Λαμπρή εκδήλωση για τα βραβεία AMVER στην ελληνική ναυτιλία από το Propeller Club Πειραιά

Λαμπρή εκδήλωση για τα βραβεία AMVER στην ελληνική ναυτιλία από το Propeller Club Πειραιά

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν φύγει το 2023 έγινε στην Αθήνα μια μεγάλη γιορτή με στόχο να τιμήσει εκείνες τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που θέτουν τις υπηρεσίες των πλοίων και των ναυτικών τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Μιας και η χώρα μας είναι ηγέτιδα δύναμη στο πεδίο αυτό, η συμμετοχή μας στη διεθνή προσπάθεια διασώσεων είναι και αυτή κεφαλαιώδης. Η εκδήλωση AMVER Awards Gala Dinner διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η τελευταία μαζί με τις μεγάλες δυνάμεις της ναυτιλίας καθιέρωσαν στις 15 Απριλίου 1958 το σύστημα αναφοράς θέσεων AMVER (Automated Mutual-Assistance Vessel Rescue System) για την αλληλοβοήθεια των πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Χάρις σε αυτό πάνω από 7.000 άτομα έχουν σωθεί από το 2000 έως σήμερα. Πολλοί από τους διασωθέντες οφείλουν την επιβίωσή τους στις αλτρουιστικές προσπάθειες των Ελλήνων ναυτικών και πλοίων ελληνικών συμφερόντων.

Λαμπρή εκδήλωση για τα βραβεία AMVER στην ελληνική ναυτιλία από το Propeller Club Πειραιά-1
Ο Τζορτζ Τσούνης μίλησε για τη ναυτοσύνη των Ελλήνων.

Στη βραδιά έδωσαν το «παρών» πάνω από 900 προσκεκλημένοι από την ευρύτερη οικογένεια της ελληνικής ναυτιλίας. Ο Κωστής Φραγκούλης, πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά και αντιπρόεδρος του International Propeller Club of the United States, δήλωσε υπερήφανος: «Συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε την εξαιρετική συνεισφορά των 192 ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, των 2.057 πλοίων και των γενναίων πληρωμάτων τους, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER. Η δέσμευσή τους να σώζουν ζωές στη θάλασσα συνδέεται με το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος που φέρουμε ως κληρονομιά», υπογράμμισε. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε με τη σειρά του πως οι Ελληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 59% της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οι διακρίσεις τους δεν αφορούν μονάχα το ποσοτικό επίπεδο αλλά και το ποιοτικό του ανθρώπινου δυναμικού.

Λαμπρή εκδήλωση για τα βραβεία AMVER στην ελληνική ναυτιλία από το Propeller Club Πειραιά-2
Ο υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης στο βήμα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης επισήμανε: «Για μένα η ναυτοσύνη είναι το καμάρι αυτής της χώρας. Αυτό αναγνωρίζει όλος ο κόσμος στους Ελληνες: ότι ενεργούν με σκοπό, ενεργούν με αξίες, μπορείς να βασιστείς επάνω τους – ειδικά εδώ, που μιλάμε για ανθρώπους που βγαίνουν έξω στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε επικίνδυνες καταστάσεις, για να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων τους. Αυτό είναι ελληνικό φιλότιμο, είναι το εθνικό ήθος της Ελλάδας». Οι τρεις πρώτες εταιρείες που διακρίθηκαν ήταν των ομίλων Αγγελικούση, Τσάκου και Τhenamaris. Βραβεία δόθηκαν και σε άλλες ναυτιλιακές εταιρείες. Αμέσως μετά τις πρώτες βραβεύσεις, ο υποναύαρχος Νάθαν Μουρ, αναπληρωτής διοικητής Ατλαντικού της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, προσκλήθηκε στη σκηνή για να λάβει πλακέτα και να ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος του Propeller Club.

Λαμπρή εκδήλωση για τα βραβεία AMVER στην ελληνική ναυτιλία από το Propeller Club Πειραιά-3
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς (αριστερά) με τον Γιώργο Πατέρα.

Το Propeller φέρνει κοντά την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στη θάλασσα ήδη από το 1935. Ο θεσμός ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1922 όταν μια ομάδα επιχειρηματιών και επαγγελματιών που ασχολούνταν με τη ναυτιλία αποφάσισαν να συναντιούνται τακτικά για να εντοπίζουν και να επιλύουν προβλήματα που αφορούν τον κλάδο. Σύντομα απέκτησε παραρτήματα σε όλο τον κόσμο με το παλιότερο να βρίσκεται στον Πειραιά. Με την πεφωτισμένη ηγεσία που είχε τα τελευταία χρόνια το Propeller έχει διευρύνει σημαντικά τη δεξαμενή των μελών στην Ελλάδα, ενώ εδώ και δεκαετίες συνεχίζει με αφοσίωση το φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT