ΕΛΛΕΤ: μισός αιώνας μάχες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και των μνημείων

ΕΛΛΕΤ: μισός αιώνας μάχες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και των μνημείων

Oλοι όσοι βρεθήκαμε στη λαμπρή εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Βυζαντινό Μουσείο για τα 50 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είχαμε τη βεβαιότητα ότι ο αείμνηστος Κώστας Καρράς ήταν και αυτός νοερά πλάι μας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού πάει η ψυχή όταν «φεύγει» ο άνθρωπος; Oλοι όσοι βρεθήκαμε στη λαμπρή εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Βυζαντινό Μουσείο για τα 50 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είχαμε τη βεβαιότητα ότι ο αείμνηστος Κώστας Καρράς ήταν και αυτός νοερά πλάι μας. Ηταν, ταυτόχρονα, ο μεγάλος απών αλλά και παρών στα γενέθλια της πιο σπουδαίας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, που ο ίδιος ίδρυσε το 1972 μαζί με τη σύζυγο του Λυδία και μια ομάδα τολμηρών Ελλήνων της διασποράς, μέσα στην αντάρα της χούντας. Εκείνη την περίοδο οι συνταγματάρχες είχαν αρχίσει ήδη τη συστηματική κακοποίηση της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς και κάποιος έπρεπε να σταθεί απέναντί τους.

ΕΛΛΕΤ: μισός αιώνας μάχες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και των μνημείων-1
Επαιξαν οι μουσικοί Σωκράτης Σινόπουλος και Βασίλης Κώστας.

Η δημιουργία της ΕΛΛΕΤ ήταν πράξη βαθιά δημοκρατική, πατριωτική με μια λέξη, αλλά η ταυτότητα αυτή παρέμεινε έως σήμερα, μιας και η οργάνωση έδωσε –και κέρδισε– τεράστιες μάχες έναντι συμφερόντων και κυβερνώντων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των μνημείων μας. Δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαία και η τιμητική παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που από το μετερίζι του δικαστικού σώματος είχε και εκείνη δώσει μάχες στο πεδίο αυτό. Πρώτη πήρε τον λόγο η συγκινημένη Λυδία Καρρά, η οποία μίλησε για τους συνεχιζόμενους αγώνες της ΕΛΛΕΤ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αλλά και για τη συστράτευση των πολιτών και των φορέων ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια συμμαχία.

ΕΛΛΕΤ: μισός αιώνας μάχες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και των μνημείων-2
Η Σνέσκα Μιχαΐλοβιτς της Europa Nostra στο βήμα.

«Σ’ ένα ταξίδι στην Ελλάδα, με τον Κώστα νιόπαντροι, βλέπαμε τις καταστροφές, κι όταν η νοικοκυρά του μικρού όμορφου παραδοσιακού ξενοδοχείου στο Ναύπλιο μας είπε ότι και εκείνη σκόπευε να το γκρεμίσει, αποφασίσαμε την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας. Για το πρώτο διοικητικό συμβούλιο επιλέξαμε ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε, που έχαιραν όμως εκτίμησης στην κοινωνία. Από τα πρώτα βήματα ο κόσμος της ναυτιλίας μάς στήριξε, με τους αείμνηστους Γιάννη Κουλουκουντή, Γιώργο Π. Λιβανό, Γιώργο Ποταμιάνο, Αντώνη Χανδρή ως συνιδρυτές χορηγούς. Ανατρέχω σε όλη τη διαδρομή με βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για τους χιλιάδες Ελληνες εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και τους άπειρους ξένους που συμπορεύθηκαν προσφέροντας τις γνώσεις τους, τα χρήματά τους, τον πολύτιμο χρόνο τους», υπογράμμισε.

ΕΛΛΕΤ: μισός αιώνας μάχες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και των μνημείων-3
Βραβεύθηκαν και δημοσιογράφοι που στήριξαν την ΕΛΛΕΤ.

Στο βήμα τη διαδέχθηκε η Σνέσκα Μιχαΐλοβιτς, γενική γραμματέας της Europa Nostra, της «ομπρέλας» των πολιτιστικών οργανώσεων της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Κώστας Καρράς, που είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος, πρόσφερε τόσο πολλά στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε θεσπίστηκε στο όνομά του ένα βραβείο για τους Ευρωπαίους πολίτες που εμπλέκονται στην προστασία των πλέον απειλούμενων μνημείων και περιοχών. Επίσης η Μιχαΐλοβιτς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η δραστήρια παρουσία της ΕΛΛΕΤ συνέβαλε στο να αποκτήσει έδρα στην Αθήνα το Europa Nostra Heritage Hub, το οποίο αφορά ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην εκδήλωση τιμώμενα πρόσωπα ήταν τόσο οι δωρητές όσο και οι δημοσιογράφοι. Οι πρώτοι διότι με τη γενναιόδωρη στάση τους κατάφεραν να υποστηρίξουν το έργο της οργάνωσης, η οποία πολύ συχνά ερχόταν σε αντιπαράθεση με το κράτος. Με την ανεξαρτησία αυτή, που προήλθε από την ιδιωτική χρηματοδότηση, η ΕΛΛΕΤ δεν λύγισε στις πιέσεις. Οι δημοσιογράφοι, από την άλλη, έδωσαν «φωνή» και μεγιστοποίησαν την εμβέλεια των μηνυμάτων, των θέσεων, των προγραμμάτων της οργάνωσης. Τα βραβεία επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τελευταίοι ανέβηκαν στο βήμα οι πολύτιμοι και μαχητικοί συνεργάτες της ΕΛΛΕΤ, τα νέα παιδιά που εργάζονται σε όλους τους τομείς και θα αποτελέσουν –όπως τόνισε η Λυδία Καρρά– το μέλλον της οργάνωσης που έκλεισε μεν 50 χρόνια, αλλά ετοιμάζεται λόγω κλιματικής αλλαγής να δώσει ακόμη μεγαλύτερες και σπουδαιότερες μάχες. Θα είμαστε στο πλευρό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT