Η τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου «Θεοφανώ» στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Η τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου «Θεοφανώ» στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Στη Θεσσαλονίκη και στην ανυπέρβλητη Ροτόντα, με τις πυκνώσεις της Ιστορίας «χαραγμένες» στο κέλυφός της, έγινε, την Πέμπτη το βράδυ, η τελετή απονομής των βραβείων «Θεοφανώ»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Θεσσαλονίκη και στην ανυπέρβλητη Ροτόντα, με τις πυκνώσεις της Ιστορίας «χαραγμένες» στο κέλυφός της, έγινε, την Πέμπτη το βράδυ, η τελετή απονομής των βραβείων «Θεοφανώ». Ο θεσμός με έδρα την πόλη πήρε το όνομά του από τη Βυζαντινή αυτοκράτειρα, που κατάφερε να φέρει πιο κοντά την Ανατολή και τη Δύση. Συμβολίζει, λοιπόν, τη ζεύξη αξιών του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στέρεα βάση για έναν ειρηνικό κόσμο. Στα τρία χρόνια παρουσίας τους, τα βραβεία χαίρουν παγκόσμιου σεβασμού χάρις στις οικουμενικές προσωπικότητες και φορείς του 21ου αιώνα που τα έχουν κερδίσει έως τώρα: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως εκπρόσωπος της Ενωμένης Ευρώπης για το πρόγραμμα των ευρωπαϊκών φοιτητικών εκπαιδευτικών ανταλλαγών Erasmus, το ζεύγος των επιστημόνων, ο δρ Ουγκούρ Σαχίν και η δρ Οζλέμ Τουρετσί, για τη βοήθεια που προσέφεραν στην ανθρωπότητα με την έρευνα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά και ο επιφανής μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ. Με τον αείμνηστο φίλο του Εντουαρντ Σαΐντ δημιούργησαν τη West – Eastern Divan Orchestra, φέρνοντας –μπροστά στην ίδια παρτιτούρα– μουσικούς από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Φέτος, ήταν η σειρά των Ηνωμένων Εθνών και του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανθρωπότητα ξαναζεί το δράμα του πολέμου.

Η τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου «Θεοφανώ» στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες-1
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο μήνυμά του. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΙΝΤΩΝΗΣ

Ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, τόνισε από το βήμα πως κανείς δεν θα φανταζόταν, τέσσερα χρόνια πριν, πόσο επιτακτικός και καίριος θα ήταν ο σκοπός των βραβείων που αντιμάχονται τη μισαλλοδοξία και πρεσβεύουν τη συνύπαρξη, τώρα που μαίνεται η μάχη στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Θεσσαλονικιός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ δίνει τη μάχη για τη διακρατική πολυμέρεια, σε συνθήκες γεμάτες προκλήσεις. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο βραβευθείς Γκουτέρες τόνισε με έμφαση: «Ο μόνος δρόμος που πάει μπροστά, είναι αυτός στον οποίο βαδίζουμε μαζί. Πλούσιοι στη διαφορετικότητα, ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα, ενωμένοι στην αλληλεγγύη. Ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε μια συμμαχία ειρήνης».

Η τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου «Θεοφανώ» στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες-2
Ο Σταύρος Ανδρεάδης εργάστηκε ακούραστα για την ιδέα του βραβείου. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΙΝΤΩΝΗΣ

Συμβολικό και το πρόσωπο που παρέλαβε το βραβείο, μιας και ο γενικός γραμματέας δεν κατάφερε να έρθει. Ηταν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και εκπρόσωπος της Alliance of Civilizations (UNAOC), Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος έχει διατελέσει και ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους, ιδίως εκείνων που στρέφονται εναντίον των Εβραίων, των μουσουλμάνων και των Αράβων σε όλο τον κόσμο. Ομιλητής και ο Χέρμαν φαν Ρομπέι, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του ιδρύματος και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή και οι πόλεμοι είναι οι μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας.

Η τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου «Θεοφανώ» στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες-3
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΙΝΤΩΝΗΣ

Η τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου «Θεοφανώ» στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες-4
Ο Χέρμαν φαν Ρομπέι, εμπνευστής και υποστηρικτής του θεσμού. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΙΝΤΩΝΗΣ

Ο Φαν Ρομπέι ήταν ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για τα βραβεία, αλλά αυτοί που κλήθηκαν να την υλοποιήσουν με αρτιότητα ήταν μια ομάδα δυναμικών Θεσσαλονικιών με προεξάρχοντα τον Σταύρο Ανδρεάδη. Στην προσφορά του τελευταίου, λοιπόν, έδωσε έμφαση ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, θέλοντας να τον ευχαριστήσει για το μεγαλόπνοο σχέδιό του να βγάλει την πόλη από τη βαλκανική σκιά της για να ξαναλάμψει διά του θεσμού το ιστορικό της παλίμψηστο στο διεθνές στερέωμα. Την τελετή παρουσίασε ένας δικός μας άνθρωπος, ο διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή», Αθανάσιος Ελλις. Η εκδήλωση έκλεισε με το μουσικό πρόγραμμα και τη Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμο Παπάνα, στο βιολί, και τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, στο πιάνο. Ηταν μια στιγμή μυσταγωγική μέσα στη μοναδική ατμόσφαιρα της Ροτόντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT