Το νησί της μαστίχας ευωδιάζει ιστορία και πολιτισμό στο 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

Το νησί της μαστίχας ευωδιάζει ιστορία και πολιτισμό στο 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα μέρη στην Ελλάδα έχουν διατηρήσει τον απόηχο της μεσαιωνικής τους ιστορίας, όπως η Χίος. Το νησί της μαστίχας και της ναυτιλίας, του εύφορου Κάμπου με τα ονομαστά εσπεριδοειδή, έχει διάσπαρτα τα ανάγλυφα ίχνη αυτής της εποχής. Ηταν η καίρια, στρατηγική της θέση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, οι Φράγκοι και οι Οθωμανοί κατακτητές της που θέλησαν να εκμεταλλευτούν το ονομαστό σε όλο τον κόσμο μαστιχόδεντρο, αλλά και η αλληλεγγύη των κατοίκων της που ήξεραν να στηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς που την έκαναν να ξεχωρίσει. Ετσι, η Χίος όχι μόνον δεν χάθηκε μέσα στους σκοτεινούς αιώνες, αλλά έλαμψε στο εμπόριο, στις τέχνες, στα γράμματα, στην αρχιτεκτονική. Ολον αυτόν τον πλούτο θέλησε να αναδείξει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θεσπίζοντας από πέρυσι ένα Μεσαιωνικό φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν άνθρωποι του πολιτισμού όπως ο Γιάννης Μετζικώφ, που έλκει την καταγωγή του, από την πλευρά της μητέρας του, από τη Χίο.

Το νησί της μαστίχας ευωδιάζει ιστορία και πολιτισμό στο 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ-1
Ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης θα δώσει ομιλία για τον Αδαμάντιο Κοραή. [PANOULIS]

Φέτος η πρωτοβουλία συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά και μάλιστα πριν από μερικές ημέρες παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ που θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και τη σκυτάλη έδωσε στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά, ενώ στο βήμα ανέβηκαν πολλοί επιφανείς Χιώτες, καθώς και προσωπικότητες που θα διαδραματίσουν ρόλο στη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση. Επίσης, δόθηκε τιμητική διάκριση στη Χιώτισσα επιχειρηματία Ευγενία Χανδρή για την πολύτιμη προσφορά της στο νησί, αλλά και σε πολλούς από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην περυσινή επιτυχία.

Το νησί της μαστίχας ευωδιάζει ιστορία και πολιτισμό στο 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ-2
Ο Χιώτης Μιχάλης Μόσχος, επικεφαλής του London Hellenic Prize. [PANOULIS]

Οπως το 2022 έτσι και φέτος οι εκδηλώσεις είναι μοιρασμένες σε διάφορα μέρη, ενώ αγκαλιάζουν όλες τις ηλικιακές ομάδες μέσα από τον αθλητισμό, τη μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο, την ιστορία, ακόμα και τη μαγειρική. Σταχυολογώντας τις φετινές εκδηλώσεις ξεχωρίζει κανείς μερικές σημαντικές ομιλίες: Στις 4 Σεπτεμβρίου στον Κάμπο Χίου, στο αναπαλαιωμένο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου βενετσιάνικο Castelli, ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης θα μιλήσει με θέμα «Αδαμάντιος Κοραής… Ο πρώτος “γλωσσολόγος” της Νεότερης Ελλάδας» και θα ακολουθήσει ομιλία του Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή του εικαστικού τμήματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη για τον Ντελακρουά. Δύο μέρες αργότερα η Χίος τιμά τον βρετανικό φιλελληνισμό με παρουσία του Βρετανού πρέσβη Μάθιου Λοτζ, ομιλία του βραβευμένου πανεπιστημιακού Ρόντρικ Μπίτον με εισαγωγή του Χιώτη Μιχάλη Μόσχου, επικεφαλής του London Hellenic Prize. Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση που θα κάνει η Ιόλη Βιγγοπούλου για τους περιηγητές που ανέδειξαν τα μνημεία του νησιού από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα.

Το νησί της μαστίχας ευωδιάζει ιστορία και πολιτισμό στο 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ-3
 Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης με το ζεύγος Κριμιζή. [PANOULIS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT