Βιβλιοφιλικό jour fixe τις Τετάρτες στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα

Βιβλιοφιλικό jour fixe τις Τετάρτες στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kουβαλάει στους ώμους του την ίδια την ιστορία. Αποτέλεσε ένα από τα πρώτα δημόσια νεοκλασικά οικήματα στην Ελλάδα, το 1830, στην Αίγινα, με εντολή ανέγερσης από τον Καποδίστρια και χορηγία του φίλου του Γαλλοελβετού τραπεζίτη, του Εϋνάρδου. Το Εϋνάρδειο, σε σχέδια Κλεάνθη και Σάουμπερτ, ήταν το παρθενικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας, για να στεγάσει αργότερα την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Σχολαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού και, τέλος, την Καποδιστριακή Δημοτική Βιβλιοθήκη, που καταβάλλει οργανωμένες προσπάθειες για τη σωτηρία και την ανάδειξή του. Μία από αυτές είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων τις αυγουστιάτικες Τετάρτες, στον όμορφο κήπο του, που απευθύνονται στο βιβλιοφιλικό κοινό. Η πρωτοβουλία, όπως ενημερώνει ο Γιώργος Καλόφωνος –καλός φίλος της στήλης και πρόεδρος της Εφορευτικού Συμβουλίου της βιβλιοθήκης– έχει βρει τεράστια ανταπόκριση και έχει ωθήσει την πολιτεία να βάλει μπροστά τα γρανάζια για την αποκατάσταση του κτιρίου. Πρώτη προσκεκλημένη για φέτος ήταν η Ρέα Γαλανάκη με το τελευταίο της βιβλίο, «Εμμανουήλ και Αικατερίνη: Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια» (Καστανιώτης), σε μια συνομιλία με τον Νίκο Μπακουνάκη, δημοσιογράφο, συγγραφέα και καθηγητή του Παντείου.

Βιβλιοφιλικό jour fixe τις Τετάρτες στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα-1
Ο Ακύλλας Καραζήσης θα διαβάσει απόσπασμα από τον «Ανήφορο» του Καζαντζάκη. Στο μέσον, ο Γιώργος Καλόφωνος, «ψυχή» της πρωτοβουλίας. Δεξιά, ο Νίκος Μπακουνάκης με τη Ζυράννα Ζατέλη σε φωτογραφία από την περυσινή εκδήλωση. [ΝΕΛΛΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ]

Ο κύκλος συνεχίζεται στις 9/8 με την ιστορία ενός διανοούμενου σκύλου, που θίγει σοβαρά θέματα για τη σχέση μας με τα ζώα, με το «Ιων ο κύων», της Στέλλας Παναγιωτοπούλου (Ικαρος). Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Αντώνης Γκόλτσος, συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων, ενώ θα διαβάσει η Αννίτα Δεκαβάλλα. Στις 16/8 ακολουθεί ένα βιβλίο με απρόβλεπτους δεσμούς με την Αίγινα. Πρόκειται για την παρουσίαση του 32ου τεύχους της «Αιγιναίας», αφιερωμένου σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, την ενάλια ανασκαφή στον αρχαίο πολεμικό λιμένα της Αίγινας, της πρώτης ναυτικής δύναμης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Μπόγρης, διευθυντής της «Αιγιναίας», Ελένη Σταμπόγλη, μέλος της συντακτικής επιτροπής της «Αιγιναίας», και η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, μέλος του Aigina Harbour City Project. Επεται άλλη μία βραδιά αρχαιολογικού περιεχομένου στις 23 Αυγούστου με τη διάλεξη της διευθύντριας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κάτιας Σπορν, για τον ανασκαφέα της Κολώνας, Γαβριήλ Βέλτερ. Θα φωτίσει το έργο του σημαντικού Γερμανού αρχαιολόγου στην Αίγινα και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και έναν μικρό θησαυρό που κρύβει η ίδια η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη: το αρχείο του και τις προοπτικές ανάδειξής του. Ο κύκλος θα κλείσει στις 30/8 με τον «Ανήφορο» του Νίκου Καζαντζάκη, το ανέκδοτο μέχρι τις μέρες μας μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα, που θεωρούσε την Αίγινα δεύτερη πατρίδα του. Θα αναφερθούν στο εκδοτικό εγχείρημα, από τον οίκο Διόπτρα η Βίκυ Κατσαρού (μεταγραφή χειρογράφου και επιμέλεια κειμένου), ο Φιλήμων Πατσάκης, υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού, και ο βραβευμένος γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος, ενώ θα διαβάσει ο Ακύλλας Καραζήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT