Η συμβουλή του Αλεξάντερ Πέιν στους Ελληνες σκηνοθέτες: Κάντε κωμωδίες!

Η συμβουλή του Αλεξάντερ Πέιν στους Ελληνες σκηνοθέτες: Κάντε κωμωδίες!

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνας πολίτης και με τη βούλα –αφού ορκίστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο προξενείο της Βοστώνης– ο Αλεξάντερ Πέιν επισκέπτεται τη χώρα καταγωγής του όλο και πιο συχνά. Το καλοκαίρι έρχεται για το Evia Film Project, τον Νοέμβριο για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ενδιάμεσα για να βλέπει την οικογένειά του, φίλους και γνωστούς. Το συγκινητικό είναι πάντως πως ο σκηνοθέτης φροντίζει να αφιερώνει χρόνο και στους νέους. Tον Ιούνιο είχε μιλήσει στους άρτι αποφοιτήσαντες των American Community Schools, τη βραδιά που αποχαιρέτησαν το σχολείο τους.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πέιν έκανε την πρεμιέρα της καινούργιας του ταινίας «Τα παιδιά του χειμώνα» στο θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου έγινε δεκτός με πολύ μεγάλη θέρμη τόσο από τους επισήμους όσο και από τους φοιτητές.

Η συμβουλή του Αλεξάντερ Πέιν στους Ελληνες σκηνοθέτες: Κάντε κωμωδίες!-1
[STUDIO PANOULIS]

Πριν από την έναρξη της προβολής, ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος συνάντησε εξέχουσες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο. Τον υπεδέχθη ο Ντέιβιντ Χόρνερ, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, αποκαλύπτοντας μάλιστα κάτι που πολλοί δεν ήξεραν: «Η μητέρα του Πέιν, η Πέγκυ, φοίτησε στο Pierce το 1938!» είπε από το βήμα.

Το καινούργιο φιλμ του –βραβευμένου με Οσκαρ– Πέιν έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικά βραβεία και υποψηφιότητες, συγκεντρώνοντας διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό. Η κινηματογραφική επανασύνδεσή του με τον ηθοποιό Πολ Τζιαμάτι γίνεται με φόντο μια άδεια πανεπιστημιούπολη της Νέας Αγγλίας, τον μακρινό χειμώνα του 1970. Η ταινία έχει ως ήρωες τρεις πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες, έναν καθηγητή, έναν μαθητή και μια μαγείρισσα που ξεμένουν εκεί για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η συμβουλή του Αλεξάντερ Πέιν στους Ελληνες σκηνοθέτες: Κάντε κωμωδίες!-2
Ο Πολ Τζαμάτι εμφανίστηκε σε ζωντανή σύνδεση. [STUDIO PANOULIS]

Μετά την προβολή, που δόνησε την κατάμεστη αίθουσα με συναίσθημα, ο δημιουργός πήρε μέρος σε μια συζήτηση ερωτοαπαντήσεων με το κοινό αλλά και τους σπουδαστές του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

«Εάν είχα μια συμβουλή για τους Ελληνες δημιουργούς ταινιών, θα ήταν αυτή που έχω προς όλους: Φτιάξτε κωμωδίες! Μην ξεχνάτε ότι οι κωμωδίες αποτελούν ένα σοβαρό είδος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλεξάντερ Πέιν στο θέατρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 150 χρόνια συνολικής παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η συμβουλή του Αλεξάντερ Πέιν στους Ελληνες σκηνοθέτες: Κάντε κωμωδίες!-3
Ο Ορέστης Χαλκιάς και η Κλέλια Ανδριολάτου. [STUDIO PANOULIS]

Στο τέλος, συνόψισε το κίνητρό του να κάνει σινεμά σε μια φράση και κέρδισε το χειροκρότημα από τη νέα γενιά που βλέπει στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο ο οποίος σταδιοδρόμησε στη δύσκολη πίστα του Χόλιγουντ με τις δικές του αξίες: «Προσπαθώ ασυναίσθητα, ή μάλλον συνειδητά να δημιουργώ ταινίες με γνώμονα αυτό που νιώθω ότι είναι σωστό να ειπωθεί. Οφείλω να τονίσω όμως ότι με ενδιαφέρουν ταινίες που έχουν ως αποκορύφωμά τους, όχι μια πράξη βίας αλλά μια πράξη ευγενική και αυτοθυσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT