Aλησμόνητη εκδήλωση στο Παρίσι για την «Πόρτα Ανοιχτή» και τα ανάπηρα παιδιά

Aλησμόνητη εκδήλωση στο Παρίσι για την «Πόρτα Ανοιχτή» και τα ανάπηρα παιδιά

Το έλεγαν ωραία οι παλαιοί: «Αυτός ο άνθρωπος έχει ίσκιο» εννοώντας πως κοντά του ξεκουράζεται η ψυχή σου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλεγαν ωραία οι παλαιοί: «Αυτός ο άνθρωπος έχει ίσκιο» εννοώντας πως κοντά του ξεκουράζεται η ψυχή σου. Ε, λοιπόν, η Δάφνη Οικονόμου, η μεγάλη κυρία και ιδρύτρια της «Πόρτας Ανοιχτής», έχει ίσκιο και το αισθάνομαι κάθε φορά που την πλησιάζω. Τελευταία βρεθήκαμε στη διάλεξη της Εμιλι Γουίλσον στη Γεννάδειο και μου έταξε να μου στείλει υλικό για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι ώστε να ενισχυθούν οι σκοποί του φορέα που στέκεται κοντά στα ανάπηρα παιδιά και τις οικογένειές τους ήδη από τη δεκαετία του 1970. Αλλωστε και η δική της αφοσίωση σε αυτούς τους αγγέλους ξεκίνησε με τη γέννηση του τρίτου της παιδιού, του Θέμου, ο οποίος έπασχε από βαρύτατη αναπηρία.

Aλησμόνητη εκδήλωση στο Παρίσι για την «Πόρτα Ανοιχτή» και τα ανάπηρα παιδιά-1
Η Δάφνη και η Μαριάννα Οικονόμου.

Ζώντας από πρώτο χέρι τα ζητήματα, ώθησε τον φορέα να πάρει πολλές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του στίγματος, της άγνοιας και της προκατάληψης. Στις αρχές του 2000 εγκαινιάστηκε το Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Πόρτα Ανοιχτή» στην Αργυρούπολη με τη βοήθεια του Ιδρύματος Βουδούρη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αυτός ο θεσμός ήταν τιμώμενος στις 19 Σεπτεμβρίου με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ της πολυβραβευμένης σκηνοθέτιδος Μαριάννας Οικονόμου –θυγατέρας της Δάφνης– «The Greek Bar Jacket» για τον Οίκο Christian Dior, στην Πόλη του Φωτός. Εκεί οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Daughters of Penelope Paris και με την ευγενική χορηγία του Οίκου Dior, μία πολύ όμορφη εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο Silencio des Prés.

Aλησμόνητη εκδήλωση στο Παρίσι για την «Πόρτα Ανοιχτή» και τα ανάπηρα παιδιά-2
Η Νίκη Καλογερά (πρόεδρος της οργάνωσης «Daughters of Penelope Paris») με τον Αριστείδη Τζονευράκη. 

Την ευγενική στήριξή τους προσέφεραν η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και η πρεσβεία της Ελλάδας στη Γαλλία. Η ταινία της Anemon Productions εστίαζε στη δημιουργία της καλοκαιρινής συλλογής Dior Cruise Collection 2021, εμπνευσμένη από την Ελλάδα, με συνεισφορά Ελλήνων καλλιτεχνών και τεχνιτών. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από Ελληνες και Γάλλους φίλους και υποστηρικτές, και κατά την ολοκλήρωση της προβολής του ντοκιμαντέρ, το χειροκρότημα του κοινού ήταν θερμότατο και παρατεταμένο. O ενθουσιασμός και η καλή διάθεση των διοργανωτών, o ζεστός, φιλόξενος χώρος, το διάχυτο καλό γούστο και η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, έκαναν τη βραδιά μοναδική. Βέβαια είχε προηγηθεί η συστηματική δουλειά από τις εμπνεύστριες της εκδήλωσης, Daughters of Penelope Paris και τους υπόλοιπους συντελεστές. Ξεχωριστή νότα, η παρουσία και τα τιμητικά λόγια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου Christian Dior, Μαρία Γκράτσια Κιούρι, η οποία σχολίασε το ντοκιμαντέρ μαζί με τους Ελληνες συντελεστές της.

Aλησμόνητη εκδήλωση στο Παρίσι για την «Πόρτα Ανοιχτή» και τα ανάπηρα παιδιά-3
Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι (στο κέντρο) με τη Μαριάννα Οικονόμου.

«Το αληθινό μου πάθος είναι η προετοιμασία των επιδείξεων που κάνουμε στο εξωτερικό, γιατί περιλαμβάνει την επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, από τους οποίους μαθαίνουμε τόσο πολλά», είπε στο κοινό. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και τα λόγια της Δάφνης Οικονόμου, επίτιμης προέδρου της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή»: «Τίποτα δεν είναι αρκετό για αυτά τα υπέροχα παιδιά. Μας προσφέρουν πολύ περισσότερα απ’ όσα τους προσφέρουμε εμείς». Οπως λένε και οι Γάλλοι, «Chapeau!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT