Το συγκινητικό «αντίο» του πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ

Το συγκινητικό «αντίο» του πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ

Λίγοι είναι οι διπλωμάτες που φεύγουν από την Ελλάδα δίχως να στενοχωρηθούν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι είναι οι διπλωμάτες που φεύγουν από την Ελλάδα δίχως να στενοχωρηθούν. Το καλό κλίμα, οι εγκάρδιες ανθρώπινες σχέσεις ακόμη και στις πιο σκοτεινές μας περιόδους, ο μεσογειακός τρόπος ζωής, κάνουν τους ξένους πρέσβεις να αισθάνονται σαν το σπίτι τους. Λογικό ήταν λοιπόν ο απερχόμενος Πατρίκ Μεζονάβ να μιλήσει για «μια μικρή θλίψη» στον λόγο του την προηγούμενη Τετάρτη στην πρεσβευτική κατοικία, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της γαλλικής επετείου, όπου προσήλθαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Το συγκινητικό «αντίο» του πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ-1
Ο απερχόμενος Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ με τον Γιώργο Γεραπετρίτη

Ο Μεζονάβ, που άφησε εξαιρετικό αποτύπωμα στη χώρα μας, με την Παλαιστίνια σύζυγό του Νάντια Σαρτάουι, μια πολύ αξιόλογη και καλλιεργημένη προσωπικότητα η οποία διετέλεσε μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας, δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους για το «αντίο» προς την πατρίδα μας. Ο πρέσβης έκανε πολλή δουλειά στα θέματα της αμυντικής συνεργασίας και μάλιστα απευθύνθηκε προσωπικά στον λόγο του και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ως προς «τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις μας, όπως το μαρτυρούν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις στους ελληνικούς αιθέρες αλλά και στη Μεσόγειο». Αυτό ήταν κάτι που είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς στη δεξίωση στη Βασιλίσσης Σοφίας έδωσαν το «παρών» οι σημαντικότεροι πρέσβεις στην Αθήνα. Και αν στις 12 Ιουλίου έγινε ο επίσημος, θεσμικός εορτασμός, στις 13 έγινε μία ακόμη εκδήλωση σε μεγάλο χώρο στο Γουδί, όπου προσκλήθηκαν εκατοντάδες Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας, φίλοι της Γαλλίας, άνθρωποι των επιχειρήσεων, του πολιτισμού, των γραμμάτων, σε μια μεγάλη γιορτή.

Το συγκινητικό «αντίο» του πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ-2
Το περιβάλλον είχε λίγη δροσιά παρά τον αττικό καύσωνα.

Και εκεί ο Πατρίκ Μεζονάβ μίλησε με ζεστασιά για τις σχέσεις των δύο λαών έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη: «Βαδίζουν μαζί εδώ και δύο αιώνες και νομίζω πως η Γαλλία δεν έχει σταθεί πιο πιστή σε άλλη χώρα όσο στην Ελλάδα διότι υπάρχουν κοινές αξίες και κοινές πεποιθήσεις». Ο πρέσβης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσοι τον έκαναν να καταλάβει γιατί η πατρίδα μας είναι ένα μοναδικό μέρος. Παρά τον αττικό καύσωνα, το περιβάλλον ανέδιδε μια στοιχειώδη δροσιά, τα παγωτά έκαναν θραύση περισσότερο από όλα τα εδέσματα που σέρβιραν τα γκαρσόνια.

Το συγκινητικό «αντίο» του πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ-3
Η εντυπωσιακή ομάδα κρουστών BatukaVI

Ομως το κλου της βραδιάς ήταν μια ομάδα κρουστών, η BatukaVI. Πρόκειται για έναν περιοδεύοντα θίασο που αποτελείται από περίπου εξήντα παιδιά από τις πόλεις Γκρενόμπλ και Εσιρόλ. Πραγματοποιούν τουρνέ στη Γαλλία και αλλού στον κόσμο με 150 έως 220 εμφανίσεις ετησίως τα τελευταία 13 χρόνια. Εκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρισταμένους. Ολα αυτά, βέβαια, προτού ακουστεί το «Vive la France et la Grèce» και γίνει η ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT