«Γραφείο Σεφέρη», επισκέψιμο για το κοινό, στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο

«Γραφείο Σεφέρη», επισκέψιμο για το κοινό, στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο

Για το σύγχρονο ελληνικό κράτος αυτός ο χώρος είναι νοτισμένος από ιστορία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το σύγχρονο ελληνικό κράτος αυτός ο χώρος είναι νοτισμένος από ιστορία. Στον αριθμό 51 της Upper Brook Street, στο αριστοκρατικό Μέιφερ, η πρεσβεία μας στο Λονδίνο έχει ζήσει από κοντά σπουδαίες μορφές, που σμίλεψαν το πεπρωμένο της χώρας μας. Ανάμεσά τους o Σπυρίδων και ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Γεώργιος Γεννάδιος, που υπηρέτησαν ως διπλωμάτες σε μια από τις πρώτες μόνιμες αποστολές της πατρίδας μας. Στους ίδιους χώρους όμως εργάστηκε και ο Γιώργος Σεφεριάδης ως πρέσβης μας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1957 έως το 1962. Στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα της επετείου των 60 ετών από την ανακοίνωση της βράβευσής του με το Νομπέλ, εγκαινιάστηκε μια μόνιμη έκθεση, αφιερωμένη στον άνθρωπο, στον διπλωμάτη και στον ποιητή, στο «Γραφείο Σεφέρη», που απέκτησε πλέον μουσειακό χαρακτήρα και θα είναι επισκέψιμο για το κοινό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Γραφείο Σεφέρη», επισκέψιμο για το κοινό, στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο-1
Το «Γραφείο Σεφέρη» προκαλεί συγκίνηση στον επισκέπτη.

Είναι πολύ συγκινητικό ότι αυτή η πρωτοβουλία προήλθε με τη συμβολή της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεσολάβησε για να μεταφερθούν 32 αντικείμενα από τη συλλογή της Αννας Λόντου και του Νικόλαου Παΐσιου στην ελληνική πρεσβεία. Αυτά αποτέλεσαν τον αρχικό κορμό της έκθεσης, η οποία εν συνεχεία εμπλουτίστηκε με νέα εκθέματα. Ετσι ιχνηλατείται η τρισυπόστατη προσωπικότητα του Σεφέρη στη διπλωματία, στην ποίηση αλλά και στη ζωή του, μέσα από φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, ζωγραφικούς πίνακες, υπηρεσιακή και προσωπική αλληλογραφία, αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, ελληνικές και ξένες εκδόσεις έργων του.

«Γραφείο Σεφέρη», επισκέψιμο για το κοινό, στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο-2
Εργο της εξαιρετικής ζωγράφου Λήδας Κοντογιαννοπούλου, η οποία έχει κοσμήσει το «Γραφείο» Σεφέρη.

Στα εγκαίνια ο Ελληνας πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γιάννης Τσαούσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ένα έργο το οποίο αποτέλεσε μέλημα τόσο του ίδιου όσο και προκατόχων του επιτέλους ολοκληρώθηκε. Τα καλά νέα όμως είναι πως προανήγγειλε επίσης την εγκαινίαση ενός αναγνωστηρίου στον παρακείμενο του Γραφείου Σεφέρη χώρο, το οποίο θα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον κορυφαίο Ελληνα λογοτέχνη, αλλά και ευρύτερα με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Το αναγνωστήριο θα λάβει τιμητικά το όνομα «Roderick Beaton» προς τιμήν του Βρετανού καθηγητή, κατόχου της έδρας Κοραή στο King’s College του Λονδίνου και βιογράφου του Γιώργου Σεφέρη. Είναι μια ταιριαστή αναγνώριση της σπουδαίας συμβολής του στη διάδοση των νεοελληνικών σπουδών και της αγάπης του για την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο ίδιος ο «Ρόντι», που με μια ολοζώντανη ομιλία φώτισε στιγμές και γεγονότα από τη ζωή του Γιώργου Σεφέρη, ενώ ανέδειξε τη σύνδεσή τους με την ποιητική του παραγωγή και το βαθύ αίσθημα ανθρωπισμού που διατρέχει το σύνολο του έργου του. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές των εγκαινίων ήταν όταν η επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Πολιτιστικών Υποθέσεων της ιταλικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αουρόρα Ρούσι, απήγγειλε στα ιταλικά το ποίημα «Τελευταίος σταθμός», που ο ποιητής έγραψε στο Σαλέρνο της Ιταλίας το 1944. Παρών βέβαια ήταν και ο πρέσβης της Σουηδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Στέφαν Γκούλγκρεν. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι στην ελληνική κατοικία ξεναγήθηκαν στον χώρο της μόνιμης έκθεσης στο Γραφείο Σεφέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT