Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξένησε «Το ειδώλιο» της Ελληνίδας Βικτόρια Χίσλοπ

Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξένησε «Το ειδώλιο» της Ελληνίδας Βικτόρια Χίσλοπ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα υπήρχε πιο ταιριαστό μέρος από το Μουσείο της Ακρόπολης για να παρουσιάσει το καινούργιο της βιβλίο η Βικτόρια Χίσλοπ. Κατ’ αρχάς είναι πια μία από εμάς, μια συμπατριώτισσα που πολιτογραφήθηκε τιμητικά πριν από λίγο καιρό. Ξέρει τη χώρα μας με το μυαλό και την καρδιά της, γνωρίζει τη γλώσσα μας, αλλά πάνω από όλα ως συγγραφέας κάνει την ιστορία μας διεθνές μπεστ σέλερ, από τον κυκλαδικό πολιτισμό έως την προπολεμική Θεσσαλονίκη. Το να τη λέμε φιλέλληνα είναι μάλλον ελλιπές. Πρόκειται για μια Ελληνίδα που γεννήθηκε στη Βρετανία και έχει αδράξει όποια ευκαιρία έχει βρει για να υποστηρίξει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν με το μνημείο. Το ίδιο έκανε και στην παρουσίαση του μυθιστορήματος «Το ειδώλιο», που έγινε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξένησε «Το ειδώλιο» της Ελληνίδας Βικτόρια Χίσλοπ-1
Η Κατερίνα Λέχου, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και ο Γιώργος Καραμίχος.

Για το βιβλίο μίλησε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης. Ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς έκανε μια συζήτηση με τη Βικτόρια Χίσλοπ, ενώ τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί –η Κατερίνα Λέχου, ο Γιώργος Καραμίχος και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης– διάβασαν αποσπάσματα για να βάλουν το κοινό στην ατμόσφαιρα του νέου πονήματος της συγγραφέως που μας γυρίζει πίσω στην εποχή της χούντας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ και ο δρ Γιώργος Κακαβάς, γενικός διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, και πλήθος φίλων της συγγραφέως.

Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξένησε «Το ειδώλιο» της Ελληνίδας Βικτόρια Χίσλοπ-2
«Το ειδώλιο» είναι το νέο πόνημα της Βικτόρια Χίσλοπ.

Ο Νίκος Σταμπολίδης, παίρνοντας τον λόγο, παίνεψε τη Χίσλοπ για την εξαντλητική έρευνα που κάνει κάθε φορά ώστε να έχει άρτιο το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται. Το βιβλίο της αυτήν τη φορά έχει ως ηρωίδα τη Χέλενα, που κληρονομεί το διαμέρισμα των παππούδων της στην Αθήνα και μαζί έρχονται οι αναμνήσεις από τα παιδικά καλοκαίρια που έχει περάσει μαζί τους κατά τη διάρκεια της Επταετίας. Ο παππούς της, σκληρός και απόμακρος, ήταν τότε στρατηγός. Προσπαθώντας να δει ποια πράγματα θα κρατήσει και ποια θα πετάξει, μέσα στο σπίτι ανακαλύπτει μια συλλογή πολύτιμων αντικειμένων και αρχαιοτήτων. Από εκεί αρχίζει το νήμα μιας έρευνας, μιας και η ίδια θέλει να μάθει την αλήθεια: πώς βρέθηκε ο παππούς της να έχει στην κατοχή του αυτά τα σπαράγματα του παρελθόντος; Και όπως σε κάθε βιβλίο της Χίσλοπ, η λύση ή η κάθαρση περνάει μέσα από τον έρωτα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξένησε «Το ειδώλιο» της Ελληνίδας Βικτόρια Χίσλοπ-3
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ (αριστερά) με τον Θάνο και την Πένυ Ψυχογιού, του ομώνυμου εκδοτικού οίκου.

Στη συνομιλία της με τον Αλέξη Παπαχελά αναφέρθηκε σε μια πληθώρα θεμάτων που αφορούν την ίδια, στα αυτοβιογραφικά στοιχεία που εμπεριέχονται στη γραφή της αλλά και στη βαθύτατη πεποίθησή της πως έχει έρθει η ώρα να γυρίσουν τα Γλυπτά εκεί όπου δικαιωματικά ανήκουν. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι αυτήν τη φορά η Χίσλοπ βρίσκει έναν αριστουργηματικά εύστοχο τρόπο να αναφερθεί στα δίκτυα αρχαιοκαπηλίας που οδήγησαν στη λεηλασία και να εστιάσει στον άγνωστο ή υποφωτισμένο ρόλο των μεσαζόντων. Αλλωστε η Χέλενα μέσα στον αγώνα της να βρει τις απαντήσεις για τον παππού της, αλλά και για το τι επικρατούσε κατά τη διάρκεια της χούντας αναφορικά με την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών, κάνει μια αναδρομή που αναδεικνύει θέματα-ταμπού. Επίκαιρη και τρυφερή, ορθολογίστρια και συναισθηματική, η Χίσλοπ ξέρει να κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση σε κάθε σελίδα με φόντο την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT