Οι τουρίστες, κόντρα σε «προβλέψεις», επιλέγουν Αθήνα και τον Αύγουστο

Οι τουρίστες, κόντρα σε «προβλέψεις», επιλέγουν Αθήνα και τον Αύγουστο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Αυγούστου, εκεί που η χώρα μας αγκομαχούσε να συνέλθει από τον εφιάλτη των πυρκαγιών, το έγκυρο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg πέταξε τη βόμβα του: «Η νότια Ευρώπη θα βιώσει νέο κύμα ακραίας ζέστης στο δεύτερο μισό του Αυγούστου». Τα δυσοίωνα προγνωστικά του Bloomberg δεν βασίζονταν σε κάποιο πρωτοποριακό αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο (οι μετεωρολόγοι γνωρίζουν καλά ότι μακροπρόθεσμες προγνώσεις δεν μπορεί να γίνουν), αλλά σε μια εκτίμηση της Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτριας διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus, η οποία μίλησε βάσει πιθανοτήτων: «Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο». Το αποτέλεσμα ήταν οι Ελληνες μετεωρολόγοι να διαμαρτυρηθούν έντονα, αφού μια τέτοια «πρόβλεψη» δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί επιστημονικά, ενώ προκαλούσε ζημιά στο τουριστικό μας προϊόν. «Οι τίτλοι που μπήκαν και εδώ, καθώς το άρθρο αναπαράχθηκε, και στο ίδιο το δημοσίευμα ήταν υπερβολικοί», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο μετεωρολόγος της κρατικής μας τηλεόρασης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Οι τουρίστες, κόντρα σε «προβλέψεις», επιλέγουν Αθήνα και τον Αύγουστο-1
[INTIME NEWS]

Ευτυχώς, για την ώρα, το Bloomberg φαίνεται να πέφτει έξω. Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη μέχρι και λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο δεν μας προετοιμάζει για κάποια ανησυχητική μεταβολή του καιρού. Το μελτέμι καλά κρατεί (αυτό είναι καλό για όσους έχουμε ξεμείνει στις πόλεις, κακό για τις φωτιές), ενώ και χθες είχαμε κάποιες αναζωογονητικές βροχές σε περιοχές της Θεσσαλίας. Από το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου σίγουρα δεν αποθαρρύνθηκαν οι επισκέπτες της Αθήνας.

Οι τουρίστες, κόντρα σε «προβλέψεις», επιλέγουν Αθήνα και τον Αύγουστο-2
[INTIME NEWS]

Ο Αύγουστος θεωρείται ο χειρότερος καλοκαιρινός μήνας της πρωτεύουσας από τουριστική άποψη και αυτό συνεχίζει να ισχύει, αλλά πλέον σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το παρελθόν. Αν κυκλοφορήσεις στο κέντρο της πόλης, οι τουρίστες είναι μακράν η πλειονότητα των ανθρώπων που απολαμβάνουν την αυγουστιάτικη Αθήνα. Σύμφωνα με κάποια πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Αύγουστο παρουσιάζει μικρή αλλά αναμενόμενη υποχώρηση σε σχέση με τις εξαιρετικές επιδόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, που ξεπερνούσαν το 90%. Ταυτόχρονα αύξηση 21% καταγράφεται τον Αύγουστο, σε σύγκριση με πέρυσι, στη μέση online τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία του Τrivago Hotel Price Index. Ειδικότερα, η μέση τιμή σε δίκλινο δωμάτιο διαμορφώθηκε φέτος στα 170 ευρώ, από 140 ευρώ πέρυσι τον Αύγουστο.

Οι τουρίστες, κόντρα σε «προβλέψεις», επιλέγουν Αθήνα και τον Αύγουστο-3
[INTIME NEWS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT