Γιώργης Λάππας: φωτεινές φιγούρες με αλαφροΐσκιωτο περπάτημα

Γιώργης Λάππας: φωτεινές φιγούρες με αλαφροΐσκιωτο περπάτημα

Από τις εκατοντάδες συνεντεύξεις που έχω πάρει στα 30 χρόνια δουλειάς, ξεχωρίζω μία, του Γιώργη Λάππα (1950-2016)

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις εκατοντάδες συνεντεύξεις που έχω πάρει στα 30 χρόνια δουλειάς, ξεχωρίζω μία, του Γιώργη Λάππα (1950-2016). Ηταν πάντοτε ο αγαπημένος μου γλύπτης και μια κουβέντα μαζί του με ξάνοιξε επιτέλους στον χαρακτήρα του πέρα από τα έργα του. Καμιά φορά η διαδικασία αυτή είναι (δημοσιογραφικά) απογοητευτική: αρέσουν τα δημιουργήματα αλλά ο ίδιος ο καλλιτέχνης τα απομαγεύει, τα απογυμνώνει από τη γοητεία τους, με πολυλογία, ναρκισσισμό, έπαρση. Ομως ο Λάππας ήξερε να μιλάει για τις πιο δύσκολες ατομικές και συλλογικές αλήθειες με ευθύτητα και σπάνια, σχεδόν μεταφυσική, κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής. Διέθετε ένα είδος συγχωρητικότητας που έχουν οι ηλικιωμένοι ενώ εκείνος ήταν ακόμη ακμαίος, μάχιμος, παραγωγικός. Μεταφυσικό ήταν και το γεγονός ότι ενώ πέθανε απρόσμενα μόλις στα 65 του, είχε αμπαλάρει, τακτοποιήσει και αφήσει οδηγίες για τα έργα του, λες και γνώριζε την αναχώρησή του.

Γιώργης Λάππας: φωτεινές φιγούρες με αλαφροΐσκιωτο περπάτημα-1
Η Τατιάνα Σπινάρη με την Αφροδίτη Λίτη και τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη. [STUDIO PANOULIS]

Κάθε φορά που βλέπω τις φιγούρες του, διαπιστώνω τι μας στέρησε ο πρόωρος θάνατός του. Σκέφτομαι ότι αν ζούσε αυτή η στρατιά με τα φωτεινά ανθρωπάκια θα ήταν μεγαλύτερη, θα σκορπιζόταν σε περισσότερα μέρη για να μας θυμίζει ότι υπήρξε ένας τολμηρός Ελληνας εικαστικός που δεν δείλιασε μπροστά στο δέος της αρχαίας παράδοσης. Καινοτόμησε, βρήκε τον δικό του δρόμο. Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε την έκθεση της γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι με τίτλο «Αλαφροΐσκιωτο βάδισμα», που εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου. Τα έργα του είναι στημένα τρυφερά από τη σύζυγό του, γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, τον αρχιτέκτονα και θεωρητικό Γιώργο Τζιρτζιλάκη και την γκαλερίστα δρα Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη.

Γιώργης Λάππας: φωτεινές φιγούρες με αλαφροΐσκιωτο περπάτημα-2
Οι φωτεινές φιγούρες του Γιώργη Λάππα στη Citronne. [STUDIO PANOULIS]

Η αποκάλυψη της έκθεσης είναι το κεντρικό έργο της, διότι μας δίνει να καταλάβουμε πώς εργαζόταν ο Λάππας, ποια ήταν η ραχοκοκαλιά των γλυπτών του. Η ημιτελής «Ανδρική φιγούρα» του 2015 είναι ένας σκελετός μεταλλικών ράβδων ύψους σχεδόν δυόμισι μέτρων. Μοιάζει ως τρισδιάστατο σχέδιο στον χώρο, σαν μία μονοκοντυλιά και ζωγραφική χειρονομία, σκληρή και «εύθραυστη», ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την εσωτερική δομή του γλυπτού. Αποτελείται από κομμάτια παλαιότερων έργων που ο καλλιτέχνης αποσυναρμολόγησε για να τα ανασυνθέσει σε καινούργιο σύνολο. Επίσης, πλάι στο κεντρικό αυτό έκθεμα παρουσιάζονται και αρκετά μικρότερα γλυπτά όπως ακριβώς βρέθηκαν στο εργαστήριό του.

Γιώργης Λάππας: φωτεινές φιγούρες με αλαφροΐσκιωτο περπάτημα-3
Ελένη Πατεράκη, Μαργαρίτα Τριβυζά και Αλεξάνδρα Αθανασιάδη. [STUDIO PANOULIS]

Ομως από πού βγαίνει ο τίτλος «Αλαφροΐσκιωτο βάδισμα»; Από την κίνηση που έχουν οι φιγούρες του, οι οποίες δεν είναι ποτέ στατικές αλλά έτοιμες να κάνουν κάτι. Εχω την τύχη να συμβιώνω με δύο μικρά γλυπτά του. Εναν ισορροπιστή από μέταλλο και ένα μικρό κόκκινο ανθρωπάκι που λέγεται «Αυτός που γλιστρά αλλά ποτέ δεν πέφτει». Κάπως έτσι σκέφτομαι ότι ο Λάππας έφυγε, αλλά δεν μας εγκατέλειψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT