Στο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών τιμήθηκε η Μαίρη Λέφκοβιτς

Στο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών τιμήθηκε η Μαίρη Λέφκοβιτς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέος. Αυτό αισθάνεσαι στη γιγαντιαία σάλα ενός παλιού «ναού του καπιταλισμού», το Gotham Hall. Είναι το οικοδόμημα που κάποτε στέγασε την Greenwich Savings Bank και τώρα έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους εκδηλώσεων στο Μανχάταν. Στην πρόσοψή του έχει κολόνες κορινθιακού ρυθμού και στο εσωτερικό νεοκλασική αρχοντιά και εγχάρακτες επιγραφές (άλλων εποχών) στον θόλο πως το κέρδος έρχεται από αυτά που υπομονετικά αποθησαυρίζεις και όχι αυτά που ρισκάρεις επενδύοντας. Παρότι ανηγέρθη τη δεκαετία του 1920 μαζί με το Empire State Building και το Chrysler Building, οι τεράστιοι χώροι αποπνέουν ευρωπαϊκή εκλέπτυνση μαζί με το αμερικανικό μεγαλείο. Δεν θα υπήρχε λοιπόν ωραιότερο μέρος για να γίνει το μεγάλο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών την Πέμπτη 9 Μαΐου με προσωπικότητες από το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και ιδιαίτερα της αρχαιολογίας, καθώς βέβαια και φιλέλληνες Αμερικανούς και τους κορυφαίους ομογενείς που στηρίζουν ηθικά και υλικά την προσπάθεια του φορέα που ιδρύθηκε το 1881. Εκτοτε έχει αποτελέσει για ολόκληρες γενιές φυτώριο διδασκόντων στις κλασικές σπουδές τόσο σε κολέγια όσο και πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οσο για τις ανασκαφές της στην Αρχαία Κόρινθο και στην Αρχαία Αγορά (που συνεχίζονται έως σήμερα), είναι τεράστια η συμβολή της στην πατρίδα μας.

Στο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών τιμήθηκε η Μαίρη Λέφκοβιτς-1
Ο Αλέξανδρος Ζαγοραίος, επικεφαλής των επιτροπών της σχολής στο βήμα.

Η σχολή συνδυάζει σειρά δράσεων χάρις στις βιβλιοθήκες της (Γεννάδειο και Blegen), το εργαστήριο Wiener για ανάλυση ανθρωπίνων και ζωικών σκελετικών καταλοίπων αλλά και τους εμπνευσμένους ανθρώπους που εργάζονται στον φορέα. Προσφέρει προγράμματα από την επιστημονική έρευνα έως τις εκδόσεις και έχει βεβαίως ανάγκη από πόρους, τους οποίους συγκεντρώνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, αξιοποιώντας την οικουμενική της ακτινοβολία. Το καταλάβαινε κανείς από την υπερηφάνεια που είχαν όλοι όσοι παρέστησαν στο γκαλά, ιδίως οι ομογενείς μας, καθώς είναι από τους θεσμούς που μετράει σχεδόν ενάμιση αιώνα ζωής και έχει καταφέρει να είναι η πιο στέρεα πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Στο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών τιμήθηκε η Μαίρη Λέφκοβιτς-2
Σύμπασα η ομάδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και τα στελέχη της σε Ελλάδα και Αμερική.

H βραδιά ήταν αφιερωμένη στη Μαίρη Λέφκοβιτς, μια μορφή των ελληνικών γραμμάτων που πολιτογραφήθηκε τιμητικά συμπατριώτισσά μας στο προξενείο της Βοστώνης το καλοκαίρι του 2022. Ομότιμη καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο περίφημο κολέγιο Γουέλσλι, δίδαξε για 46 ολόκληρα χρόνια αρχαία ελληνικά και είναι ο άνθρωπος που έσκυψε με αφοσίωση στην ιστορία μας. Μέλος του Δ.Σ. της Αμερικανικής Σχολής, συγγραφέας σπουδαίων ακαδημαϊκών πονημάτων κοντεύει τα 90 αλλά στέκεται μια χαρά. Με μεγάλη ταπεινότητα και αρκετή συγκίνηση σηκώθηκε να παραλάβει το βραβείο της, ενώ οι παριστάμενοι είχαμε την ευκαιρία να δούμε και ένα μικρό φιλμ για τη ζωή των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα που στηρίζεται σε δική της έρευνα. Πριν από την απονομή του Athens Prize προς τη Λέφκοβιτς, η εκδήλωση είχε ξεκινήσει με μια σύντομη εισαγωγή του Τζορτζ Ορφανάκος που ανέλαβε τη διοργάνωση της τελετής εκ μέρους της σχολής, ενώ μίλησε και ο επικεφαλής των επιτρόπων, Αλέξανδρος Ζαγοραίος. Στο βήμα ανέβηκε και η επικεφαλής της σχολής στην Αθήνα, Μπόνα Γουέσκοουτ αλλά και η Ναταλία Βογκέικοφ Μπρόγκαν που μίλησαν για το πνεύμα αλλά και τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών. Οσο για τη Λέφκοβιτς και τη συνεισφορά της, ανέλαβαν το laudation η Λιν Σερ και η Τζάκι Μακέιμπ. Στο γεύμα που παρατέθηκε η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή και εγώ σκεφτόμουν υπό την επήρεια του ρητού στον θόλο ότι η αποθησαύριση του παρελθόντος κάνει ακόμα πλούσιους τους Ελληνες.

Στο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών τιμήθηκε η Μαίρη Λέφκοβιτς-3
Δύο σημαντικοί ομογενείς μας, ο Λούης Κάτσος, αριστερά, με τον Τζιμ Λογοθέτη.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT