Οταν το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό Cabana έκαναν τον τέλειο γάμο

Οταν το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό Cabana έκαναν τον τέλειο γάμο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους εστέτ, το εξαμηνιαίο ιταλικό περιοδικό Cabana είναι πραγματική βίβλος γούστου και ντιζάιν. Από φλωρεντικές επαύλεις μέχρι τη βρετανική εξοχή και τη Γαλλική Ριβιέρα, οι αναγνώστες περιηγούνται σε εσωτερικούς χώρους και στον μαγικό κόσμο των υφασμάτων, των κεραμικών και των χρηστικών αντικειμένων σε κατοικίες που ξεχωρίζουν για την πετριά του ιδιοκτήτη. Η έκδοση μάλιστα, μέσα από μεγάλες συνεργασίες με οίκους όπως οι Gucci, Fendi, Ralph Lauren, Etro, παράγει τις δικές της σειρές τέτοιων αντικειμένων με αφορμή αυτές τις αισθητικές περιηγήσεις. Φέτος την τιμητική του έχει το Μουσείο Μπενάκη, το ίδρυμα-κιβωτός του ελληνικού κόσμου όπως το χαρακτήριζε ο αείμνηστος Αγγελος Δεληβορριάς.

Οταν το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό Cabana έκαναν τον τέλειο γάμο-1
Πάνω στα βοτσαλωτά της οικίας Φέρμορ. [Cabana Magazine / Miguel Flores-Vianna]

Το Cabana Magazine εμπνεύστηκε από τα πλούσια εκθέματα του μουσείου και σχεδιάστηκαν καλαίσθητα λευκά είδη, κεραμικά και επιτραπέζια είδη που μπορούμε να αγοράσουμε στον ιστότοπο της ιταλικής έκδοσης αλλά σε λίγο καιρό και στα πωλητήρια του μουσείου. «Ηταν ο τέλειος γάμος αυτή η σύμπραξη», σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον πώς έγινε το «προξενιό». Ο καλός φίλος της στήλης Μιγκουέλ Φλόρες-Βιάνα, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκδοσης, ζει στο Λονδίνο, ταξιδεύει συνεχώς, αλλά περνάει ένα μήνα κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να κάνει μια πολυτελή έκδοση με κάποια από τα ωραιότερα ελληνικά σπίτια, που να έχουν την πατίνα του παρελθόντος, να διαισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας, τη μοναδική ατμόσφαιρα του βιωμένου χώρου. Μια από τις ξεχωριστές κατοικίες ήταν αυτή του Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη. Αυτή ήταν και η πρώτη επαφή με το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο άφησε το σπίτι ο Βρετανός συγγραφέας. Λίγο αργότερα, μια από τις υποστηρίκτριες του Μπενάκη έκανε την επαφή με τη Μαρτίνα Μοντατόρι που είχε συνιδρύσει το περιοδικό στο Μιλάνο το 2014. Κάπως έτσι μπήκε το νερό στο αυλάκι. Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι χαροποίησε και τα δύο μέρη. Να αξιοποιηθούν τεκμήρια και τα αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη που έχουν και μια λαογραφική χροιά. Ετσι, έπειτα από σκέψη και πολλές ανταλλαγές προτάσεων επελέγησαν τρία υφάσματα, από τα Γιάννενα, τη Σκύρο και την Κρήτη, με εξαιρετικά μοτίβα που αποτέλεσαν τη σπίθα για τη δημιουργία τραπεζομάντιλων.

Οταν το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό Cabana έκαναν τον τέλειο γάμο-2
Κεραμικά που έχουν παραχθεί στη Σκύρο. [Cabana Magazine / Miguel Flores-Vianna]

Επίσης σχεδιάστηκαν κεραμικά με απόηχο τους Σιφνιούς κεραμοποιούς, γυαλικά, λινές πετσέτες, καταπληκτικά μαξιλάρια, κανάτες ζωγραφισμένες στο χέρι. Ολο αυτό το art de la table φωτογραφήθηκε μέσα στους μοναδικούς χώρους της οικίας του Πάτρικ Λι Φέρμορ και το αποτέλεσμα είναι αντάξιο του μουσείου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μπενάκη ξανοίγεται σε τέτοιες διεθνείς συνεργασίες, καθώς για τα 200 χρόνια είχαν βγει στην αγορά μαντίλια με έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση του οίκου Hermès. Και έτσι ανοίγει τον δρόμο για όλα τα ελληνικά μουσεία να βγουν μπροστά με τους θησαυρούς τους.

Οταν το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό Cabana έκαναν τον τέλειο γάμο-3
Ποιος δεν θα ήθελε να κάτσει στο τραπέζι αυτό; [Cabana Magazine / Miguel Flores – Vianna]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT