Ο Σύλλογος Θυάτειρα οργάνωσε έκθεση τέχνης για την ψυχική υγεία

Ο Σύλλογος Θυάτειρα οργάνωσε έκθεση τέχνης για την ψυχική υγεία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ανθρωπιστικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στο επίκεντρο, ο Σύλλογος Θυάτειρα ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια, ώστε να αυξήσει την ακτινοβολία της Αρχιεπισκοπής της Μεγάλης Βρετανίας και να αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στο δυναμικό κοινό της ελληνικής διασποράς του Ηνωμένου Βασιλείου και την πατρίδα. Η εμβέλειά του βέβαια δεν περιορίζεται μόνον σε αυτήν τη γεωγραφική ζώνη καθώς ο φορέας είναι ενεργό μέλος δικτύων του ελληνισμού σε ολόκληρη την οικουμένη, ενώ τα θέματα που αναδεικνύει έχουν ως άξονα τις σύγχρονες προκλήσεις. Μία από τις μεγαλύτερες είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας και με ποιο τρόπο θα αντιληφθούμε πως το θέμα δεν έχει να κάνει με μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά με τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό και τη συνοχή του.

Ο Σύλλογος Θυάτειρα οργάνωσε έκθεση τέχνης για την ψυχική υγεία-1
Έργο του Τζέι Χάντι που παρουσιάζεται στην έκθεση.

Αυτή είναι η θεματική με την οποίαν καταπιάστηκε ο καλλιτέχνης Τζέι Χάντι με έργα που παρουσιάζονται σε ειδική έκθεση υπό την αιγίδα του Συλλόγου στο ξενοδοχείο Athenaeum Eridanus Luxury (Πειραιώς 72). Το αφιέρωμα με τίτλο «Colors of Resilience» (Τα χρώματα της αντοχής) εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και θα διαρκέσει έως και τα μέσα Ιανουαρίου. Δίνει έμφαση στην ιαματική δύναμη του χρώματος και της ελευθερίας της έκφρασης. Ομιλητές τη βραδιά των εγκαινίων ήταν ο Δημήτρης Δικαίος, καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και ο δρ Λάμπρος Γιώτης, ψυχίατρος – δραματοθεραπευτής, που αναφέρθηκαν στο πώς η τέχνη μπορεί και πρέπει να γίνει ο καταλύτης καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος.

Ο Σύλλογος Θυάτειρα οργάνωσε έκθεση τέχνης για την ψυχική υγεία-2
Ο καλλιτέχνης Τζέι Χάντι με τον Κροάτη πρέσβη Αλεξάνταρ Σούνκο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γιώργος Δημόπουλος. Παρών και ο επικεφαλής του Συλλόγου Θυάτειρα, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος. Η ομογενής επιμελήτρια Μαρία Αποστολίδη με έδρα το Μαϊάμι και η γενική γραμματέας του Συλλόγου Θυάτειρα Μαρία Τσίφτη υπογράμμισαν πως πρέπει να δούμε την ψυχική υγεία έξω από τα στερεότυπα και να συμβάλουμε ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί για σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

Ο Σύλλογος Θυάτειρα οργάνωσε έκθεση τέχνης για την ψυχική υγεία-3
Ο Χρήστος Καραπιπέρης της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, ο Γιώργος Δημόπουλος, ο Αντώνης Καλοκαιρινός, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Αργύρης Τσουνάκης.

Το 2024, στο πλαίσιο των δράσεων του συλλόγου έχουν επίσης προγραμματιστεί εργαστήρια τέχνης και θεραπείας, συζητήσεις, πάνελ με επαγγελματίες ψυχικής υγείας και podcasts με καταξιωμένους στον τομέα τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με διάφορες ψυχικές νόσους. Στόχος είναι μέσα από τις σκέψεις και τις διαπιστώσεις τους να βρουν το κουράγιο συμπολίτες μας να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών και να βγουν από τον κύκλο της μοναξιάς τους. Το εικαστικό στοιχείο της πρωτοβουλίας θα συνεχιστεί με σειρά ομαδικών εκθέσεων με έργα διεθνώς αναγνωρισμένων εικαστικών από όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT