Η έκθεση του Μανώλη Χάρου για τον Διονύσιο Σολωμό ταξιδεύει σε όλο το Ιόνιο

Η έκθεση του Μανώλη Χάρου για τον Διονύσιο Σολωμό ταξιδεύει σε όλο το Ιόνιο

Για εμάς τους Αιγαιοπελαγίτες, το Ιόνιο είναι ένας ξέχωρος κόσμος με άλλα χούγια από τα δικά μας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εμάς τους Αιγαιοπελαγίτες, το Ιόνιο είναι ένας ξέχωρος κόσμος με άλλα χούγια από τα δικά μας. Εκεί ανθεί η αυθεντική αγάπη για τη μουσική και τα γράμματα, η δυτικότροπα καλλιεργημένη αισθητική αλλά κυρίως μια άλλη ματιά προς την ιστορία της πατρίδας. Ολα αυτά διαφαίνονται ανάγλυφα στην έκθεση του Μανώλη Χάρου με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες» με τον Κυθήριο ζωγράφο να εμπνέεται από τον Ζακυνθινό εθνικό μας ποιητή, όπως είδαμε πριν από λίγο καιρό στην έκθεση που φιλοξένησε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Ο Χάρος, φιλαναγνώστης εξ απαλών ονύχων και γιος εκπαιδευτικού, ξεδιπλώνει στα έργα του ένα αφήγημα που μας βοηθάει να επανεξετάσουμε με διαύγεια –τώρα που έχουν τελειώσει τα πανηγυρικά των 200 ετών από την Επανάσταση– μια ολόκληρη εποχή με τα ζητούμενά της. Μέσα από τα μάτια και τα γραπτά του Σολωμού. Να αισθανθούμε δηλαδή τον Ρομαντισμό που δόνησε την ψυχή και τον νου του, τις δίδυμες αυτές φλόγες. Οι λέξεις και τα νοήματα του ποιητή γίνονται εικαστικές συνθέσεις με τον λεπτό τρόπο του ζωγράφου που μπορεί να «μεταγλωττίσει» με τον χρωστήρα του τη λογοτεχνία.

Η έκθεση του Μανώλη Χάρου για τον Διονύσιο Σολωμό ταξιδεύει σε όλο το Ιόνιο-1
Η έκθεση στην Κεφαλονιά πλαισιώνεται από εκδόσεις για τον Ζακυνθινό εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.

Η έκθεση αυτή μεταφέρθηκε στην Κεφαλονιά και πριν από λίγες ημέρες έγιναν τα εγκαίνιά της στην Αίθουσα Αντίοχου και Σπύρου Ευαγγελάτου στο θέατρο Κέφαλος. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση είχε η Ιονική Ακαδημία 1808, ένας θεσμός που ανασυστάθηκε πρόσφατα με έδρα την Κέρκυρα και με πρωτεργάτες 99 ανθρώπους του πνεύματος, ώστε να μη χαθεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του Ιονίου: η δύναμη της μόρφωσης που βρήκε γόνιμο έδαφος στα Ελεύθερα Επτάνησα για να γαλουχήσει το νεαρό ελληνικό κράτος.

Η έκθεση του Μανώλη Χάρου για τον Διονύσιο Σολωμό ταξιδεύει σε όλο το Ιόνιο-2
Η Θάλασσα με τον χρωστήρα του M. Χάρου.

Ο Μανώλης Χάρος (είναι και αυτός μέλος της Ιονικής Ακαδημίας) στον εισαγωγικό του λόγο, αφότου κόπηκε η κορδέλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διακριτή πολιτιστική ταυτότητα που αισθάνεται ότι του χάρισαν τα Κύθηρα αλλά και το Ιόνιο Πέλαγος. «Ξέρω από πού έρχομαι και με τι είναι συνδεδεμένες οι ρίζες μου», είπε ο ζωγράφος που έχει μεγάλη αγάπη προς τον Σολωμό και στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους».

Η έκθεση του Μανώλη Χάρου για τον Διονύσιο Σολωμό ταξιδεύει σε όλο το Ιόνιο-3
Το αφιέρωμα το πρωτοείδαμε στη Γεννάδειο, αλλά θα ταξιδέψει στο Ιόνιο.

Στην Κεφαλονιά –όπως και στην Αθήνα– το αφιέρωμα πλαισιώθηκε με πολλές παλαιές εκδόσεις του Σολωμού που έδωσαν η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου αλλά και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου. Την εκδήλωση χαιρέτισε με κείμενό του ο Προκόπης Παυλόπουλος και διά ζώσης ο Γιάννης Μεταξάς, επίτιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είναι επικεφαλής της Ιονικής Ακαδημίας, η δρ Δώρα Ζαφειράτου και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γ. Τσιλιμιδός. Η έκθεση που διήρκεσε μια εβδομάδα θα μεταφερθεί στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα και στα Κύθηρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT