Παλαίμαχοι του Πανιωνίου θυμούνται τον αθλητή και δημοσιογράφο Χ. Λυμπερόπουλο

Παλαίμαχοι του Πανιωνίου θυμούνται τον αθλητή και δημοσιογράφο Χ. Λυμπερόπουλο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατοικώντας τα τελευταία χρόνια στη Νέα Σμύρνη, γνωρίζω από πρώτο χέρι πως ο Πανιώνιος δεν είναι απλώς ένα αθλητικό σωματείο, αλλά ο ομφάλιος λώρος που δένει μια ολόκληρη γειτονιά με τη ρίζα και την ιστορία της. Είναι από τους συλλόγους που έχουν συνείδηση των πεπραγμένων τους, επειδή αυτά τα αθλητικά κατορθώματα και εκείνοι που τα πέτυχαν ήταν το καμάρι όλων όσοι έχασαν την πατρίδα τους, βρέθηκαν μετέωροι να αρχίσουν μια νέα ζωή. Ως εκ τούτου, η παρουσίαση που θα γίνει απόψε, στις 18.30, στον Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας» (2ας Μαΐου 16, κεντρική πλατεία) για τον βίο και την πολύπλευρη προσωπικότητα ενός παλαίμαχου πρωταθλητή και ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου, θα θυμίσει στους παριστάμενους πολύ περισσότερα πράγματα από την αξιοθαύμαστη πορεία, που περιελάμβανε και ένα θρυλικό χατ τρικ του εναντίον του Ολυμπιακού το 1943.

Παλαίμαχοι του Πανιωνίου θυμούνται τον αθλητή και δημοσιογράφο Χ. Λυμπερόπουλο-1
Δεύτερος από αριστερά, στην ομάδα του Πανιωνίου του 1943. [•Από την ιστοσελίδα του Θεόδωρου Μπελίτσου http://panionioshistory.blogspot.com Δικαιούχος Π. Πάλλας]

Πρόκειται για το βιβλίο «Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον Αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου», από τις εκδόσεις Πατάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρήστος Σωτηρακόπουλος και θα μιλήσουν ο Δημήτρης Χριστοδούλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Πανιωνίου ΓΣΣ, και η συγγραφέας Κατερίνα Λυμπεροπούλου. Η καριέρα του στον στίβο και στην μπάλα δεν είναι όμως ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να διαβάσει κανείς αυτό το πολύ ενδιαφέρον πόνημα της δημοσιογράφου και συγγραφέως θυγατέρας του. Ο Λυμπερόπουλος (1922-2020), έχοντας φάει τα νιάτα του στα σκάμματα και στα γήπεδα, υπήρξε ο σκαπανέας του αθλητικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα, καθώς μετά τις επιτυχίες του ως αθλητή μεταπήδησε σε μια εντελώς διαφορετική κονίστρα και δίδαξε επαγγελματισμό, ήθος και ένστικτο να ξετρυπώνει ειδήσεις σε γενιές και γενιές συναδέλφων.

Παλαίμαχοι του Πανιωνίου θυμούνται τον αθλητή και δημοσιογράφο Χ. Λυμπερόπουλο-2
Η ομάδα της Σμύρνης κρατάει τις ρίζες της. [Πέτρος Λινάδρος, «Η Σμύρνη του Πανιωνίου»]

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το σαράκι του αθλητισμού ήταν μέσα του από νωρίς και υπήρξε πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος, στο πένταθλο, ενώ μπήκε και στην ομάδα του Πανιωνίου. Αργότερα έγινε οδηγός στο Ράλλυ Ακρόπολης. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης. Η πρώτη φορά που το όνομά του φιγουράρισε σε έντυπο ήταν το 1951 στην «Αθηναϊκή» και ακολούθησαν το «Ελληνικό Μέλλον», ο «Ελεύθερος Λόγος» και αργότερα η «Ακρόπολη». Υπήρξε ο επικεφαλής του ρεπορτάζ στην «Απογευματινή» και χάρις στην επιμονή του, ο Νάσος Μπότσης δέχτηκε να δώσει περισσότερες σελίδες για τα αθλητικά, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο για να γίνει αυτό και σε άλλες πολιτικές εφημερίδες. Ολοκλήρωσε τη λαμπρή καριέρα του στον «Ελεύθερο Τυπο» και στην ΕΡΤ.

Η μεγάλη του κόρη, Γκρέτα, πάτησε πάνω στα δικά του βήματα. Η μικρότερη, Κατερίνα, προτίμησε το πολιτιστικό ρεπορτάζ και ήταν εκείνη που από το 2000 και για πολλά χρόνια ηχογραφούσε τον πατέρα της να της διηγείται περιστατικά της ζωής του. Σε αυτά είναι βασισμένο το θαυμάσιο βιβλίο, που αξίζει να πάρετε στα χέρια σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT