Γράμμα από τη Νέα Υόρκη: Οταν η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη μίλησε στα αγγλικά

Γράμμα από τη Νέα Υόρκη: Οταν η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη μίλησε στα αγγλικά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λες ωραία σύμπτωση. «Νίκη» ο τίτλος του βιβλίου που αποτυπώνει την ιστορία της μητέρας του Χρήστου Χωμενίδη (που είχε αυτό το όνομα) και μέσα από τα δικά της βιώματα την ταραγμένη ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Νίκη όμως είναι και το γεγονός ότι το συγγραφικό αυτό εγχείρημα από τον Πατάκη, που αγαπήθηκε στην Ελλάδα, ξανοίγεται και στο εξωτερικό με μια πολύ καλή μετάφραση στα αγγλικά της Πατρίτσια Μπαρμπέιτο από τον εκδοτικό οίκο Other Press.

Και έτσι, το αναγνωστικό κοινό των ΗΠΑ θα έχει την ευκαιρία να κρατήσει στα χέρια του ένα αφήγημα που παρουσιάζει καλειδοσκοπικά τι συνέβη στην πατρίδα μας, σε μια περίοδο που είναι εντελώς άγνωστη για πολλούς Αμερικανούς. Είχε προηγηθεί η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Βιβλίου, ενώ η «Νίκη» περιλαμβάνεται τώρα στη βραχεία λίστα και του λογοτεχνικού βραβείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Να, λοιπόν, μια προσπάθεια που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και επίσης δείχνει τον δρόμο για την εξωστρέφεια της ποιοτικής σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Γράμμα από τη Νέα Υόρκη: Οταν η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη μίλησε στα αγγλικά-1
Ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου προλόγισε τον συγγραφέα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο λογοτέχνης βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για μια ιδιαίτερα ξεχωριστή παρουσίαση στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη. Η βραδιά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δραστήριου γενικού προξένου μας Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, που μίλησε για το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο και πώς «ανοίγει πανιά» στις ΗΠΑ. Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Στέλιος Τακετζής, πρόεδρος του Cosmos FM, του δημοφιλέστερου ραδιοφωνικού σταθμού της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, ο ποιητής Νίκος Αλεξίου, καθηγητής στο Queens College, ο οποίος έχει δημιουργήσει και ένα προφορικό αρχείο για την ιστορία των Ελληνοαμερικανών, καθώς και ο διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματίας στον χώρο των καλλυντικών Γιώργος Κορρές.

Αποσπάσματα από τη «Νίκη» διάβασε στα αγγλικά η ηθοποιός Ελεάννα Φινοκαλιώτη. Το κλίμα ήταν πολύ συγκινητικό, αν σκεφτεί κανείς πως σε ένα οποιοδήποτε μεγάλο αμερικανικό βιβλιοπωλείο το ελληνικό βιβλίο που συνήθως βρίσκει κάποιος είναι ο «Ζορμπάς». «Εύχομαι και ελπίζω ότι η “Νίκη” θα ανοίξει ένα παράθυρο και για τη μετάφραση προς τα αγγλικά και άλλων ελληνικών βιβλίων», τόνισε ο Χωμενίδης, ο οποίος στην προσπάθειά του αυτή είχε την αμέριστη υποστήριξη της εκδότριάς του Αννας Πατάκη, αλλά και του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που χορήγησε την περιοδεία στις ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Κορρές θυμήθηκε τη γνωριμία και τη δημιουργία της φιλίας του με τον συγγραφέα, ενώ ο Τακετζής και ο Αλεξίου έκαναν αναφορές στους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι σίγουρα αντλούν ικανοποίηση και καμάρι βλέποντας πως Ελλάδα δεν είναι μόνο το αρχαίο κλέος. Πριν από τη Νέα Υόρκη, ο Χωμενίδης έκανε μια μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ. Μίλησε σε εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και στο Πανεπιστήμιο Πεν στη Φιλαδέλφεια. Είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις και να κουβεντιάσει με ένα μεγάλο και θερμό κοινό, απαρτιζόμενο από ομογενείς αλλά και ξένους αναγνώστες.

«Χρέος της δικής μου γενιάς είναι να ξαναβάλει αποφασιστικά την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη του πολιτισμού. Oπως της αξίζει», υπογράμμισε στο προξενείο της Νέας Υόρκης ο συγγραφέας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν, όπως επισήμανε, και οι συζητήσεις με τους εξεγερμένους φοιτητές που έκανε στις ΗΠΑ. Οπως διαπίστωσε, εκκινούν από καλές προθέσεις και από τον ρομαντισμό της ηλικίας παίρνοντας θέση για ένα ζήτημα οδυνηρό και περίπλοκο που διχάζει τις ΗΠΑ, χωρίς βέβαια να είναι πάντα έτοιμοι ή και πρόθυμοι να μπουν σε μια συζήτηση με επιχειρηματολογία.

Γράμμα από τη Νέα Υόρκη: Οταν η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη μίλησε στα αγγλικά-2
Η αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου από τον Other Press.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT