Λαμπρή γιορτή για τα 100 χρόνια Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Λαμπρή γιορτή για τα 100 χρόνια Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Τι είναι κατά βάθος ένα καλό σχολείο; Μια διευρυμένη οικογένεια που περιλαμβάνει πολλές γενιές μαθητών, σπουδαστών και διδασκόντων, υπό τη σκέπη της οποίας περνάς το υπόλοιπο της ζωής σου μετά την αποφοίτηση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι κατά βάθος ένα καλό σχολείο; Μια διευρυμένη οικογένεια που περιλαμβάνει πολλές γενιές μαθητών, σπουδαστών και διδασκόντων, υπό τη σκέπη της οποίας περνάς το υπόλοιπο της ζωής σου μετά την αποφοίτηση. Γι’ αυτό και η εορτή που έγινε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου για τον έναν αιώνα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στη χώρα μας είχε κάτι βαθύτατα συγκινητικό, με εκατοντάδες προσκεκλημένους στη λαμπρή επέτειο. Το σχολείο ιδρύθηκε μεν το 1875 στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, αλλά μετά τα γεγονότα της Ιωνίας μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να ανοίξει έναν νέο κύκλο λειτουργίας. Εκτοτε έχει αιμοδοτήσει τη χώρα με αποφοίτους άξιους, δραστήριους, πατριώτες και ταυτόχρονα κοσμοπολίτες, αλλά κυρίως κοινωνικά ενεργούς ανθρώπους. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το σύνθημα του σχολείου «Non Ministrari, Sed Ministrare» (να μη σε υπηρετούν, να υπηρετείς).

Λαμπρή γιορτή για τα 100 χρόνια Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-1
Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος με τον Νίκο Κουμέττη.

Η εκδήλωση μας γύρισε πίσω στη μακρά πορεία των 100 ετών: από τη Σμύρνη στην Αθήνα, από το νηπιαγωγείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το σήμερα στο μέλλον, που διαγράφεται λαμπρό, μιας και συγκεντρώθηκε το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ για το Centennial Fund με αφορμή τη σημαντική επέτειο. Χάρη στους πόρους αυτούς θα δοθεί επιπλέον οικονομική βοήθεια σε μαθητές και σπουδαστές, θα σχεδιαστούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και υποδομές, έτσι ώστε ο επόμενος αιώνας να είναι εξίσου παραγωγικός. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και απόφοιτος Λίλα Κουντουριώτη, η οποία καλωσόρισε τους καλεσμένους υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του εορτασμού για το Κολλέγιο.

Λαμπρή γιορτή για τα 100 χρόνια Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-2
Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανάμεσα στον Θανάση και στον Ντίνο Μαρτίνο.

Ο επικεφαλής του σχολείου, Ντέιβιντ Χόρνερ, καθήλωσε με την ομιλία του ξεκινώντας με τους επιτελείς του σχολείου που βρέθηκαν σε μια αδιανόητα δύσκολη θέση το 1922: «Αραγε τι να σκέφτηκαν; Πώς να αισθάνθηκαν αφήνοντας πίσω τους τη Σμύρνη και κάνοντας μια νέα αρχή σε μια καινούργια χώρα, την Ελλάδα; Η δημιουργία ενός σχολείου διαφέρει πολύ από την επανίδρυσή του. Η αναγέννηση ενός σχολείου μετά σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας, μετά μια ολοσχερή καταστροφή, μια πυρκαγιά που κατέστρεψε όλη την περιοχή και χωρίς ελπίδες – αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τι θάρρος, τι πίστη, τι αδάμαστο πνεύμα! Αυτή είναι η ιστορία που γιορτάζουμε απόψε – η ιστορία αυτού του σχολείου και της Ελλάδας, που το υιοθέτησε. Μια ιστορία επιμονής, άοκνης αναζήτησης της αριστείας».

Λαμπρή γιορτή για τα 100 χρόνια Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-3
Η εκδήλωση για τον έναν αιώνα ζωής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στη χώρα μας ήταν εντυπωσιακή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε και εκείνη τον δικό της χαιρετισμό, ενώ στο βήμα ανέβηκε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ευχήθηκε τα επόμενα 100 χρόνια να αποδείξουν έμπρακτα τη δυναμική του Κολλεγίου, διατηρώντας ζωντανή την έμπνευση που αντλεί από τις ρίζες και την παράδοσή του. Το «παρών» έδωσε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, που απηύθυνε επίσης ζεστό χαιρετισμό. Στη λαμπρή εκδήλωση βραβεύτηκαν απόφοιτοι του Pierce, του Deree και του Alba Graduate Business School με θετική συνεισφορά στην κοινωνία, σε πέντε κατηγορίες: η Σοφία Καλογεροπούλου στην κατηγορία «Τέχνες & Πολιτισμός», η Ελενα Χουλιάρα, η Νέλλυ Κάτσου, ο Βασίλειος Κάτσος και ο Νίκος Κουμέττης στην κατηγορία «Επιχειρήσεις», η δρ Βαρβάρα Γελαδάκη στην κατηγορία «Εκπαίδευση & Επιστήμη», η Βάνα Λαβίδα και η Λένα Παπαλεξοπούλου στην κατηγορία «Κοινωνική Επιρροή» και, τέλος, η Αθηνά Μαρτίνου στην κατηγορία «Maria West Επιτεύγματα Ζωής». Τα βραβεία –που σχεδίασε η απόφοιτος του Κολλεγίου και γλύπτρια Athena Politopoulou-Kargsten– απένειμαν οι απόφοιτοι Σοφία Ζαραμπούκα, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Μίνα Γκάγκα, Ιωάννης Αραμπατζής, Αλεξάνδρα Πίττα, Αθηνά Δεσύπρη και Κυριάκος Τσιγκουράκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT