Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας τιμά τον Σπύρο Φλαμπουριάρη

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας τιμά τον Σπύρο Φλαμπουριάρη

Τι θα ήταν η Ελλάδα δίχως το Ιόνιο, το πιο γόνιμο φυτώριο ευρωπαϊκών ιδεών και ρευμάτων που προικοδότησε αργότερα το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με θεσμούς αλλά και με αστική συγκρότηση;

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα ήταν η Ελλάδα δίχως το Ιόνιο, το πιο γόνιμο φυτώριο ευρωπαϊκών ιδεών και ρευμάτων που προικοδότησε αργότερα το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με θεσμούς αλλά και με αστική συγκρότηση; Δεν είναι τυχαίο ότι το ιστορικότερο πολιτιστικό και πνευματικό μας σωματείο –που εξακολουθεί να λειτουργεί ώς τις ημέρες μας– γεννήθηκε εκεί το 1836 προτού μάλιστα τα Επτάνησα περάσουν στην επικράτεια. Το ξεκίνησαν δεκατέσσερις νέοι της Κέρκυρας, τελειόφοιτοι Πανεπιστημίων της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι ίδρυσαν σ’ ένα μικρό διαμέρισμα «Αναγνωστήριον, εις την οδόν των νεοκτίστων οικοδομών», δηλαδή των κτιρίων στο Λιστόν.

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας τιμά τον Σπύρο Φλαμπουριάρη-1
Η πρόσοψη της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, ενός θεσμού με 187 χρόνια προσφοράς.

Με το πέρασμα του χρόνου, η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας έγινε τόπος συνάντησης, μια βιβλιοθήκη με εφημερίδες και επιστημονικά συγγράμματα. Αποτέλεσε χώρο κοινωνικής συναναστροφής αλλά και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, φιλελεύθερη πολιτική και πατριωτική λέσχη, με αγώνες για την ελληνική γλώσσα και την Eνωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, εστία της κερκυραϊκής αστικής παράδοσης, εφαλτήριο μελέτης και προβολής του επτανησιακού πολιτισμού. Μεταξύ των μελών της, ο Δ. Σολωμός, ο Α. Κάλβος, ο Λ. Μαβίλης, ο Γ. Θεοτόκης και πολλοί άλλοι. Το εντυπωσιακό είναι ότι σήμερα, 187 έτη μετά τη δημιουργία της, η Εταιρία κρατάει την ικμάδα της, υπηρετεί τους σκοπούς της ιδρύσεώς της, αν και δεν λαμβάνει κρατική ενίσχυση. Στις μέρες μας, αξιοποιεί την πλούσια παρακαταθήκη της, εκπονεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, πραγματοποιεί ποικίλες εκδηλώσεις κ.ά. Η παράδοση της προσφοράς προς τον θεσμό από τα μέλη της συνεχίζεται και στις ημέρες μας. Πιο πρόσφατη εμβληματική δωρεά είναι αυτή του Σπύρου Φλαμπουριάρη, προέδρου του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Kληρονομιάς, του οποίου μάλιστα αρκετοί πρόγονοι ήταν μέλη της Εταιρίας.

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας τιμά τον Σπύρο Φλαμπουριάρη-2
Στην πρώτη σειρά, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Μάθιου Λοτζ και το ζεύγος Φλαμπουριάρη.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, με την τιμητική παρουσία του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ και εκπροσώπων των Αρχών, παρουσιάστηκαν τα έργα που χρηματοδότησε για τον εκσυγχρονισμό και την προσβασιμότητα στο κτίριο. Παραδόθηκε προς χρήση ο ανελκυστήρας που πρόσφατα εγκαταστάθηκε. Ηταν μάλιστα η πρώτη φορά που Κερκυραίοι με κινητικά προβλήματα έδωσαν το «παρών» σε εκδήλωση του φορέα. Στην αρχή της βραδιάς, ο διευθυντής της Εταιρίας Δημήτρης Ζυμάρης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα πεπραγμένα της. Υστερα ο πρόεδρός της Θανάσης Μακρής παρουσίασε αναλυτικά τα έργα ανακαίνισης και με τον επίτιμο πρόεδρο της Αναγνωστικής, Γιάννη Πιέρη, επέδωσαν στον μεγάλο ευεργέτη Σπύρο Φλαμπουριάρη αναμνηστική πλακέτα. Ο τιμώμενος, παντρεμένος με την αξιόλογη Βρετανίδα ζωγράφο Μίλλυ Φλαμπουριάρη, ανήκει σε μια ιστορικότατη οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, παρουσία στη Βενετία και αναφορά στο Libro D’ Oro. Η προσφορά του στο νησί είναι σπουδαία, ενώ είναι και ο άνθρωπος που συνίδρυσε το 2014 το Edward Lear Society. Μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ της γενέτειρας και του Λονδίνου, υποστηρίζει τα ιστορικά σωματεία που διατηρούν ζωντανό το τεράστιο πολιτιστικό καταπίστευμα της Κέρκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT