Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια των τρισδιάστατων «Selfies» του Δημήτρη Χαντζόπουλου

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια των τρισδιάστατων «Selfies» του Δημήτρη Χαντζόπουλου

Ποτέ η αείμνηστη βασίλισσα της Αγγλίας δεν πρέπει να ήταν τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα όσο το προπερασμένο Σάββατο βράδυ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ η αείμνηστη βασίλισσα της Αγγλίας δεν πρέπει να ήταν τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα όσο το προπερασμένο Σάββατο βράδυ. Στα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Χαντζόπουλου με τίτλο «Selfies», στον χώρο της Συλλογής Φέλιου, στρατιές Αθηναίων φωτογραφήθηκαν ανάμεσα στα τέσσερα μεγάλα γλυπτά με τη Βρετανίδα μονάρχη που –ανάλογα με τη βερσιόν– κρατούσε μια μπίρα, μια Μπάρμπι, ένα τυλιχτό σουβλάκι ή ένα παγωτό. «Eχω κι εγώ μια βασίλισσα!» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εγκαινίασε την έκθεση, δείχνοντάς μας το καινούργιο της επετειακό ρολόι με την Ελισάβετ Β΄, και η οποία βέβαια φωτογραφήθηκε κι εκείνη ανάμεσα στις φιγούρες.

Hταν μια βραδιά γεμάτη εγκαρδιότητα και ένα ιαματικό αίσθημα πως όλοι όσοι γεμίσαμε τον φιλόξενο χώρο στη Φωκίωνος Νέγρη 16 συναντηθήκαμε στον ίδιο σφυγμό του μοιράσματος και της χαράς. Αλλωστε ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, που παρουσίασε την καινούργια ενότητα της δουλειάς του, αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχε. Να αισθανθούμε όλοι τον παιδικό ενθουσιασμό που τον κατέλαβε όσο καιρό εργαζόταν πάνω σε αυτές τις τρισδιάστατες φιγούρες: από την καραντίνα έως τώρα καταπιάστηκε με τα νέα έργα και ιδού το αποτέλεσμα, που μας ξάφνιασε για τη φρεσκάδα του και την ανατρεπτική του διάθεση.

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια των τρισδιάστατων «Selfies» του Δημήτρη Χαντζόπουλου-1
Σωτήρης Φέλιος και Πέγκυ Ζουμπουλάκη, δύο άνθρωποι της τέχνης.

Η προσέλευση ήταν τέτοια, που για πολλή ώρα ήταν αδύνατον να εντοπίσει κανείς τα 25 γλυπτά, μοιρασμένα σε διάφορα σημεία της αίθουσας. Αλλού ο Γιάννης Μόραλης, αλλού ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Φώτης Κόντογλου, ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ο Νταλί, η Μαφάλντα καθισμένη πλάι στον Μπόρχες. Σίγουρα πάντως και τα γλυπτά έχουν ψυχή και θα χάρηκαν όλη αυτήν την τεράστια «αγκαλιά» από τους θεατές. (Σωστά, βέβαια, η ωραία απεικόνιση του Χρήστου Λαμπράκη ήταν κάπως πιο απόμερα, μια και σίγουρα δεν θα άντεχε τέτοια κοσμοσυρροή, την οποία πάντα απέφευγε μετά μανίας.) Ο Χαντζόπουλος –που τον κατατρώει το σαράκι της αλλαγής και έχει περάσει τρεις εντελώς διαφορετικές φάσεις ως σκιτσογράφος– είχε ήδη κάνει μια ωραία ενότητα παλαιότερα με θέμα την ταπεινή πατάτα. Τώρα με την έκθεση αυτή εισήλθε σε μια εντελώς καινούργια φάση, όπου απελευθερώθηκε πλήρως και έδωσε τα ηνία στη φαντασία του, η οποία καθοδήγησε πρώτα το μυαλό και μετά τα χέρια του.

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια των τρισδιάστατων «Selfies» του Δημήτρη Χαντζόπουλου-2
Πολύ δημοφιλή τα τέσσερα μεγάλα γλυπτά με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια των τρισδιάστατων «Selfies» του Δημήτρη Χαντζόπουλου-3
Οι θεατές μπορούσαν να δουν τα έργα από κοντά.

Ετσι, έκανε μια τεράστια στροφή από τις δύο διαστάσεις του iPad, όπου συνήθως σχεδιάζει σε μορφές που είναι απτές, δεσπόζουν μέσα στον χώρο. Αυτή τη φορά, βέβαια, δεν πρωταγωνιστούν οι πολιτικοί ως συνήθως, αλλά άνθρωποι που τον έχουν επηρεάσει με την τέχνη και τα γραπτά τους. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, όπως και στα σκίτσα του, κρύβονται στο μαύρο χρώμα, όμως όλοι καταλάβαμε ότι ο ζωγράφος Χαντζόπουλος βγήκε πίσω από τη σκιά του γελοιογράφου και μας έκλεισε το μάτι. Στη Φωκίωνος Νέγρη, είδαμε έναν προσωπικό φόρο τιμής που πήρε σάρκα και οστά χάρις σε διάφορα υλικά με ξύλινες, επιδαπέδιες και επιτοίχιες κατασκευές, ζωγραφικά έργα με πηλό και papier-mâché. Οπως εξηγούσε και στη στήλη, ως γελοιογράφος έχει ξετριφτεί πολύ με τη μαστορική της ζωγραφικής, καθώς η πίεση της καθημερινής εργασίας τον ανάγκασε να βρίσκει λύσεις. Αυτές του φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στις «Selfies», που θα παρουσιάζονται στον χώρο της Συλλογής Φέλιου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου του 2024. Και φυσικά, πρώτοι από όλους καμαρώσαμε τη δουλειά του εμείς οι συνάδελφοί του, που ακροβολιστήκαμε ανάμεσα στις μορφές του, αλλά και ο Σωτήρης Φέλιος με την Πέγκυ Ζουμπουλάκη, άνθρωποι που πίστεψαν από την αρχή στην εικαστική δύναμη των μορφών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT