάση Μαρτίνο, που όπως πάντα μίλησε με ειλικρίνεια και σαφήνεια, πλέκοντας το εγκώμιο ενός ανθρώπου που κατάφερε ένα πλοίο του να κάνει για πρώτη φορά το βόρειο πέρασμα στον Αρκτικό κύκλο, να εφοδιάσει με αέριο την πανικόβλητη Γερμανία όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και να εγγυηθεί τη συνέχεια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα Βραβεία Ευκράντη, που διοργανώνονται από το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» –ένα έντυπο που έκλεισε τα 90 χρόνια ζωής–, απονεμήθηκαν φέτος για 15η χρονιά αναδεικνύοντας όλους τους πρωταγωνιστές του 2022 σε όλους τους τομείς που αφορούν αυτό το πεδίο. Η τελετή είχε και άλλες κορυφώσεις, με πιο σημαντική τη βράβευση δύο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη και έβαλαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να διασώσουν ανθρώπους. Πρόκειται για τον αντιπλοίαρχο Ευριπίδη Κατσαούνη και τον αντιπλοίαρχο Παρασκευά Καλαβρυτινό που πήραν το βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη», θεσπισμένο στη μνήμη μιας σπάνιας γυναίκας που επέδειξε στη ζωή της ανιδιοτέλεια και κοινωνική ευαισθησία.

Συγκινητική τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη σε ανθρώπους που τίμησαν την ελληνική ναυτιλία-2
Aννα Τσιούτσια, Τζούλι Λυμπερόπουλος, Πάνος Λασκαρίδης, Σουζάνα Λασκαρίδη.

Παρά τον καύσωνα, ο αύλειος χώρος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων γέμισε από νωρίς, ενώ έδωσαν το «παρών» και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως και η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη, αλλά και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης. Ανάμεσα στους διακριθέντες βρίσκει κανείς προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην περυσινή χρονιά αλλά και στο διηνεκές, όπως ο Αντώνης Φαράκλας, διευθύνων σύμβουλος επιχειρήσεων του ομίλου Κολλάκη που ψηφίστηκε καλύτερος μάνατζερ, ο Κωνσταντίνος Καρούσης από τη Chios Navigation που πήρε το βραβείο για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας, το Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης «Αθηνά» που έχει δημιουργήσει η Minerva Marine ώστε να εκπαιδεύονται σωστά οι ναυτικοί μας.

Συγκινητική τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη σε ανθρώπους που τίμησαν την ελληνική ναυτιλία-3
Πέτρος Γ. Μπίσιας, Θανάσης Μαρτίνος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ηλίας Γ. Μπίσιας.

Τα Βραβεία Ευκράντη –που πήραν το όνομά τους χάρη σε μια Νηρηίδα– αποτελούν μια αναγνώριση όσων τιμούν τη ναυτιλία. Στηρίζονται σε μια κριτική επιτροπή που συναπαρτίζεται από πολλές διαφορετικές ειδικότητες, από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου έως δημοσιογράφους. Είναι ένας θεσμός που αντέχει στον χρόνο και συνεχίζει την παράδοση ενός ναυτιλιακού ιστορικού εντύπου. Επικεφαλής του, ο εκδότης Ηλίας Μπίσιας –διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου–, ο οποίος παρέλαβε τα «Ναυτικά Χρονικά» πριν από 25 χρόνια και κατάφερε κυριολεκτικά να τα αναστήσει και να αποκτήσουν το παλιό τους κύρος. Τα βραβεία που δείχνουν τον δρόμο της αριστείας στο θαλάσσιο επιχειρείν και στους κλάδους του είναι η πιο σταθερή θερινή συνάντηση της ναυτιλιακής οικογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT