Ζευγάρια στη ζωή και στην τέχνη για του Αγίου Βαλεντίνου

Ζευγάρια στη ζωή και στην τέχνη για του Αγίου Βαλεντίνου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραιότατη ιδέα: Το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, για να εορτάσει τη ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή ξενάγηση. Να αναδείξει μέσα από τα έργα της μοναδικής συλλογής του τα ζευγάρια που συνοδοιπόρησαν στη ζωή και στην τέχνη. Προσωπικότητες τεράστιου βεληνεκούς που συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ιερά τέρατα που συμμάχησαν ή ταυτίστηκαν στον απόλυτο βαθμό όπως η Καμίλ Κλοντέλ, η οποία έλεγε: «Είμαι ο Ροντέν και ο Ροντέν είναι εγώ». Ηταν μια γυναίκα που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τον απόλυτο θαυμασμό για τον πολύ μεγαλύτερό της γλύπτη.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως ο Φερνάντο Μποτέρο και η Σοφία Βάρη, που παρέμειναν ερωτευμένοι μέχρι τέλους. Διατηρούσαν ξεχωριστά εργαστήρια και ένα είδος ιδιότυπου αλληλοσεβασμού, που δεν αλλοιώθηκε με τα χρόνια της συνύπαρξης.

Ζευγάρια στη ζωή και στην τέχνη για του Αγίου Βαλεντίνου-1
Ο Φρανσουά Ξαβιέ και η Κλοντ Λαλάν συνυπέγραφαν τις δημιουργίες τους.

Στην ξενάγηση θα μάθουμε και για το ζεύγος Κριστό και Ζαν Κλοντ, που τύλιξαν την Pont Neuf και το Ράιχσταγκ, ανάμεσα σε άλλα μνημεία. Εργάστηκαν από κοινού χρησιμοποιώντας ένα μόνο όνομα. Μάλιστα, είναι αστείο ότι επέλεξαν το Christo διότι ξεκίνησαν να συνεργάζονται σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να σταδιοδρομήσει μια γυναίκα.

Ο Ζαν Τιγκελί και η Νίκι ντε σαν Φαλ έζησαν τον έρωτα που μετουσιώθηκε σε συνεργασία 30 ετών και σε τρομερή φιλία. Οι Λαλάν, δηλαδή η Κλοντ και ο Φρανσουά Ξαβιέ, συνυπέγραφαν τις δημιουργίες τους, δεν ήταν συνεργάτες, αλλά ένα δίδυμο που σκεφτόταν με ένα μυαλό και δρούσε με τέσσερα χέρια. Ιδιαίτερο ζεύγος ήταν και αυτό του Μπεν Νίκολσον με την Μπάρμπαρα Χέπγουορθ. Εζησαν στο Σεντ Αϊβς και η τελευταία επηρεάστηκε πολύ από τον σύζυγό της.

Ζευγάρια στη ζωή και στην τέχνη για του Αγίου Βαλεντίνου-2
Ερωτευμένοι μέχρι τέλους. Η Σοφία Βάρη και ο Φερντάντο Μποτέρο στην Ανδρο.

Η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά στην ξενάγηση, ωστόσο, στην οποία θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στην ιστοσελίδα του μουσείου, είναι ένα ακόμη ζευγάρι. Η Ελίζα και ο Βασίλης Γουλανδρής, οι οποίοι συγκέντρωσαν μαζί αυτήν την καταπληκτική συλλογή. Καλλιεργημένοι, κοσμογυρισμένοι, καλαίσθητοι, έκαναν παρέα με πολλούς καλλιτέχνες και αγόραζαν απευθείας από τα ατελιέ τους. Φίλοι τους ήταν ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, ο Μαρκ Σαγκάλ, ο Μπαλτίς. Αποκλείεται να ταξίδευαν κάπου και να μην έκλεβαν βλέμματα θαυμασμού. Εκείνος ήταν αριστοκρατικός και κομψός, εκείνη μια πραγματική καλλονή. Του έδινε το κουράγιο να προχωρήσει σε τολμηρές επαγγελματικές επιλογές, αλλά και να ξανοιχτεί στην τέχνη που τόσο αγαπούσε.

Ο Βασίλης Γουλανδρής δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής του, την Ανδρο. Παρόλο που το ανδρόγυνο έκανε παρέα με το σταρ σίστεμ της εποχής, όπως οι ηθοποιοί Γκάρι Κούπερ και Κερκ Ντάγκλας, ο χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Δημήτρης Χορν, αποφάσισε να προικίσει την Ανδρο με το καταπληκτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT