Ελληνισμός και Αθήνα μέσα από τη γεωπολιτική ματιά του Γιώργου Πρεβελάκη

Ελληνισμός και Αθήνα μέσα από τη γεωπολιτική ματιά του Γιώργου Πρεβελάκη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία βιβλία του Γιώργου Πρεβελάκη έγιναν αφετηρία για μια εμπεριστατωμένη συζήτηση την οποία φιλοξένησε το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στις 14 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρός του Αντώνης Βογιατζής καλωσόρισε την εκδήλωση αναφερόμενος και στη μακρά συνεργασία του μουσείου με τον συγγραφέα. Οι δύο εκδοτικοί οίκοι, Εστία και Economia, αντιπροσωπεύτηκαν από τον Νίκο Καραπιδάκη και την Αλεξάνδρα Βοβολίνη, αντιστοίχως. Η «Επιστροφή στην Αθήνα», το «Ποιοι είμαστε» και τα «Ξύλινα τείχη» πραγματεύονται «μια αναζήτηση του ανήκειν», όπως περιέγραψε ο συντονιστής δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο οποίος και έχει προλογίσει το «Ποιοι είμαστε». Εχουν ως κεντρικό άξονα τη γεωγραφία, δηλαδή τη σημασία και τη λειτουργία του χώρου ο οποίος, από κοινού με τη διάσταση του χρόνου, συγκροτεί τη γεωπολιτική θεώρηση.

Ελληνισμός και Αθήνα μέσα από τη γεωπολιτική ματιά του Γιώργου Πρεβελάκη-1
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου στο βήμα.

Συζητήθηκαν ως τριλογία, ως «σύστημα σκέψης», κατά τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου, γενικό γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής, προλογίσαντα τα «Ξύλινα τείχη». Αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα των βιβλίων, τη Γεωπολιτική των Δικτύων, δηλαδή στην υπέρβαση της εδαφικότητας, καθώς ο ελληνισμός λειτουργεί και εκτός συνόρων. Ο Δημήτρης Οικονόμου, πρόεδρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επικεντρώθηκε στην Αθήνα, στην προσπάθεια του Πρεβελάκη να αποδομήσει αστικούς μύθους και να εμμείνει στην πολιτική και γεωπολιτική ερμηνεία των παθογενειών της πρωτεύουσας.

Ελληνισμός και Αθήνα μέσα από τη γεωπολιτική ματιά του Γιώργου Πρεβελάκη-2
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Θοδωρής Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέπτυξε τη «φυσιολογία των κακών ειδήσεων», εστιάζοντας στον στρεβλό εκσυγχρονισμό, στον λαϊκισμό και στην προσοδοθηρία-θεσιθηρία, αλλά και στη συνάντηση Ανατολής και Δύσης, όπως αναγνωρίζεται στην ελληνική ταυτότητα. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας, υπερέβη το προφίλ του τεχνοκράτη και εισήγαγε μια ιδεολογική πλατφόρμα, επεκτείνοντας τα «Ξύλινα τείχη» στη σημερινή, ρευστή πραγματικότητα. Παρουσίασε ως μέλημα σύγχρονο να τεθούν τα σωστά ερωτήματα και, δι’ αυτών, να ανακαλύψουμε νέα «ξύλινα τείχη» τα οποία, όπως επέτασσε ο παλαιός χρησμός, θα οδηγούν σε απαντήσεις υπερβατικές, σε ένα θαρραλέο άνοιγμα.

Ελληνισμός και Αθήνα μέσα από τη γεωπολιτική ματιά του Γιώργου Πρεβελάκη-3
Ο Γιώργος Τσαβλίρης με την εκδότρια Αλεξάνδρα Βοβολίνη.

Ολοι οι παρεμβαίνοντες αναφέρθηκαν και συνολικά στην προσωπικότητα, στην επιστημονική πορεία και στο έργο του Γιώργου Πρεβελάκη, τον οποίο χαρακτήρισαν ως τον σπουδαιότερο γεωπολιτικό επιστήμονα της χώρας μας. Ευχαριστώντας ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε όλους όσοι τον βοήθησαν και τον στήριξαν στις προσπάθειές του, στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ακολούθησε συνομιλία ανάμεσα στους εισηγητές, στον Αντώνη Παπαγιαννίδη και στον Γιώργο Πρεβελάκη, την οποία σηματοδότησε η σοβαρότητα των ερωτημάτων αλλά και το χιούμορ των συμμετεχόντων. Οι φιλόξενοι ιστορικοί χώροι του μουσείου συγκέντρωσαν ένα ευρύ κοινό στο οποίο συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, φίλοι, οικογένεια, παλαιοί συμφοιτητές και συμμαθητές του συγγραφέα από το Κολλέγιο και το Πολυτεχνείο, φοιτητές, αναγνώστες, συνεργάτες. Η αγαστή συνύπαρξη ομιλητών και κοινού έδωσε και το ιδιαίτερο κλίμα της εκδήλωσης αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT