Μια κομψή έκθεση για τη ζωγράφο Ευρυδίκη Κωστοπούλου στην Καλαμάτα

Μια κομψή έκθεση για τη ζωγράφο Ευρυδίκη Κωστοπούλου στην Καλαμάτα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνίδες ζωγράφοι και γλύπτριες του παρελθόντος, παρά το αξιόλογο έργο τους, παλεύουν συχνά με τη λήθη ή την αφάνεια. Τι πιο ωραίο από το να μπορούμε σήμερα να απολαύσουμε ξανά τις δημιουργίες τους υπό το «φως» της καλλιτεχνικής δικαιοσύνης που ξαναπέφτει επάνω τους για να μας δείξει ότι και εκείνες έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάει η ελληνική τέχνη μπροστά. Υπό αυτήν την άποψη, η έκθεση που παρουσιάζεται τώρα στην Καλαμάτα για την Ευρυδίκη Κωστοπούλου (1907-1980) συστήνει στο ευρύ κοινό μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωγράφο αλλά και μια ξεχωριστή προσωπικότητα που κατάφερε εξ απαλών ονύχων να περάσει στα παιδιά της –τον αείμνηστο τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλο και την αδελφή του, την καλλιτέχνιδα Αννυ Κωστοπούλου– την αγάπη για το ωραίο και την πεποίθηση πως η αισθητική κληρονομιά πρέπει να αποτελεί κοινό κτήμα. Πριν από λίγο καιρό εγκαινιάστηκε η ατομική της έκθεση, στον χώρο τέχνης Α49, απότοκο συνεργασίας δύο μεγάλων ιδρυμάτων, του Ιδρύματος Παναγιώτη και Εφης Μιχελή και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά.

Μια κομψή έκθεση για τη ζωγράφο Ευρυδίκη Κωστοπούλου στην Καλαμάτα-1
Η Δάφνη και ο Φίλιππος (τρίτος από αριστερά), παιδιά του Γιάννη Κωστόπουλου, με τον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο και τον Βασίλη Ράπανο (δεξιά).

Μέσα από τα έργα της αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μαθήτρια του Περικλή Βυζάντιου είχε τον δικό της τρόπο να προσεγγίζει την τέχνη του χρωστήρα. Ζωγράφιζε από απόλαυση και πρέπει συχνά να έβγαινε στην ύπαιθρο. Στις αρχικές, επιφυλακτικές συνθέσεις της αποτυπώνει τοπία και σπίτια, ενώ υπάρχουν και άλλες με ανθρώπους, γυναίκες σε εργασία, καθώς και νεκρές φύσεις με λουλούδια και εργαλεία. Αργότερα βρίσκουμε έργα της στα οποία πρωταγωνιστούν η Yδρα, η Μυτιλήνη –κυρίως τοπία με ελιές–, ο Μόλυβος, το Καβούρι, οι Κυκλάδες, η Υπάτη, το Δαφνί, ο Εθνικός Κήπος και η Ακρόπολη. Στα εγκαίνια, που έγιναν στις 15 Ιουλίου, ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγιώτη και Εφης Μιχελή, υπογράμμισε: «Η έκθεση αυτή εντάσσεται στη συνεχή προσπάθεια του ιδρύματός μας για τη μελέτη και ανάδειξη της αισθητικής, της αρχιτεκτονικής και της ελληνικής τέχνης, με εκδόσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις και εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον γιο της, Γιάννη Κωστόπουλο, για την επί 40 χρόνια ουσιαστική συμβολή του στο ίδρυμα ως μέλος του διοικητικού του συμβουλίου».

Μια κομψή έκθεση για τη ζωγράφο Ευρυδίκη Κωστοπούλου στην Καλαμάτα-2
Η Βικτωρία Καρέλια έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια.

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Κωστοπούλου, Δημήτρης Μαντζούνης, πρόσθεσε: «Η Ευρυδίκη Κωστοπούλου αγαπούσε ιδιαίτερα τη ζωγραφική που προφανώς την ξεκούραζε και συχνά εξαφανίζετο, για να επιστρέψει ορισμένες ώρες αργότερα με ένα από τα έργα που εκτίθενται αυτό το καλοκαίρι στην Καλαμάτα. Πέραν αυτού, υπήρξε συνιδρύτρια, με τον σύζυγό της Σπύρο, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, διά του οποίου ανέλαβαν τα τέκνα της, Αννυ Κωστοπούλου, ζωγράφος η ίδια, και Γιάννης Κωστόπουλος, να στηρίξουν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μια κομψή έκθεση για τη ζωγράφο Ευρυδίκη Κωστοπούλου στην Καλαμάτα-3
Αποψη από την έκθεση, η οποία διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT