Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που κάλυψαν δημοσιογραφικά Πίνδο και Αντίσταση

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που κάλυψαν δημοσιογραφικά Πίνδο και Αντίσταση

O Φίλιπ Γκρέιχαμ, μορφή της Washington Post, έλεγε ότι το πρώτο, νωπό ακόμη, αντίτυπο της Ιστορίας το γράφουν οι δημοσιογράφοι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Φίλιπ Γκρέιχαμ, μορφή της Washington Post, έλεγε ότι το πρώτο, νωπό ακόμη, αντίτυπο της Ιστορίας το γράφουν οι δημοσιογράφοι. Πόσο αληθή είναι τα λόγια του αν κρίνει κανείς από την κάλυψη του πολέμου στο Ισραήλ, που τώρα μονοπωλεί την κοινή γνώμη, αλλά και τόσων άλλων συγκρούσεων στους οποίους οι εκπρόσωποι του Τύπου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Σε αυτούς τους σπουδαίους συμπατριώτες συναδέλφους που πρωταγωνίστησαν στο μέτωπο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και σε όσους βοήθησαν να διατηρηθεί αναμμένη η φλόγα της Αντίστασης στη γερμανική Κατοχή, είναι αφιερωμένος ένας σημαντικός τόμος που παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, σε κλίμα συγκίνησης.

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που κάλυψαν δημοσιογραφικά Πίνδο και Αντίσταση-1
Η πολεμική ανταποκρίτρια Μαρία Καρχιλάκη, που έγραψε για τη σωτηρία των Εβραίων. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑ∆ΗΣ]

Και πώς να μην έρθουν δάκρυα στα μάτια όταν στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο Κώστας Παπαδάκης, ανιψιός του πρώτου νεκρού δημοσιογράφου στο έπος της Πίνδου, Κωστή Μ. Παπαδάκη, αλλά και ο Ιωάννης Καράντζας, γιος του Γεωργίου Καράντζα, πρώην προέδρου της Ενωσης Συντακτών, που σφράγιζε με τον αείμνηστο Αγγελο Εβερτ τις ψεύτικες ταυτότητες των Ελλήνων Εβραίων της Κατοχής; Ή όταν ένας εκ των συγγραφέων του τόμου, ο πολεμικός ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Χρήστος Νικολαΐδης, εμφανίστηκε στην οθόνη από τα σύνορα με τη Γάζα για να μιλήσει στους παρισταμένους; Θα αναρωτηθεί κανείς βέβαια γιατί χρειάστηκαν οκτώ δεκαετίες για να βγει αυτό το καταπληκτικό βιβλίο, «1940-1944.

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που κάλυψαν δημοσιογραφικά Πίνδο και Αντίσταση-2
Η Γιώτα Αντωνοπούλου, δημοσιογράφος, καθηγήτρια Παν/μίου Πελοποννήσου, και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑ∆ΗΣ]

Η Αντίσταση και ο αγώνας των δημοσιογράφων για την ελευθερία», για το οποίο συνεργάστηκαν το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό ίδρυμα, η Ελληνογερμανική Αγωγή. Ο λόγος ήταν ότι όλο αυτό το πολυτιμότατο υλικό από τις ανταποκρίσεις και τα παλαιά φύλλα των εφημερίδων υπήρχαν μεν στο αρχείο, αλλά ολόκληρη η βιβλιοθήκη της Ενωσης στεγαζόταν φύρδην μίγδην σε ντέξιον. Το 2018, η κόρη του παλαιού προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Πουρνάρα, Ελένη, έκανε στη μνήμη του μια σπουδαία δωρεά ώστε να δημιουργηθεί μια κομψή βιβλιοθήκη στον 2ο όροφο, όπου μπήκαν σε τάξη και αναδείχθηκαν οι θησαυροί της που ήταν στην αφάνεια και στη λήθη, με υπεύθυνο για την πλήρη ανακατασκευή της τον αλησμόνητο Κώστα Στάικο. Εξ αυτών ήταν και τα τεκμήρια που συναπάρτισαν τον τόμο αυτό, με έρευνα και τεκμηρίωση που έγιναν από τον ιστορικό Δημήτρη Σκλαβενίτη. Παράλληλα, όμως, γράφουν και σχολιάζουν μια σειρά διακεκριμένοι συνάδελφοι, από τη Μαρία Καρχιλάκη έως τον Αλέξη Παπαχελά.

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που κάλυψαν δημοσιογραφικά Πίνδο και Αντίσταση-3
Η Ισιδώρα Γκούφα, η καλλιτέχνις Χριστίνα Κάλμπαρη και η βιβλιοθηκονόμος Ολγα Παρασκευά. [ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑ∆ΗΣ]

Τίποτε δεν θα είχε γίνει βεβαίως δίχως την αφοσίωση που έδειξαν στο ζήτημα η πρόεδρος της Ενωσης, Μαρία Αντωνιάδου, ο Σταύρος Σάββας από την Ελληνογερμανική Αγωγή, αλλά και η καλή συνάδελφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου, η οποία ανέλαβε και το δύσκολο έργο του συντονισμού τόσο της έκδοσης όσο και της συζήτησης που διεξήχθη στην εκδήλωση. Μαζί εγκαινιάστηκε και η ωραία έκθεση της εικαστικού Χριστίνας Κάλμπαρη «Δελτίο Απόντων», με έργα ζωγραφικής και σχέδια σε χαρτί που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον χώρο της βιβλιοθήκης, με αφετηρία φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT