Τουριστικός οδηγός για την αξιαγάπητη και άγνωστη Πάτρα

Τουριστικός οδηγός για την αξιαγάπητη και άγνωστη Πάτρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πόλεις που σου αποκαλύπτονται με ένα βλέμμα και άλλες που θέλουν το χάδι τους για να σου ανοιχτούν. Η Πάτρα ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Δυστυχώς πληρώνει ότι το καρναβάλι και η σχετική εγκατάλειψη που βιώνει εδώ και κάποια χρόνια «τη μασκαρεύουν» σε τέτοιο βαθμό που δεν βλέπουμε το αληθινό, γοητευτικότατο πρόσωπό της.

Προικισμένη γεωγραφικά, πλάι στο βουνό και στη θάλασσα, πληρώνει επίσης ότι οι επισκέπτες διέρχονται –με προορισμό την Ιταλία, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο– και δεν μένουν αρκετά για να ανακαλύψουν τις χάρες της.

Απόδειξη πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένας τουριστικός οδηγός που να μας πιάνει από το χέρι και να μας δείχνει την ιστορία και τα αξιοθέατά της. Είναι, λοιπόν, σπουδαία υπόθεση το ότι η Αλεξάνδρα Γούδη αποφάσισε να καλύψει αυτό το κενό για το μέρος όπου ζει και αγαπά. Πριν από λίγο καιρό εξέδωσε έναν οδηγό στα ελληνικά –και έναν ακόμη στα αγγλικά– με δικά της ωραία σκίτσα, από τις εκδόσεις Παράγραφος.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο

Γεννημένη στο Μάντσεστερ, βρέθηκε στην Πάτρα μιας και ο πατέρας της δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το σπίτι της είναι κοντά στο Ρωμαϊκό Ωδείο και σχεδόν καθημερινά έβλεπε ξένους να ταλαιπωρούνται για να βρουν περισσότερες πληροφορίες τόσο για το μνημείο όσο και για την πόλη. Για να τους βοηθήσει, τους ζωγράφιζε χάρτες και τους έφτιαχνε μπιλιετάκια, μέχρι που σκέφτηκε ότι πραγματικά πρέπει η ίδια να κάνει μια έκδοση που θα παίζει αυτόν τον ρόλο. Χρειάστηκε βέβαια αρκετά χρόνια για να μάθει την αχαϊκή πρωτεύουσα, να μαζέψει όλο το υλικό, να το αξιολογήσει. Το αποτέλεσμα –που αρχικά δεν το είχε φανταστεί τόσο μεγάλο– αποζημιώνει όλους εμάς που θέλουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό το μέρος πέρα από το ξεφάντωμα της Αποκριάς και τα φοιτητικά στέκια.

Τουριστικός οδηγός για την αξιαγάπητη και άγνωστη Πάτρα-1
Οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου, από τα τοπόσημα της πόλης.

Διαθέτει άπειρους κρυμμένους θησαυρούς, αρχαιολογικά σπαράγματα, αξιόλογα αρχιτεκτονήματα, κουτούκια και ταβέρνες, πολυκύμαντη πορεία μέσα στον χρόνο, εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Δεν ήταν εύκολο να τους ξετρυπώσεις, διότι πολλοί Πατρινοί μέσα τους έχουν απαξιώσει τον τόπο τους και ζουν κοιτώντας περισσότερο την επιβίωση και όχι το πώς θα ομονοήσουν και θα έχουν ένα όραμα για το μέλλον τους.

Το αντιλαμβάνεται κανείς αν δει την κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τοπόσημά της, όπως τα καταπληκτικά σιντριβάνια στην κεντρική πλατεία ή το Θέατρο Απόλλων, που περιμένει υπομονετικά την αποκατάστασή του, η οποία ακόμη αργεί. Και όμως, αν ξύσεις λίγο την παρατημένη επιφάνεια, θα βρεις όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφθείς την Πάτρα αλλά και να αγοράσεις τον οδηγό της Αλεξάνδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT