Ολοι είχαν μια θέση στο γκαλά του Μουσείου Μπενάκη και του περιοδικού Cabana

Ολοι είχαν μια θέση στο γκαλά του Μουσείου Μπενάκη και του περιοδικού Cabana

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αείμνηστος Αγγελος Δεληβορριάς έβλεπε το Μπενάκη σαν μια κόκκινη νοητή γραμμή που μπορεί να ενώσει την αρχαιότητα και το Βυζάντιο με τους αιώνες που το διαδέχτηκαν με τη σύγχρονη Ελλάδα. Το Μουσείο άλλωστε έχει τέτοιο πλούτο αντικειμένων, ακόμα και λαϊκού χειροτεχνικού πολιτισμού, που δεν δοξάζει μόνο το αρχαίο κλέος αλλά και τη λεπταίσθητη τέχνη ενός κεντήματος ή μιας κασέλας. Τέτοια εκθέματα ήταν αυτά από τα οποία άντλησε έμπνευση το διεθνούς φήμης ιταλικό περιοδικό Cabana –η «βίβλος» αισθητικής εσωτερικών χώρων– για να κάνει ένα σπουδαίο αφιέρωμα αλλά και να βγάλει μια σειρά art de la table αντικειμένων. Τραπεζομάντιλα και κεραμικά πρωταγωνίστησαν στο γκαλά που έκανε την περασμένη Τρίτη το Μπενάκη στην Κουμπάρη για να ενισχύσει οικονομικά το έργο και την αποστολή του.

Ολοι είχαν μια θέση στο γκαλά του Μουσείου Μπενάκη και του περιοδικού Cabana-1
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε με την παρουσία της το όλο ομορφιά και φινέτσα γκαλά.

Με την τιμητικότατη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκατοντάδες φίλοι, υποστηρικτές και δωρητές του έδωσαν το «παρών» στην ξεχωριστή εκδήλωση με το μουσείο να έχει βάλει τα καλά του και τις αίθουσές του να είναι γεμάτες στολισμένα τραπέζια που έκλεψαν την παράσταση με την ομορφιά και τη φινέτσα τους. Η συνεργασία με το Cabana, όπως τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης, μιλώντας στους παρευρισκομένους, ήταν φιλόδοξη στο εύρος της, πρωτότυπη στη σύλληψή της και διεθνής σε χαρακτήρα και απήχηση.

Ολοι είχαν μια θέση στο γκαλά του Μουσείου Μπενάκη και του περιοδικού Cabana-2
Μια σειρά art de la table αντικείμενα, κυρίως τραπεζομάντιλα και κεραμικά, πρωταγωνίστησαν στο γκαλά του Μουσείου Μπενάκη.

Η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, υπογράμμισε με τη σειρά της ότι η πρωτοβουλία συνάσπισε και κινητοποίησε πολλούς χαρισματικούς ανθρώπους όπως ο φιλέλληνας Μιγκέλ Φλόρες Βιάννα, ο οποίος έκανε τη φωτογράφιση για την έκδοση του ιταλικού περιοδικού στο σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη. Ετσι έγινε διεθνώς γνωστή μια σειρά αντικειμένων, εμπνευσμένων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, που φιλοτέχνησαν τεχνίτες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αίγυπτο, και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκδηλώσεις στο Λονδίνο, στο Σικάγο, στο Λας Βέγκας και στο Ντάλας. Ακολουθούν κι άλλες, και έτσι το Cabana και τα αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη ταξιδεύουν τώρα μαζί σε όλον τον κόσμο. Η Mαρτίνα Μοντατόρι, επικεφαλής του περιοδικού, χαρούμενη από την καταπληκτική γιορτή έλεγε συγκινημένη ότι με το Μουσείο Μπενάκη «μοιραζόμαστε την αμοιβαία αγάπη για τις διακοσμητικές τέχνες, την αμοιβαία εκτίμηση της υψηλής ποιότητας, αλλά και, το πιο σημαντικό, την κατανόηση της αξίας του κοσμοπολιτισμού. Είναι ένα μέρος όπου οι πολιτισμοί ζουν μαζί, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις σελίδες του Cabana», ανέφερε στην ομιλία της.

Ολοι είχαν μια θέση στο γκαλά του Μουσείου Μπενάκη και του περιοδικού Cabana-3
Λυρικά τραγούδια από ένα «μπουκέτο» ερμηνευτών γέμισαν τον χώρο.

Από τις σκηνογραφημένες συνθέσεις, επιμελημένες από την ομάδα του Cabana και μέλη της επιτροπής του γκαλά (φωτισμένες από την Ελευθερία Ντεκώ παρακαλώ), ξεχώρισαν και τα τέσσερα αυθεντικά κεντήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας που έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία της συλλογής. Στη βραδιά έβαλαν τη δική τους σφραγίδα οι σοπράνο Σωτηρία Ρουβολή και Ελένη Σταμίδου, οι τενόροι Γιάννης Φίλιας, Νίκος Ζιάζιαρης, ο βαρύτονος Μιχάλης Ψύρρας αλλά και οι μουσικοί Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), Αρτεμη Βαβάτσικα (ακορντεόν), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο). Οσο για τις γεύσεις, τις επιμελήθηκε ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας του εστιατορίου Delta.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT