Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο Φωτέα

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο Φωτέα

Ο Παναγιώτης Φωτέας (1939-1998) ήταν ένας ακέραιος και εργατικός δημόσιος λειτουργός που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, έχοντας αφήσει πίσω του σπουδαίο έργο ως νομάρχης Ροδόπης, νομάρχης και βουλευτής Μεσσηνίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναγιώτης Φωτέας (1939-1998) ήταν ένας ακέραιος και εργατικός δημόσιος λειτουργός που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, έχοντας αφήσει πίσω του σπουδαίο έργο ως νομάρχης Ροδόπης, νομάρχης και βουλευτής Μεσσηνίας. Καλλιεργημένος, με σπουδές στο εξωτερικό, στην πολιτική του σταδιοδρομία είχε υπηρετήσει και ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο Φωτέα-1
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας (αριστερά) απονέμει το βραβείο στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά (δεξιά).

Στη μνήμη του θεσπίστηκε ένα βραβείο που πλαισιώθηκε και από υποτροφίες για αριστεύσαντες Μεσσήνιους φοιτητές Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, μια χειρονομία που σκέφτηκε και χρηματοδότησε ο αείμνηστος φίλος του εκλιπόντος, καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Φέτος η συγκίνηση στην απονομή των βραβείων ήταν ακόμη πιο έντονη, για τη σύζυγό του Ελένη και τον γιο του Σωτήρη και όλους τους παλιούς συνεργάτες του, μιας και συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατό του. Στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Pharae Palace, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες το φετινό βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά, για το βιβλίο του με τίτλο «Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η Ιστορία». 

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο Φωτέα-2
Ο Παναγιώτης Φωτέας προσέφερε πολλά σε Ροδόπη, Μεσσηνία και στο υπ. Πολιτισμού.

Ο διπλωμάτης, που περιγράφει στο βιβλίο του μαρτυρίες από τα κρίσιμα πόστα στα οποία υπηρέτησε, μίλησε για τη μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του, καθώς το πόνημά του διακρίθηκε από ένα θεσμό που συνδέει δύο ξεχωριστές προσωπικότητες: «Τον Παναγιώτη Φωτέα, έναν ευπατρίδη, πνευματικό άνθρωπο, διανοούμενο μεγάλης εμβέλειας και ακέραιο πολιτικό, που τίμησε τις θέσεις όπου υπηρέτησε», και τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, «το όραμα του οποίου επέτυχε να αναδείξει τη γενέθλια γη σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεννηματάς, ο οποίος έκανε αναφορά και στη σύνδεση και της δικής του οικογένειας «με τη γη της μεσσηνιακής Μάνης». Εκτός από τον βετεράνο διπλωμάτη, που για 40 χρόνια έζησε στο προσκήνιο των πλέον σπουδαίων συναντήσεων, αλλά και το παρασκήνιό τους, έχουν τιμηθεί με το παραπάνω βραβείο, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Θάνος Βερέμης. Πέρυσι, απονεμήθηκε στον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά για το βιβλίο του για τα γεγονότα της Κύπρου, «Ενα σκοτεινό δωμάτιο, 1967 – 1974».

Στον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Γεννηματά το φετινό βραβείο Φωτέα-3
Η Βικτώρια Καρέλια (δεξιά) τίμησε την εκδήλωση.

Πριν από την απονομή του βραβείου τιμήθηκαν και τα νιάτα, με την ανακοίνωση των υποτροφιών. Οι επιδόσεις έγιναν από τον αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, τον βουλευτή Περικλή Μαντά, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Σαράντο Μαρινάκη, τη Νατάσα Γλαράκη, εκπρόσωπο του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, και από τον Νικόλα Μηλιώνη, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT