H Eλλάδα των παλαιών περιηγητών έλαμψε στη Βοστώνη του σήμερα

H Eλλάδα των παλαιών περιηγητών έλαμψε στη Βοστώνη του σήμερα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βοστώνη θεωρείται δικαίως «Αθήνα του Βορρά» για τους εμβληματικούς κίονες που κοσμούν τα κτίριά της αλλά και για το ότι τα σπουδαία της πανεπιστήμια βαστούν γερά την παράδοση της αρχαίας Ελλάδας και τιμούν τη σύγχρονη. Συνεπώς το ελληνικό προξενείο με τον δραστήριο επικεφαλής Συμεών Τέγο ήταν το ιδεωδέστερο μέρος για να πραγματοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες μια σημαντική βιβλιοπαρουσίαση. Επρόκειτο για την αγγλική έκδοση του βιβλίου της δρος Αφροδίτης Κούρια, «Η Ελλάδα στην περιηγητική εικονογραφία (15ος – 19ος αιώνας): Ταυτότητες, ετερότητες, μεταμορφώσεις». Εδωσαν το «παρών» ακαδημαϊκοί από το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, το Ταφτς, το Εμερσον σε μια εκδήλωση που συνάσπισε και την ομογένεια της Νέας Αγγλίας. Ξεχώριζε η μορφή της ομότιμης καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών στο περίφημο κολέγιο Γουέλσλι, η οποία έσκυψε με τρυφερότητα στη μελέτη της πατρίδας μας για πάνω από έξι δεκαετίες.

H Eλλάδα των παλαιών περιηγητών έλαμψε στη Βοστώνη του σήμερα-1
Η δρ Αφροδίτη Κούρια, μια επίμονη ερευνήτρια.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του ιστορικού κολεγίου Χάβερφορντ. Το πόνημα προλόγισε ο πρόξενός μας αλλά και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγιώτη και Εφης Μιχελή, Λάμπρος Αναγνωστόπουλος. Η συγγραφέας έκανε βιντεοσκοπημένη παρέμβαση και εξήγησε τι είναι αυτό που ακόμα και στις ημέρες μας κάνει ελκυστικό το φαινόμενο του περιηγητισμού με όλες τις σύνθετες προεκτάσεις του. Υπομονετική και επίμονη ερευνήτρια η Αφροδίτη Κούρια κατάφερε να συγκεντρώσει από πολλές πηγές περιγραφές και σπαράγματα για τον ελλαδικό χώρο, σε μια εποχή σκοτεινών αιώνων. Τι είναι όμως αυτό που κάνει επίκαιρο το βιβλίο της σήμερα; Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες του κάθε λαού και του περιβάλλοντος μέσα στον οποίο ζει και δημιουργεί, αποτελούν αφορμή για προβληματισμό αλλά και για ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον. Γι’ αυτό εξάλλου και η ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε την παρουσίαση, η οποία εστίασε στο πόσο οι εικόνες των περιηγητών βοήθησαν την ενδυνάμωση και εξύψωση του φιλελληνισμού και έγιναν καταλύτης για την απελευθέρωση των Ελλήνων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Μιχελή με το ελληνικό προξενείο της Βοστώνης με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δραστηριότητας στο εξωτερικό και δη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

H Eλλάδα των παλαιών περιηγητών έλαμψε στη Βοστώνη του σήμερα-2
Η Μαίρη Λέφκοβιτς με τον Αλέξανδρο Κιτροέφ στην παρουσίαση.

«Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η πολιτιστική διπλωματία παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο Συμεών Τέγος, ενώ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχελή συμπλήρωσε: «Οπως οι εικόνες των περιηγητών του 17ου και 18ου αιώνα ενθάρρυναν τον φιλελληνισμό, έτσι και η πολιτιστική διπλωματία στοχεύει στην ενημέρωση ενός ευρύτερου κοινού για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας με στόχο την επιβεβαίωση της εικόνας της ως πολιτιστικού και όχι μόνο κόμβου της Ευρώπης».

H Eλλάδα των παλαιών περιηγητών έλαμψε στη Βοστώνη του σήμερα-3
Το εξώφυλλο του βιβλίου.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT