Τιμητικός τόμος για τον Νίκο Σταμπολίδη σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης

Τιμητικός τόμος για τον Νίκο Σταμπολίδη σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση από αυτή που σου δίδουν οι ομότεχνοί σου. Διότι το «ουδείς προφήτης στον τόπο του» συχνά παραφράζεται στην Ελλάδα στο «ουδείς προφήτης ανάμεσα στους συναδέλφους του». Είναι λοιπόν συγκινητικό ότι 76 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων με κοινό παρονομαστή την αρχαιογνωσία συμβάλλουν με εμπεριστατωμένα άρθρα –ο καθείς στο αντικείμενό του– σε έναν τιμητικό τόμο για τον πανεπιστημιακό δάσκαλο, ανασκαφέα της Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη και διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία ξεκίνησαν ο παλιός του μαθητής Μανόλης Ι. Στεφανάκης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και η Μιμίκα Γιαννοπούλου, δρ Κλασικής Αρχαιολογίας και επιμελήτρια εκθέσεων, που έχει αποτελέσει στενή συνεργάτις του τιμωμένου. Ωστόσο η πανδημία καθυστέρησε την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, το οποίο παρουσιάζεται επιτέλους απόψε στις 18.00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως.

Τιμητικός τόμος για τον Νίκο Σταμπολίδη σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης-1
Το αρχαιολογικό πάρκο Ελεύθερνας από ψηλά.

Για τον τιμητικό τόμο που φέρει τον τίτλο «Πολύτροπος» θα μιλήσουν βεβαίως οι δύο προαναφερθέντες αλλά και ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, η δρ Αναστασία Γκαδόλου, γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ο δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, με τον συντονισμό της αρχαιολόγου και συνεπιμελήτριας του τόμου, Μαρίας Αχιολά.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το πόνημα που εξέδωσε η Μεσογειακή Αρχαιολογική Εταιρεία έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους και ο Δήμος Ρεθύμνου αλλά και ο Σύλλογος Φίλων της Αρχαίας Ελεύθερνας, για να τιμήσουν με τη σειρά τους την τεράστια συμβολή του Σταμπολίδη στην ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας της πόλης που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την προϊστορική περίοδο έως την εποχή της βενετσιάνικης κατάκτησης, η οποία και την έσβησε κυριολεκτικά από τον χάρτη, καθώς οι κάτοικοί της είχαν πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά επαναστάσεων εναντίον των Ενετών.

Τιμητικός τόμος για τον Νίκο Σταμπολίδη σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης-2
Σκαλίζοντας το χώμα της γενέτειράς του Κρήτης.

Ο ίδιος ο Νίκος Σταμπολίδης είναι πολύτροπος κατά μια έννοια παρά το ότι έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του σε ένα αντικείμενο: την αρχαιολογία. Ωστόσο κατάφερε να διαπρέψει τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα, την ανασκαφή, τη συγγραφή, την επιστημονική καταξίωση, τις λαμπρές εκθέσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου υπήρξε διευθυντής επί σειράν ετών, την ανέγερση και λειτουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου και μουσείου στην Ελεύθερνα και τώρα στην Ακρόπολη.

Από την άλλη, υπήρξε πάντοτε ένας αρχαιολόγος του οποίου τη γνώμη σέβονταν οι συνάδελφοί του στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και όχι μόνο, διότι οι τοποθετήσεις ήταν ζυγισμένες με γνώμονα πάντα το δίκαιο.

Διγενής στην καταγωγή και την ανατροφή, από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες που ρίζωσαν στην Κρήτη, ο Σταμπολίδης μπόρεσε πάντοτε να συγκεράσει στη ζωή του πολλά διαφορετικά χαρίσματα που του έφεραν τη διεθνή αναγνώριση και σεβασμό μαζί με την αγάπη και την εκτίμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT